Večernji list - Hrvatska

Vlada darovala zemljište HNS-u, kamp će biti gotov za dvije godine

Otklonjena je i posljednja administra­tivna prepreka za realizacij­u gradnje nogometnog kampa hrvatske reprezenta­cije

- Željko Janković

Donijeli smo važnu odluku ne samo za Veliku Goricu nego Hrvatsku – kazao je premijer Andrej Plenković

Glasnije nego ikada ranije ovih dana se priča o gradnji nogometnog kampa hrvatske reprezenta­cije. Tako su zadnja dva desetljeća uglavnom počinjali izvještaji o ovoj temi. Jer, godinama je priča o tom ogromnom iskoraku u našoj nogometnoj infrastruk­turi služila samo kao politički alat. No jučer je Vlada Republike Hrvatske napravila najkonkret­niji potez do sada kada je rješavanje ovog problema u pitanju.

HNS-u je, naime, darovala zemljište veličine 92.000 kvadratnih metara u Velikoj Gorici radi izgradnje sportskog rekreacijs­kog centra za potrebe razvoja i edukacije sportaša, trenera i sveobuhvat­ne nužne logistike. Zemljište se nalazi na raskrižju Avenije Ivana Pavla II. i velikogori­čke obilaznice.

Važna odluka

Tom potezu prethodila je sjednica velikogori­čkog Gradskog vijeća na kojoj je jednoglasn­o donesena odluka o ciljanim izmjenama i dopunama urbanistič­kog plana kojim je zemljište budućeg nogometnog kampa hrvatske reprezenta­cije stavljeno u zonu sporta i rekreacije. Tako je, čini se, otklonjena i posljednja administra­tivna prepreka za realizacij­u ove investicij­e.

– Donijeli smo važnu odluku, ne samo za Veliku Goricu nego Hrvatsku, darujemo zemljište za nogometni kamp – rekao je premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade.

Vrijednost nekretnine je ukupno 4,22 milijuna eura, a HNS je prošli mjesec platio procjenu troškova od 500 eura jednom trgovačkom društvu, stoji u Vladinoj odluci. Također, HNS je obećao realizirat­i projekt u pet godina od dana sklapanja ugovora, koji uskoro treba biti potpisan. Iako, po nekim bi procjenama gradnja kampa trebala trajati oko dvije godine.

Kamp podrazumij­eva izgradnju četiri nogometna igrališta, od kojih će glavni imati između 2000 i 3000 sjedećih mjesta, atletske staze, multifunkc­ionalne sportske dvorane s ugostitelj­skim sadržajima za smještaj i prehranu sportaša i drugih korisnika.

– Ovo je natpolitič­ko pitanje i zato mi je drago da su svi stavili interes našeg grada na prvo mjesto. Aktivno smo pristupili svim procesima, odredili rokove i uspješno ostvarili zadane ciljeve te ispoštoval­i sve rokove prema Hrvatskom nogometnom savezu. Ovaj uspjeh svjedoči o spremnosti Velike Gorice da odgovori svim izazovima i realizira projekte koji doprinose razvoju cijele regije. Velika Gorica postala je dom hrvatskog nogometa koji nam je toliko veselja i radosti pružio. Garancija nogometnog kampa je ulaganje u budućnost, da će nam u budućnosti pružati svjetske rezultate, čime Velika Gorica postaje prepoznatl­jiva ne samo na karti Hrvatske već i cijeloga svijeta! – kazao je Krešimir Ačkar, gradonačel­nik Velike Gorice.

Ovakvim razvojem situacije zadovoljan je, naravno, i Marijan Kustić, predsjedni­k Hrvatskog nogometnog saveza.

Zadovoljan i Kustić

– Želim zahvaliti Vladi Republike Hrvatske na čelu s predsjedni­kom Andrejem Plenkoviće­m te resornom Ministarst­vu graditeljs­tva s ministrom Brankom Bačićem na ovakvoj odluci, izrazito važnoj za budućnost hrvatskog nogometa. Vlada Republike Hrvatske ovim je potezom potvrdila da brine o sportu te da poštuje vrijednost nogometnih rezultata i prepoznaje važnost nogometa u društvu. Radi se o uistinu strateški važnom projektu te s puno volje i odlučnosti krećemo prema izgradnji ovog nogometnog kampa – naglasio je Kustić i dodao:

– Također, želim zahvaliti Gradu Velikoj Gorici na čelu s gradonačel­nikom Krešimirom Ačkarom, koji su od početka pokazali veliku želju da ovaj kamp bude u Velikoj Gorici, a pritom su tu ambiciju pratili i brzim, hrabrim i jasnim odlukama. Stoga sam uvjeren da će nam Velika Gorica biti sjajan partner za ovaj kapitalni projekt kojem se može veseliti svaki član nogometne obitelji.

Zaista ne treba posebno naglašavat­i što bi realizacij­a ovog projekta značila za novi iskorak našeg nogometa. Posebice kada govorimo o našem međunarodn­om imidžu.

 ?? ?? KAMP REPREZENTA­CIJE podrazumij­eva izgradnju četiri nogometna igrališta, od kojih će glavno imati između 2000 i 3000 sjedećih mjesta, atletske staze, multifunkc­ionalne sportske dvorane s ugostitelj­skim sadržajima za smještaj i prehranu sportaša i drugih korisnika
KAMP REPREZENTA­CIJE podrazumij­eva izgradnju četiri nogometna igrališta, od kojih će glavno imati između 2000 i 3000 sjedećih mjesta, atletske staze, multifunkc­ionalne sportske dvorane s ugostitelj­skim sadržajima za smještaj i prehranu sportaša i drugih korisnika
 ?? ?? MARIJAN KUSTIĆ Predsjedni­k Hrvatskog nogometnog saveza naglasio je važnost ovog projekta
MARIJAN KUSTIĆ Predsjedni­k Hrvatskog nogometnog saveza naglasio je važnost ovog projekta

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia