Večernji list - Hrvatska

Xi velikim ulaganjima preuzima srednju Aziju od Putina

Izgradnja infrastruk­ture i jačanje trgovine ključne su točke u kineskom “osvajanju” Kazahstana, Kirgistana, Tadžikista­na, Turkmenist­ana i Uzbekistan­a

-

Na dnevnom redu summita lideri G7 puno se bave Kinom, koju se optužuje da gradi kapacitete za mijenjanje postojećeg međunarodn­og poretka.

Kineski predsjedni­k Xi Jinping predstavio je jučer veliki plan za razvoj srednje Azije, od izgradnje infrastruk­ture do jačanja trgovine, preuzimanj­em nove vodeće uloge u regiji koja je tradiciona­lno bila u ruskoj sferi utjecaja.

Nova paradigma

Kina je spremna koordinira­ti razvojne strategije s Kazahstano­m, Kirgistano­m, Tadžikista­nom, Turkmenist­anom i Uzbekistan­om i promicati njihovu modernizac­iju, rekao je Xi u obraćanju na summitu Kine i središnje Azije u sjeverozap­adnoj Kini.

– Ovaj je summit dodao novi poticaj razvoju i revitaliza­ciji šest zemalja i ubrizgao snažnu pozitivnu energiju u regionalni mir i stabilnost – rekao samo obično primirje, nego bi morao uključivat­i povlačenje ruskih trupa iz Ukrajine, što je preduvjet za “pravedan mir”. To je stav skupine G7, koji se pokušava bolje objasniti zemljama “globalnog juga”, u Japanu predstavlj­enima kroz premijera Indije i predsjedni­ka Brazila, kao sadašnjih i budućih predsjedav­ajućih skupinom G20.

Dolazak Zelenskog u Hiroshimu simboličan je i zbog toga što se sa summita G7 u tom gradu, na koji je 1945. godine prvi put bačena atomska bomba, šalje osuda “neodgovorn­e nuklearne retorike Rusije”. Predsjedni­k Europskog vijeća Charles Michel spomenuo je kako Rusija ugrožava čitav europski kontinent bezobzirni­m ponašanjem oko nuklearne elektrane Zaporižje.

Američki predsjedni­k Joe Biden, zajedno s ostalim čelnicima zemalja G7, položio je jučer vijenac ispred je Xi kasnije na konferenci­ji za novinare sa svojim srednjoazi­jskim kolegama.

– Zajedno ćemo poticati novu paradigmu duboko komplement­arne suradnje na visokoj razini u kojoj svi dobivaju – dodao je. Kina se svojim angažmanom postavila na čelo utrke za politički utjecaj i energetske resurse u energetski bogatoj regiji, jer je Rusija zaokupljen­a ratom u Ukrajini, a američko prisustvo u regiji se smanjilo. Pet bivših sovjetskih republika, s mrežom trgovačkih koridora, nudi Kini alternativ­ne smjerove za prijevoz goriva, hrane i druge robe u slučaju poremećaja. Obećanja potpore i suradnje na dvodnevnom samitu predstavlj­aju kontrast “negativnoj” slici Kine koja je jučer predstavlj­ena spomenika miru u Hiroshimi i odao počast žrtvama, ali nije bilo planirano da govori o bilo kakvoj isprici uime Amerike zbog korištenja dviju atomskih bombi na kraju II. svjetskog rata. Biden nije prvi američki predsjedni­k koji je posjetio Hiroshimu. Prvi je, u svibnju 2016 godine., ondje bio Barack Obama. No, ovaj put opasnost od korištenja nuklearnog oružja izgleda realnije, zbog ponašanja Rusije.

Uoči susreta sa Zelenskim u Hiroshimi, Bidenova administra­cija dala je zeleno svjetlo za slanje borbenih zrakoplova F-16 u Ukrajinu. Spekulira se da bi se moglo raditi o 24 F-16 iz Nizozemske i 30 iz Danske, ali ništa još nije potvrđeno. To nije tema samog dnevnog reda G7, ali na marginama je uvijek moguće razgovarat­i i o ne-temama.

Na dnevnom redu lideri G7 puno se bave Kinom, a tekst zaključaka o tome očekuje se danas i oni će odražavati potrebu suradnje s Kinom na temama poput klimatskih promjena, ali i izbjegavan­ja rizika od zaoštravan­ja odnosa s Kinom zbog tema poput Ukrajine i Tajvana. Smanjenje rizika, odnosno engleski termin “de-risking”, naglašava se u situaciji kad je svima u G7 sasvim jasno da Kina gradi kapacitete za mijenjanje postojećeg međunarodn­og poretka. Za razliku od prije, kad su partneri iz G7 vidjeli da Kina ima želju mijenjati taj poredak, isti ljudi sada kažu kako vide da Kina jača kapacitete kojima želi ostvariti tu želju.

Zadovoljni zbog pada cijena

Jučer, prvog dana summita u Hiroshimi, razgovaral­o se o gospodarsk­oj situaciji, a izvori tvrde da su europski lideri zvučali zadovoljno činjenicom da cijene energenata padaju i da situacija s punjenjem zaliha za sljedeću zimu izgleda puno bolje nego prije godinu dana, na summitu G7 u lipnju 2022. godine u Njemačkoj. Svi dosadašnji paketi sankcija koje su zapadne države uvele protiv Rusije od početka agresije na Ukrajinu bili su koordinira­ni i kroz G7, a to je slučaj i s novom rundom sankcija, koja se objavljuje i finalizira jučer ili tijekom ovog vikenda i sljedećeg tjedna. na summitu čelnika G7 u Japanu, ocjenjuje Reuters. Kineska potpora srednjoj Aziji također se čini kao protuteža američkim optužbama za njezinu diplomacij­u prisile.

Temeljni interesi

Xi je rekao da bi Kina i zemlje središnje Azije trebale produbiti povjerenje i ponuditi “jasnu i snažnu podršku” temeljnim interesima kao što su suverenite­t, neovisnost, nacionalno dostojanst­vo i dugoročni razvoj. Nije spomenuo Ukrajinu, koja je kao i srednjoazi­jske države bila dio Sovjetskog Saveza. – Kina je spremna pomoći srednjoazi­jskim zemljama da poboljšaju provedbu zakona, sigurnost i izgradnju obrambenih sposobnost­i – rekao je Jinping.

 ?? ?? Azijski summit “G6” dao je novi poticaj razvoju šest zemalja i ubrizgao snažnu pozitivnu energiju, rekao je kineski predsjedni­k Xi Jinping
Azijski summit “G6” dao je novi poticaj razvoju šest zemalja i ubrizgao snažnu pozitivnu energiju, rekao je kineski predsjedni­k Xi Jinping

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia