Večernji list - Hrvatska

Stojko Vranković kandidat za sam vrh

- Dražen Brajdić

Nakon dva mandata s mjesta predsjedni­ka Fiba Europe odlazi 66-godišnji Turčin Turgay Demirel, a kuća europske košarke danas će u Münchenu dobiti njegova nasljednik­a. A bit će to ili proslavlje­ni španjolski košarkaš Jorge Garbajosa ili predsjedni­k Francuskog košarkaško­g saveza Jean-Pierre Siutat.

I Tony Parker u kampanji

A kroz njihove kampanje oslikava se i rivalitet dviju od tri vodeće europske košarkaške sile pa će nekome, možda, biti začudno što nitko iz Srbije nije ušao u ovu utrku. Doduše, Srbi ionako dominiraju europskom košarkom. Dejan Bodiroga predsjedni­k je Eurolige, a druga dvojica bivših košarkaša (Zoran Radović i Predrag Bogosavlje­v) na vrlo su visokim pozicijama u Svjetskom košarkaško­m savezu.

Obojica kandidata odradila su svoje kampanje, sa završnicom tijekom trodnevnog münchensko­g okupljanja i vrijeme je za izbore. A oni će se dogoditi danas na sjednici Skupštine Fiba Europe, pri čemu se očekuje tijesna utrka jer u nju se uključio i legendarni Tony Parker kao zagovornik svog sunarodnja­ka.

Tijekom animiranja biračkog tijela, dojma smo, više se trudio Jean-Pierre Siutat. On je, doslovce, obišao sve nacionalne saveze pa je tako bio i u Hrvatskoj. Ekonomični­ji Garbajosa radio je to tako da bi na jednoj lokaciji okupio više nacionalni­h saveza pa je za ove krajeve taj skup upriličio u Ljubljani.

A sveukupni dojam je da je francuski kandidat ostavio bolji dojam. I dok se stječe dojam da bi, bude li izabran Garbajosa, bilo sve po starome, Siutat je najavio reformu natjecanja. Ponajprije u njegovu reprezenta­tivnom dijelu. A ne radi se tu samo o tome da bi se kalendari Fibe Europe i Eurolige trebali uskladiti već i o tome da se održavanje Prvenstva Europe učini frekventni­jim, odnosno da se vrati na staro – da Eurobasket gledamo svake četiri godine.

To što je svojedobno odlučeno da će se Prvenstva Europe održavati svake četiri godine bilo je čisto podilaženj­e NBA ligi kako bi njihove zvijezde u četiri godine jedno ljeto mogle imati slobodno. No Eurobasket je najbolji proizvod Fiba Europe i prava je šteta da tek svake četiri godine gledamo uzbuđenja kakva smo mogli vidjeti na prošlogodi­šnjem Eurobasket­u, na koji se, zbog pandemije koronaviru­sa i odgode, čekalo čak pet godina.

Euroliga nije za Garbajosu

Iz razgovora s kolegama novinarima iz drugih zemalja stječe se dojam da je Garbajosa u blagoj prednosti dijelom i zbog imidža igrača koji je s furijom osvojio šest medalja s najvećih natjecanja, a među njima i naslov svjetskog (2006.) i europskog (2009.) prvaka. Osim toga, tijekom njegova predsjedan­ja Košarkaški­m savezom Španjolske, ta je zemlja opet bila svjetski (2019.) i europski (2022.) prvak.

No isto tako može se čuti da Garbajosa baš i nije čovjek kojeg bi za pregovarač­kim stolom voljeli vidjeti čelni ljudi Eurolige (Bodiroga, Glickman) jer se za svojeg mandata na čelu nacionalno­g saveza isticao kao veliki protivnik Eurolige. A dogovor s Euroligom oko kalendara natjecanja jedan je od ključeva priželjkiv­ane europske košarkaške simbioze.

Premda za to nismo dobili javnu potvrdu, dojma smo da će hrvatski predstavni­k u Skupštini Fibe Europe glasovati za Siutata. A ako se još i dogodi pobjeda Francuza, sve glasnije se može čuti da bi za jednog od njegovih dopredsjed­nika bio izabran Stojko Vranković, bivši predsjedni­k Hrvatskog košarkaško­g saveza, čiju prepoznatl­jivost na međunarodn­oj sceni njegov nasljednik (i prijatelj) Nikola Rukavina želi koristiti.

Predsjedni­čki su kandidati bivši as furije Jorge Garbajosa i predsjedni­k Francuskog košarkaško­g saveza Jean-Pierre Siutat

Šoštarić: Nikad nismo uspjeli obraniti naslov

 ?? ?? STOJKO VRANKOVIĆ u društvu glavnog tajnika HKS-a Joke Vrankovića. Obojica su danas u Münchenu, zajedno s predsjedni­kom HKS-a Rukavinom, u prigodi izbora novog predsjedni­ka Fiba Europe
STOJKO VRANKOVIĆ u društvu glavnog tajnika HKS-a Joke Vrankovića. Obojica su danas u Münchenu, zajedno s predsjedni­kom HKS-a Rukavinom, u prigodi izbora novog predsjedni­ka Fiba Europe

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia