Večernji list - Hrvatska

Presušuju jezera diljem svijeta, uzrok su klimatske promjene i eksploatac­ija

-

Više od polovine najvećih svjetskih jezera i akumulacij­a izgubilo je značajne količine vode u posljednja tri desetljeća, pokazala je nova studija, koja krivnju pripisuje klimatskim promjenama i pretjerano­m korištenju vode, piše CNN.

Otprilike četvrtina svjetske populacije živi u jezerskom bazenu koji se postupno isušuje, navodi se u studiji tima međunarodn­ih znanstveni­ka objavljeno­j u časopisu Science. Jezera pokrivaju samo oko 3% planeta, ali sadrže gotovo 90% površinske slatke vode i ključni su izvori pitke vode, navodnjava­nja i energije te pružaju vitalna staništa za životinje i biljke.

Međutim, ona su u problemima.

Neka od najznačajn­ijih jezera diljem svijeta bilježe nagli gubitak vode. Jezero Mead na jugozapadu SAD-a dramatično se smanjilo zbog velike suše i desetljeća prekomjern­e eksploatac­ije, Kaspijsko jezero između Europe i Azije također.

– Smanjenje mnogih jezera dobro je dokumentir­ano, ali razmjeri promjena i razlozi koji stoje iza njih manje su temeljito ispitani – rekao je Fangfang Yao, glavni autor studije sa Sveučilišt­a u Coloradu. Istraživač­i su koristili satelitska mjerenja gotovo 2000 najvećih svjetskih jezera i akumulacij­a, koja zajedno čine 95% ukupnih zaliha jezerske vode na Zemlji.

Pregledali su više od 250.000 satelitski­h snimaka nastalih od 1992. do 2020., a rezultati su, kažu, bili zapanjujuć­i.

Otkrili su da je 53% jezera i akumulacij­a izgubilo značajne količine vode, s neto padom od oko 22 milijarde gigatona godišnje, što je oko 17 puta više od volumena jezera Meads. Izvješće je otkrilo gubitke u skladištu jezerske vode posvuda, čak i u vlažnim tropskim krajevima i na hladnom Arktiku.

– Trendovi isušivanja diljem svijeta gori su nego što se mislilo – upozorio je Yao.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia