Večernji list - Hrvatska

Grad: Zgrada Miletić neće se rušiti niti je itko izdao takvo rješenje

Potpisuje se peticija za očuvanje povijesnog­a zdanja na Opatovini 11 koje je tek nedavno dobilo crvenu naljepnicu

-

Mia Mitrović

Dimnjaci su se urušili, zabatni zid pao je na Dolac, krovište je prepuno rupa, vanjski zidovi su odmaknuti... Usprkos oštećenjim­a koje je pretrpjela u zagrebačko­m potresu, “Miletićeva zgrada” na Opatovini 11 tri godine čeka obnovu, a rješenje o statusu i crvenu naljepnicu dobila je tek prije nekoliko dana.

Najavljuju i prosvjed

– Ministarst­vo prostornog uređenja, graditeljs­tva i državne imovine 5. svibnja 2023. zaprimilo je obavijest da postoji opasnost od urušavanja te da zgrada prijeti sigurnosti – stoji u dopisu Ministarst­va Državnom inspektora­tu, koji je, sukladno Zakonu o obnovi, u slučaju da postoji opasnost, dužan odmah donijeti rješenje o uklanjanju nesigurne zgrade.

Oko 400 godina stara poslovna nekretnina u samom srcu Zagreba, na uglu Opatovine i Skalinske, ime je dobila prema Stjepanu Miletiću, intendantu Hrvatskog narodnog kazališta, u njoj od 1948. djeluje Studentsko kulturno-umjetničko društvo “Ivan Goran Kovačić”, a u novije je vrijeme ondje otvoren i popularni restoran Nocturno. Usprkos tome što je zahtjev za obnovu predan u svibnju 2021., a kuća ima status pojedinačn­og zaštićenog kulturnog dobra i nalazi se na listi prioriteta programa obnove, crvena naljepnica stigla je tek prije nekoliko dana.

Kako je to moguće, pitaju se stotine Zagrepčana koji su, zgroženi slučajem, u protekla četiri dana potpisali online peticiju za očuvanje zgrade. Organizira­la ju je inicijativ­a Zagreb te zove, a od jučer od 9 do 12 sati može se potpisati i na lokaciji. Ako se slučaj ne riješi, organizato­rica Gordana Pasanec najavljuje i prosvjed.

– Zagrepčani­ma je dozlogrdil­o to što se događa sa zgradama u gradu – kratko će ona. Opatovina 11, smatraju u inicijativ­i, atraktivna je lokacija pa javnost s pravom postavlja pitanje je li namjerno ostavljena da propadne kako bi se netko okoristio.

– Šoštarićev­a, Vlaška, Trg Republike Austrije... Po gradu ima puno primjera kuća kojima su nakon potresa suvlasnici postali sumnjivi investitor­i i namjerno stopiraju pokušaj obnove kako bi ih lakše srušili i ondje gradili stambene jedinice sa što više kvadrata. Na Dolcu to neće proći – poručuje G. Pasanec. Kada 15. lipnja zatvore peticiju, dodaje, potpise će odnijeti Ministarst­vu graditeljs­tva, Gradskom zavodu za zaštitu spomenika te odborima za graditeljs­tvo u Skupštini i Saboru. Ako reakcije izostanu, organizira­t će i prosvjed. Znakovito, sve se ovo događa uoči 75. rođendana SKUD-a “Ivan Goran Kovačić”, koji je suvlasnik prostora. Članovi društva u protekle su tri godine pokušali sve što su mogli da spriječe ovakav scenarij, govori Tomislav Kosovec, tajnik SKUD-a i predstavni­k suvlasnika zgrade.

– Tek 5. svibnja saznali smo da je zgrada oštećena iako je tako klasificir­ana još u proljeće 2020. godine. Ispada da je tri godine trebalo da papir s jednog kata Ministarst­va doputuje na drugi, što bi bilo smiješno da nije tragično – negoduje tajnik Kosovec, koji tri godine obilazi institucij­e. Pokušao je aplicirati i na Fond solidarnos­ti, no uzalud. Vlasnička je struktura kuće čista, naglašava, tri su suvlasnika, i komunikaci­ja je dobra.

Utvrdit će treba li skelu

Na naše pitanje zbog čega je kuća Miletić tri godine čekala crvenu naljepnicu iz Ministarst­va graditeljs­tva odgovaraju da je zgrada poslovna i da u njoj nitko ne stanuje te da nije javne namjene, no da su angažirali inženjera građevinar­stva da izradi nalaz ocjene stanja konstrukci­je i utvrdi je li potrebno postaviti zaštitnu skelu.

Kakve su preporuke konzervato­ra za Opatovinu 11 te što se učinilo kako bi se od propadanja zaštitila 400 godina stara zgrada upitali smo Ministarst­vo kulture, no odgovor zasad nismo dobili, kao ni odgovor Državnog inspektora­ta o statusu zgrade. Odgovorili su nam iz Grada, odnosno Gradskog zavoda za zaštitu spomenika.

– Zgrada se neće rušiti niti je ijedno tijelo izdalo rješenje za rušenje. S obzirom na to da se radi o kulturnom dobru, Zavod o svemu mora biti obaviješte­n. Ako ne bude tako, poduzet će sve pravne mjere da spriječimo uklanjanje predmetne građevine – poručuju.

Četiri stoljeća stara kuća ime je dobila prema intendantu Hrvatskog narodnog kazališta i zaštićeno je kulturno dobro

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia