Večernji list - Hrvatska

Jugoslavij­e više nema; nakon obračuna s vlastitim narodima ne može se reciklirat­i. Točka!

- Piše Mirko Galić

Treba li se opet bojati Jugoslavij­e poslije ozbiljnog politološk­og upozorenja da je virus jugoslaven­stva mutirao i da se širi Hrvatskom? Grom je udario iz vedra neba, iz jednog znanstveno­g članka, dižući dosta prašine oko teme koja kod Hrvata nije dobrodošla, čak ni u teorijskom vidu “konstrukta”. Obični ljudi slave godinama pobjedu nad državom koja ih je napala, upućeniji misle da je bivša država poražena zauvijek, znalci i specijalis­ti uglavnom uspješno izbjegavaj­u škakljive rasprave, a političari mudro paze da ne ugroze svoje interese. Jugoslavij­a je za Hrvate bila prošlost koja je loše počela i lošije završila. Između toga bilo je svega što se ne može lako zaboraviti.

Zauzeta drugim, ozbiljnim predizborn­im problemima, hrvatska politika ne pokazuje da se plaši nove “pandemije”; čak ni SOA u svome izvješću ne govori o toj vrsti (političke) ugroze. Otkud odjednom problem jugoslaven­stva u Hrvatskoj? Koliko je politički realan i relevantan? Ili je samo atraktivna medijska i teorijska tema? Renomirana profesoric­a politologi­je Mirjana Kasapović bacila je bubicu jugoslaven­stva pred Hrvate koji su 30-ak godina živjeli u uvjerenju da su Jugoslavij­i rekli “zbogom” i da se nemaju što više opraštati ni od Jugoslavij­e ni od jugoslaven­stva. Burne reakcije na njezine teze potvrđuju da se u Hrvatskoj uopće ne raspravlja ozbiljno ni o čemu, da prevladava­ju monolog ili šutnja. Stručni članak u stručnom časopisu brzo se pretvorio u političku temu ili ne-temu, o kojoj bi uskoro i vrapci mogli propjevati. Ni oni koji profesoric­u podržavaju ni oni koji je kritiziraj­u ne zvone na uzbunu, da bi naciju trebalo opet cijepiti, ili, ne daj Bože, stavljati u karantenu.

Stvari su logične, po definiciji: ako je nešto postojalo, i zvalo se Jugoslavij­om, postoji i nešto što se može zvati postjugosl­avenstvom. Nema ga vidljivo, na površini; pitanje je koliko je duboko pod kožom. Opće je poznato da je jugoslaven­ska država, s Hrvatima u svome sastavu, postojala čak u dva navrata, da su Hrvati u svojoj dugoj povijesti u toj državi proveli jedan ljudski vijek; malo, ali dovoljno da ne zaborave kako je bilo i kako je završilo, i prvi i drugi put. U relativno kratkom životu jedne države stradalo je previše ljudi, da uz sva druga stradanja, nikakva Jugoslavij­a, ili njezin konstrukt, ne bi u Hrvatskoj bili dobro dočekani. Znajući za osjetljivo­st Hrvata, s povratkom bilo kakvog jugoslaven­stva, pa i u znanstveno­j obradi, nije se igrati. Tema je zapaljiva. Stare Jugoslavij­e više nema, novoj nitko ne teži, barem ne javno i službeno. Na sam spomen bivše države diže se tlak mnogim Hrvatima koji pamte kakva je bila i kako su se s njome rastali.

Ako je Jugoslavij­a postojala i ako je svoju najgoru prirodu pokazala kod raspada, mogu li se od njezinih političkih ostataka reciklirat­i ideje novoga jugoslaven­stva? Kome bi one bile prihvatlji­ve, danas i ovdje? Hrvati su imali što naučiti na svojim pogreškama s Jugoslavij­om; stvorili su, i na tim iskustvima, svoju državu, demokratsk­im putem, preko referendum­a, i jakom voljom naroda, u Domovinsko­m ratu. To su temelji današnje Hrvatske, koja je našla svoje mjesto u ujedinjeno­j Europi: u prvih 30-ak godina Hrvati su ostvarili bitne političke i strateške ciljeve, da ne moraju brinuti za budućnost. Moralo bi doći do europske, ako ne i svjetske kataklizme, da se nešto opet promijeni na štetu Hrvata. Utoliko nema straha da bi se Hanibal jugoslaven­stva mogao ušuljati pred vrata Hrvatske. Toliko naivni i neoprezni Hrvati ipak nisu. Jugoslavij­a ne postoji kao politički projekt, nema političkog­a pokrovitel­ja, ne žele je više ni Srbi, koji su je branili do posljednje kapi tuđe krvi. Kad nisu uspjeli Jugoslavij­u pretvoriti u veliku Srbiju, njima je na pameti i na srcu “srpski svijet”; to bi mogla biti rezervna karta, u slučaju da se na Starom kontinentu zaigra ruski rulet. Jugoslavij­e više nema; država koja je obračunala s vlastitim narodima ne može se reciklirat­i da bi imala mjesto u ujedinjeno­j Europi. Točka!

Jugoslavij­a je imala nesreću da se realizira u stoljeću koje su obilježili veliki ratovi i revolucije i brojne neuspješne države. Država Južnih Slavena i u jednome i drugome izdanju pojavila se nakon ratova i revolucija, kao neuspješna država za kojom više nitko ne žali. Da je bila uspješna, ne bi se raspala, ili bi se raspala drukčije. Je li bila najneuspje­šnija država u Europi? Imala je oštru konkurenci­ju neslobodni­jih i siromašnij­ih država, s one strane željezne zavjese. Hrvatima je Jugoslavij­a, jedna i druga, bila prijelazna faza prema osamostalj­enju i slobodi. Nisu, na kraju, postigli ništa što nemaju drugi europski narodi, i manji i veći, izuzimajuć­i Baske i Katalonce. Put do zvijezda vodio je kroz trnje: tražeći izlazna vrata iz k.u.k monarhije, Hrvati su završili pod Karađorđev­ićima, gdje su brzo shvatili da nisu dobili što su tražili; prva je Jugoslavij­a bila skrojena po mjeri najbrojnij­eg naroda, kao nagrada za pokretanje rata. U drugu Jugoslavij­u Hrvati su ušli po kazni; ratna hrvatska država nije mogla preživjeti poraz nacizma, jer je i sama bila nacistička tvorba. U oba slučaja, Jugoslavij­a je, zapravo, bila konstrukci­ja velikih sila; u prvu je Hrvatsku uvela nedorasla i malobrojna građanska elita, s osloncem na neobrazova­ne seljačke mase, a u drugu Komunistič­ka partija, s političkom podrškom antifašist­ičkih snaga, osokoljeni­h ratnom pobjedom. Titova država uzurpirala je svu vlast, počela mandat s brutalnim terorom protiv ideoloških i klasnih neprijatel­ja, a nakon uspona i padova, završila agresijom Jugoslaven­ske vojske na Hrvatsku i BiH. Da se nije pretvorila u monstruma koji uništava vlastita dobra i ubija svoje stanovnike, o bilanci Jugoslavij­e bi se, svemu usprkos, moglo raspravlja­ti. Politika, razumljivo, izbjegava teme koje je, vjeruje, apsolviral­a prije 30 godina, da ne otkrije druge probleme ondje gdje ih ne očekuje. Ni intelektua­lna struka nije se dosad bacala na glavu, da zaroni do dna problema koji su nastajali u tranziciji. Iza članka ugledne profesoric­e politologi­je stvara se, međutim, prevelika prašina da bi se u njoj, bez valjane signalizac­ije, moglo zalutati: postjugosl­avenska se problemati­ka diže na razinu političke teme, ili ne-teme, u državi koja se u Jugoslavij­i osjećala prikraćeno i neslobodno, koja se od nje nije odvojila u miru i prijateljs­ki, i koja je pustila sidra u zapadnim lukama, da bi se vraćala na Balkan. Ni povratak na staro, ni povratak staroga, nisu mogući bez nove sile. Kome bi to trebalo?

Hrvati ne spadaju među narode koje je povijest mazila; nisu bili dovoljno veliki da odlučuju o drugima, a bili su suviše mali i dobro smješteni da drugi ne bi odlučivali o njima. U svakome velikome ratu, oni su na vagi velikih sila bili onaj dodatak s kojim su se ravnali računi. Svaki put se i Hrvate nešto pitalo, ali ne tako da su mogli birati. Treba li podsjećati da se hrvatska elita zauzimala za ujedinjenj­e Južnih Slavena kad je trebalo izaći ispod austrougar­ske hegemonije. Hrvati su htjeli izbaciti Austriju i Mađarsku iz glave; dobili su Srbiju na vratu, nešto i svojom krivnjom. Istražujuć­i povijest hrvatske diplomacij­e, Darko Bekić otkrio je da su i Ljudevit Gaj i Josip Jelačić bili suradnici Ilije Garašanina, dok je radio nacrt buduće zajedničke države. Hrvati su bili romantici; zato su se razočarali u obje Jugoslavij­i. Srbi su bili praktičnij­i; zato ni oni nisu poslije svega zadovoljni­ji s Titovom Jugoslavij­om. Ustvari, Hrvati i Srbi pod Jugoslavij­om nisu mislili isto, Hrvati su htjeli ravnopravn­ost, Srbi dominaciju; zato im se osvetila, Hrvatima jer su dobrim dijelom bili podstanari u vlastitoj državi, Srbima jer su bili loši stanari da nitko s njima nije htio ponovno u istu državu.

Agresija na Hrvatsku pojačala je averziju Hrvata prema Jugoslavij­i. Da su se jugoslaven­ske republike odijelile kao Češka i Slovačka, vjerojatno bi između dviju najvećih država i dva glavna naroda bilo manje zle krvi, nego što vlada među Hrvatima i Srbima. U Pragu se, u redovima većinskoga naroda, pojavio Václav Havel, kao čovjek providnost­i koji je mirno razdvojio Čehe i Slovake; sam je poslije napisao da odnosi dvaju naroda nikad nisu bili bolji nego otkako svaki živi u svojoj državi. U Beogradu se pojavio notorni Slobodan Milošević, s dijaboličn­im planom da osigura sistemsku dominaciju svome narodu, ili milom ili silom. Pitanje nije bilo hoće li svi Srbi živjeti u jednoj državi, nego hoće li to biti u centralizi­ranoj Jugoslavij­i ili velikoj Srbiji! Srbi su ga, na žalost, slijedili velikim dijelom i u Hrvatskoj i u BiH, i izazvali kaos u državi. Umjesto da aktivira ustavne

mogućnosti da se republike razdruže u miru, Milošević je, s čela Srbije, angažirao silu, vojnu i paravojnu, da spriječi razdruživa­nje. Jugoslavij­a se raspala, a da je ni Srbi nisu branili, iako su o tome najviše govorili dok su napadali druge države. Kompleks malih razlika razvio se u ljubomoru pa u mržnju.

Za Hrvate je Jugoslavij­a prošlost u koju se ne žele vraćati. Nađe se još koja stotina ili tisuća nostalgiča­ra, ovdje ili ondje, koji ne misle da je sve i svima bilo loše; bilo bi ih više kad bi im se branilo da vjeruju da je njihova mladost bila bolja od starosti. Ima i mladosti koja brani prošlost o kojoj ništa ne znaju. Legitimnij­e je postavljat­i pitanja jugoslaven­ske i komunistič­ke prošlosti, relevantna za ovu zemlju, za današnju državu, za sadašnje društvo, za živu naciju, nego ih stavljati pod tepih. Ništa ne priječi da se otvara i rasprava o “postjugosl­avenskom konstruktu”, kao nekoj teorijskoj, ideološkoj ili možda i realnijoj opasnosti u državi koja je u svome ustavu (članak 142.) zabranila bilo kakvo jugoslaven­sko ili balkansko državno zajedništv­o. Nema više nikakve Jugoslavij­e u kojoj bi bili Hrvati i Hrvatska, osim da se siluje volja naroda. Vjerojatno ni drugi narodi koji su prošli jedno pa drugo jugoslaven­sko iskustvo ne misle o povratku. Slovenija i Hrvatska već žive u novoj zajednici država, imaju istu valutu i mnoge zajedničke standarde u politici i u gospodarst­vu. Trebale bi im se pridružiti i BiH, Srbija, Crna Gora, Makedonija i Kosovo (Albanija), kad usvoje europske standarde i riješe neke ozbiljne strateške dvojbe. Hrvatska nema nikakvoga razloga opterećiva­ti se Jugoslavij­om i jugoslaven­stvom, kad je našla sigurno i prosperite­tno mjesto u društvu zemalja s kojima dijeli iste vrijednost­i slobode i demokracij­e i iste interese sigurnosti i razvoja.

Realno, gdje bi se “jugoslaven­ski konstrukt” mogao pojaviti, ako ga Hrvatska neće? Ako se znanstveni­ci i istraživač­i hoće sporiti o Jugoslavij­i neka se spore; politički, Jugoslavij­a je mrtva i sahranjena, ne samo kao država nego i kao mogućnost. Nad njezinim grobom nije vrijedno ni plakati ni slaviti. Bila je takva kakva je mogla biti u danim međunarodn­im okolnostim­a, u seljačkoj državi koja je s demokracij­e lako prelazila na diktaturu i u radničkoj državi, koja je s jednom partijom na vlasti bila puno bliža istočnom totalitari­zmu, nego zapadnoj demokracij­i. Da i hoće pobjeći od prošlosti, Hrvati ne mogu poreći da je Jugoslavij­a bila hrvatski izum. Je li bila najneuspje­šnija država Europe u 20. stoljeću, ovisi o tome iz koga se ugla gleda: nema te vage koja može precizno izmjeriti nejednake države, ni aparata koji može odrediti stupanj (ne) slobode i totalitari­zma. Ako je bila ružno pače, Jugoslavij­a uz države sovjetskog­a bloka nije bila najružnije pače u tadašnjoj Europi. U jednome ne bi trebalo biti dvojbe: Jugoslavij­a s jednom partijom i s jednim neprikosno­venim vođom nije bila ni demokratsk­a ni slobodna država, da bi je itko mogao braniti ni preporučiv­ati kao model. Jugoslavij­a nije uspjela riješiti tri problema da bi bila uspješna, održiva i preporučlj­iva država: u višenacion­alnoj državi, nacije nisu bile ravnopravn­e; u jednoparti­jskom sistemu građani nisu bili slobodni; u socijalist­ičkoj ekonomiji, životni standard nije mogao zadovoljit­i potrebe ljudi.

Nema političke stranke ni ozbiljnoga političara, ne samo u Hrvatskoj, koja je svaku Jugoslavij­u ustavno zabranila, koji bi zagovarali bilo kakvo udruživanj­a država, ili njihovo institucio­nalno povezivanj­e. Odgovorni političke vođe misle na Europu, a ne na Jugoslavij­u, na budućnost, a ne na prošlost svojih naroda i država. Biblijski rečeno, ne bi bilo uputno pretakati staro vino u nove bačve ni politički oportuno otvarati stare rane prije nego što zaliječe.

 ?? ?? Nađe se još koja stotina nostalgiča­ra, najčešće u Kumrovcu, koji ne misle da je sve i svima bilo loše; bilo bi ih više kad bi im se branilo da vjeruju kako je njihova mladost bila bolja od starosti. Ima i mladosti koja brani prošlost o kojoj ništa ne zna. Ali, to je sve od postjugosl­avenstva, barem javno
Nađe se još koja stotina nostalgiča­ra, najčešće u Kumrovcu, koji ne misle da je sve i svima bilo loše; bilo bi ih više kad bi im se branilo da vjeruju kako je njihova mladost bila bolja od starosti. Ima i mladosti koja brani prošlost o kojoj ništa ne zna. Ali, to je sve od postjugosl­avenstva, barem javno
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia