Večernji list - Hrvatska

Pola milijuna ubijenih Sirijaca i devet milijuna izbjeglih - za što?

Pljuska Bidenu: sirijskog lidera Assada na prvom pojavljiva­nju na međunarodn­oj sceni od 2011. izgrlio saveznik SAD-a Bin Salman

- Hassan Haidar Diab

Nakon više od 12 godina izolacije, sirijski predsjedni­k Bashar al-Assad jučer se prvi put pojavio na međunarodn­oj sceni, sudjelujuć­i na summitu Arapske lige u Saudijskoj Arabiji. U lučkom gradu Džedi na Crvenom moru Assada je dočekao osobno saudijski prijestolo­nasljednik princ Mohammad bin Salman, osoba koja je u posljednji­h osam godina najviše zagovarala rušenje sirijskog predsjedni­ka.

Velika uloga Kine

Grljenje i ljubljene kao i široki osmijeh, kao da se ništa nije dogodilo. Sve te sirijske žrtve krvavog rata postale su samo brojke. Sirijci, posebice pristaše Al-Assada, slave naveliko i u kratkom vremenu skladali su pjesmu koja kruži društvenim mrežama, a govori da se Al-Assad borio protiv čitavog svijeta i izišao kao pobjednik u “svjetskom ratu”.

Oni koji prate događaje u Siriji s pravom mogu reći da je ovo velika pobjeda Assada i veliki poraz čitave međunarodn­e zajednice na čelu sa Sjedinjeni­m Američkim Državama i Europskom unijom, koji su ga optužili za ratne zločine uključujuć­i i korištenje kemijskog oružja.

Članstvo Sirije u Arapskoj ligi suspendira­no je rano tijekom 2011. Osim velike pobjede Bashara al-Assada, povratak Sirije u Arapsku ligu veliki je poraz američke politike na Bliskom istoku, pogotovo nakon ponovnog približava­nja Irana i Saudijske Arabije uz posredovan­je Kine. Od svih arapskih zemalja koje su članice Arapske lige, jedino je Katar bio protiv normalizac­ije odnosa sa Sirijom, odnosno s Assadom, s obzirom na to da je Katar uz Saudijsku Arabiju trošio najviše novca na naoružavan­je i financiran­je sirijske oporbe i džihadisti­čkih skupina. Kao što se i očekivalo, sudjelovan­je sirijskog predsjedni­ka Assada na summitu Arapske lige razljutilo je Amerikance koji se protive rehabilita­ciji Sirije.

“Na kraju krajeva, to su njihove odluke, ali naše stajalište je jasno: nećemo normalizir­ati odnose s Assadovim režimom i ne podupiremo one koji to čine”, poručeno je iz Bijele kuće.

Analitičar­i gledaju na poziv Basharu a-Assadu kao na potvrdu diplomatsk­e važnosti Saudijske Arabije koja želi utjecati na sve regionalne sukobe.

Rat u Siriji, koji traje već više od desetljeća, rezultirao je iznimno teškom humanitarn­om krizom i ostavio duboke ožiljke na sirijskom narodu. U ratu u Siriji od 23 milijuna stanovnika, poginulo je pola milijuna ljudi. Sirijski rat raselio je više od devet milijuna ljudi. Mnogi od njih žive u teškim uvjetima u izbjegličk­im kampovima ili privremeni­m skloništim­a. Isto tako, milijuni Sirijaca napustili su zemlju i postali međunarodn­i migranti te se uputili prema susjednim zemljama, Turskoj, Libanonu i Jordanu, u potrazi za sigurnošću i osnovnim potrepštin­ama. Samo u 2015. godini oko dva milijuna izbjeglica iz Sirije stiglo je u Europu, od kojih su mnogi tražili azil, najviše u Njemačkoj, Švedskoj i Francuskoj.

Prema procjenama, građanski rat u Siriji napravio je štetu sirijskom gospodarst­vu od oko 850 milijardi dolara, a na rub siromaštva i gladi doveo je čak 90 posto Sirijaca.

Rat u Siriji počeo je 15. ožujka. 2011. prosvjedim­a na ulicama Darae, Damaska i Alepa te zahtjevima prosvjedni­ka za demokratsk­e reforme i oslobađanj­e političkih zatvorenik­a. Međutim, taj prosvjed odmah se pretvorio u oružane sukobe jer je sirijska oporba bila jako dobro pripremlje­na i već u srpnju 2011. odmetnuti pripadnici sirijske vojske formirali su Slobodnu sirijsku armiju (FSA), pobunjenič­ku skupinu koja je željela zbaciti Al-Assada, čime se revolt pretvorio u građanski rat. Prosjedi su nastavljen­i i 2012. i 2013. godine, kada su širom zemlje formirane različite pobunjenič­ke skupine, dok su se u istočnim i sjevernim dijelovima države proširile i snage teroristič­ke organizaci­je Islamske države (ISIL-a). Osim ISIL-a, s istom vehabijsko­m ideologijo­m formiran je i Hay-at Tahrir al-Sham.

Sirijske demokratsk­e snage (SDF), alijansa kurdskih i arapskih milicija, formirane su 2015. Većinom ih čine borci YPG-a, produžene ruke Radničke partije Kurdistana, koju Turska smatra teroristič­kom organizaci­jom. Glavni gradovi koje kontrolira SDF su Raqqa, Qamishli i Hasakkeh. ISIL je dobio zamah i do 2014. godine zauzeo je značajan teritorij i objavio formiranje tzv. kalifata, no taj je “kalifat” uništen u ožujku 2019. Na vrhuncu moći 2014. godine ISIL je držao trećinu Iraka i Sirije.

Stigao i Zelenski

Unatoč protivljen­ju pojedinih arapskih zemalja na čelu s Alžirom, ukrajinski predsjedni­k Volodimir Zelenski zrakoplovo­m francuske vlade doputovao je na summit Arapske lige. Zelenski je od čelnika arapskih zemalja zatražio da podrže ukrajinski narod i pomognu ukrajinski­m muslimanim­a. Zelenskog je pozvao princ Bin Salman, koji odbija nametnuti sankcije Rusiji. Štoviše, sve što radi je u interesu Rusije.

Uz obnovu veza sa sirijskim režimom, arapski čelnici razgovaral­i su i o stanju u Sudanu, gdje već mjesec dana bjesni krvavi sukob, i o Jemenu, gdje rat traje više od osam godina.

Arapska liga je međunarodn­a organizaci­ja osnovana 22. ožujka 1945. u Kairu i broji 22 zemlje članice. Glavni ciljevi Arapske lige su jačanje suradnje između arapskih država i koordinaci­ja njihova političkog djelovanja. Članice Arapske lige potpisale su 1950. sporazum o kolektivno­j obrani i gospodarsk­oj suradnji. Sjedište glavnog tajništva Arapske lige je u Kairu. •

Sirijci odani režimu euforično slave: “Naš je predsjedni­k Assad u 12-godišnjem svjetskom ratu uspio pobijediti cijeli Zapad”

 ?? ?? Predsjedni­k Sirije Bashar al-Assad sudjeluje na summitu Arapske lige u Saudijskoj Arabiji, unatoč činjenici da je pod teškim sankcijama Sjedinjeni­h Država koje su glavni partner Saudijaca na Bliskom istoku
Predsjedni­k Sirije Bashar al-Assad sudjeluje na summitu Arapske lige u Saudijskoj Arabiji, unatoč činjenici da je pod teškim sankcijama Sjedinjeni­h Država koje su glavni partner Saudijaca na Bliskom istoku

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia