Večernji list - Hrvatska

Bišćanov povratak na mjesto (ne)sreće

Dinamov trener vraća se na Rujevicu na kojoj su ga navijači bojkotiral­i dok je bio trener Rijeke

- Robert Junaci

Igor Bišćan u nedjelju će izvesti momčad Dinama na Rujevicu, u derbi s Rijekom, klubom koji je nedavno vodio. Dinamo dolazi kao novi prvak, no dolazi i s ambicijama da do kraja prvenstva ne primi pogodak, da pobijedi svog velikog rivala, dok Rijeka želi sačuvati svoju treću poziciju.

A svi ti sportski argumenti, koliko god zanimljivi bili, imaju i dodatni začin.

Neka me dočekaju prema zasluzi

Riječ je, naime, o tome kako će navijači Rijeke dočekati Igora Bišćana. On sam na to pitanje nije ponudio konkretan odgovor.

– Neka me dočekaju kako sam zaslužio – kratko je rekao.

Bišćan je ostavio duboki trag u Rijeci, podignuo je momčad koja nije bila u dobrom stanju, zbog čega je klupu napustio odlični Matjaž Kek, na kraju se i okitio trofejem, osvojio je Kup svladavši Bjeličin Dinamo s 3:1 u finalu u Puli pa su njegovu momčad slavljenič­ki dočekali na riječkom Korzu. No bila je to i posljednja utakmica u kojoj je Bišćan vodio Rijeku, najavio je svoj odlazak prije tog finala. Razloga je bilo nekoliko, klima u klubu i oko njega ponovno nije bila dobra, a od prvog dana Armada ga nije prihvatila, uglavnom je bojkotiral­a utakmice Rijeke, kad bi i došli u nekom broju, nisu navijali.

Tako se Bišćan od prvog dana, od 19. listopada 2018. godine, kad je preuzeo Rijeku, morao nositi s takvim ozračjem na tribinama. Pokušalo se sve to smiriti, i Rijeka je u to vrijeme izdala priopćenje u kojem je molila navijače da ne zvižde na prvoj Bišćanovoj domaćoj utakmici (protiv Rudeša).

– Nije tajna da jedan dio vas ne oprašta Igoru neprimjere­nu gestikulac­iju prema našim navijačima nakon postignuto­g gola u dresu Dinama u jednoj utakmici prije dva desetljeća. Igor se, doduše, ispričao, ali nisu svi to prihvatili pa je tako tijekom zadnjih gostujućih utakmica izostala glasna podrška našoj momčadi – pisalo je u tom pismu Rijeke svojim članovima.

Nakon ustoličenj­a Bišćan se ispričao za grijehe iz prošlosti, zbog te gestikulac­ije prema navijačima Rijeke dok je igrao za Dinamo.

– I meni je cilj raščistiti to od prije 20 godina i ispričati se svima onima koje sam tada uvrijedio kao i onima koji se danas osjećaju uvrijeđeni zbog tog mog čina. Danas, ne bih volio da se netko od mojih igrača tako ponaša – rekao je Bišćan na predstavlj­anju, ali Armada mu nije oprostila.

– Neprihvatl­jivo nam je da nam je trener Igor Bišćan, a pomoćni trener Renato Pilipović. Ovo što je napravio 1999. godine samo mu je jedan od grijeha, nije jedini. To se prezentira kao jedina stavka koju je napravio i zamjerio se Armadi. Dečko je u više navrata omalovažav­ao klub i navijače Rijeke – rekao je tada predsjedni­k Armade.

Na kraju je, bez obzira na odlične rezultate, Bišćan dao ostavku, otišao je i njegov stožer u kojem su bili Ante Tomić i Renato Pilipović. Upravo Pilipovića Armada, kao i Bišćana, nije željela, riječ je o bivšem igraču Rijeke koji je potom prešao u Dinamo.

Vrijeđaju i Ristovskog

– Zasitio sam se rada u uvjetima koji nisu idealni, nisu ni blizu toga. No mi smo uspjeli napraviti sjajne rezultate u uvjetima koji nisu bili sjajni. Vremena su se promijenil­a. Rijeci u budućnosti želim puno sreće i da nađu nekoga kome će biti stalo do kluba onoliko koliko je bilo i meni – govorio je tada Bišćan te uskoro postao izuzetno uspješan izbornik U-21 reprezenta­cije, a onda nedavno stigao na klupu Dinama.

I sad će s Dinamom doći na Rujevicu, baš nas zanima kako će ga dočekati. Bilo bi lijepo da ga dočekaju onako kako je sam rekao – kako je zaslužio. Smatramo da je zaslužio pljesak jer je došao u Rijeku u teškim trenucima, napravio odlične rezultate. No ne vjerujemo da će dobiti pljesak, očekujemo nepotrebne zvižduke, koje nije zaslužio. Uostalom, dvaput su Stefana Ristovskog na Rujevici dočekali salvama zvižduka i masnim uvredama, a dečko je, igrajući svim srcem za Rijeku, osvojio prvenstvo i kup. Zato se Bišćan mora pripremiti na koncert zvižduka i teških riječi tijekom nedjeljne utakmice koja na Rujevici počinje u 19.30 sati.

Iako je kao trener u Rijeci napravio odličan posao, u nedjelju se na Rujevici mora pripremiti na neprijatel­jski doček

 ?? ?? IGOR BIŠĆAN nikad nije prihvaćen od Armade, a sad se on i Pilipović (slika dolje) vraćaju s Dinamom na Rujevicu i sigurno neće imati lijep doček iako to nisu zaslužili
IGOR BIŠĆAN nikad nije prihvaćen od Armade, a sad se on i Pilipović (slika dolje) vraćaju s Dinamom na Rujevicu i sigurno neće imati lijep doček iako to nisu zaslužili
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia