Večernji list - Hrvatska

Svaki osmi uredski stol u Njemačkoj prazan, triput više nego prije COVID-19

- Dino Brumec

Svaki osmi uredski stol u Njemačkoj u ovom trenutku nije iskorišten, objavio je tamošnji istraživač­ki ekonomski institut Ifo. Tih 12% neiskorišt­enih stolova tri puta je veći broj od onog koji je u zemlji bio zabilježen 2019., prije pandemije koronaviru­sa koja je dobrano promijenil­a radne uvjete i navike Nijemaca i stanovnika brojnih drugih zemalja.

Prazni uredi, odnosno rad od kuće koji prevladava, najčešći je u sektorima poput informacij­skih tehnologij­a, oglašavanj­a te poslovnog savjetovan­ja.

– Otprilike četvrtina zaposlenik­a redovito radi od kuće – rekao je istraživač Ifo-a Simon Krause. Poslodavci se različito prilagođav­aju, neki su prazne urede pretvorili u zajedničke radne prostore, a drugi smanjuju svoje urede kako bi uštedjeli.

– Takav trend može imati posljedice na tržište nekretnina, koje je već pod pritiskom zbog viših kamatnih stopa i troškova gradnje – tvrdi Krause.

To je tema i u američkim medijima. Istraživan­ja Sveučilišt­a Stanford pokazuju da radnici SAD-u ukupno četvrtinu radnih dana odrađuju izvan ureda. Još 2021. trećina radnih dana otpadala je na rad na daljinu. Desetina radnika stalno radi od kuće, šest od deset ih je redovito u uredima, a 28% koristi hibridni model. Zanimljivo, više od polovine (56%) svih radnika u SAD-u, a riječ je o 70 milijuna ljudi, tvrdi da bi se njihov posao mogao odraditi od kuće, prema istraživan­ju Gallupa koje je objavljeno prošle godine.

Milijarder Elon Musk prije nekoliko je dana rekao da je moralno pogrešno da “laptop klasa” radnika u Silicijsko­j dolini radi od kuće dok ljudi u uslužnim djelatnost­ima moraju dolaziti na posao.

– Mislim da je cijela zamisao rada od kuće poput onog lažnog citata Marie Antoinette ‘Dajte im da jedu kolače”. Ne radi se samo o produktivn­osti. To je moralno pogrešno – rekao je i dodao da ta “laptop klasa” radnika, kako je naziva, živi u bajkovitom svijetu.

Desetina radnika u SAD-u radi od kuće, šest od deset ih je u uredima, a 28% koristi hibridni model

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia