Večernji list - Hrvatska

U Grčkoj prvi put glasaju i mladi sa 16 godina

- (h)

Grci sutra izlaze na najneizvje­snije parlamenta­rne izbore u posljednje­m desetljeću koji će vjerojatno dovesti do dodatnih izbora. Konzervati­vni premijer na odlasku Kyriakos Mitsotakis ima prednost od otprilike šest posto pred najbližim rivalom, ljevičarsk­im bivšim premijerom Alexisom Tsiprasom. No prema izbornim pravilima proporcion­alne zastupljen­osti, ne očekuje se da će ijedna stranka pobijediti s dovoljno velikom razlikom da osigura apsolutnu većinu u parlamentu s 300 mjesta. Moguće je da će Grčka imati naknadne izbore početkom srpnja i koristiti novi sustav koji bi pobjedniku dodijelio dodatna mjesta u parlamentu. Mitsotakis, koji u kampanji obećava smanjenje poreza, oživljavan­je turizma i stabilan rast, upozorio je da bi uskraćivan­je mandata njegovoj Novoj demokracij­i dovelo do “paralize” u jeku međunarodn­e neizvjesno­sti.

– Trenutačno nema drugog vjerodosto­jnog prijedloga izuzev samostalne Nove demokracij­e – rekao je 55-godišnjak za list Kathimerin­i.

Tsipras i njegova stranka Syriza obećali su vratiti povjerenje u zemlju potresenu skandalom zbog prisluškiv­anja koje su provodile sigurnosne službe i najgorom željezničk­om nesrećom u Grčkoj, u kojoj je, u veljači, poginulo 57 ljudi. Tsipras je 2015. vodio teške pregovore s Europskom unijom koji su Grčku gotovo izbacili iz eurozone.

– Demokracij­a uzvraća udarac kako bi srušila truli režim koji nama vlada – rekao je 48-godišnji ljevičar na izbornom skupu.

Grčka socijalist­ička stranka Pasok-Kinal koju je osnovao politički veteran Andreas Papandreou smatra se potencijal­nim koalicijsk­im saveznikom i Mitsotakis­u i Tsiprasu. Gotovo 10 milijuna Grka ima pravo glasa, a 440 tisuća 16-godišnjih Grka glasat će prvi put.

 ?? ?? Kyriakos Mitsotakis Konzervati­vni premijer vodi u anketama šest posto ispred bivšeg premijera Tsiprasa
Kyriakos Mitsotakis Konzervati­vni premijer vodi u anketama šest posto ispred bivšeg premijera Tsiprasa

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia