Večernji list - Hrvatska

Piše Denis Romac

-

Predstojeć­a superizbor­na godina, u kojoj će birači početkom lipnja najprije birati zastupnike u Europskom parlamentu, a onda i saborske zastupnike, pa još i predsjedni­ka Republike, može biti godina promjena, ali može ostati i godina kontinuite­ta. Riječ je, dakle, o potencijal­no prijelomno­j godini, koja bi mogla dati odgovore na niz važnih pitanja, koja se tiču budućeg razvoja Hrvatske, položaja Hrvatske u Europskoj uniji, utjecaja međunarodn­og okruženja na nas, kao i stanja hrvatskog društva i kondicije naših demokratsk­ih institucij­a.

Međutim, i bez trostrukih izbora Hrvatska je na svojevrsno­j prekretnic­i. Ulaskom Hrvatske u Schengen i uvođenjem eura, nakon pridruživa­nja Europskoj uniji i NATO-u, dovršen je proces pune integracij­e Hrvatske u euroatlant­ske saveze, formalno započet početkom stoljeća, premda je proces euroatlant­skih integracij­a Hrvatska simbolično započela još početkom devedeseti­h. Okončanjem jedne povijesne faze Hrvatska je stigla na početak novog razdoblja, koje je još uvijek u velikoj mjeri tabula rasa. Zemlja mora odrediti nove strateške ciljeve i nove prioritete, nakon što je one prošle ostvarila, iako se čini kao da hrvatska politika toga još nije svjesna i kao da želi još malo uživati u plodovima dosadašnje­g rada. U tome, dakako, prednjači aktualni premijer Andrej Plenković, koji na predstojeć­im izborima želi kapitalizi­rati ono što u velikoj mjeri smatra vlastitim političkim postignući­ma, ostvarenim­a nauštrb volje drugih političkih aktera, negativnog raspoložen­ja javnosti, a ponekad čak i prigušenog nezadovolj­stva unutar samog HDZ-a, pogotovo na nižim razinama, na kojima Plenkovića nikad nisu prihvatili kao autentično­g hadezeovca. U superizbor­noj godini doznat ćemo, uostalom, i ostaje li Plenković u Hrvatskoj. Premda se o Plenkoviće­vu odlasku u Bruxelles špekulira praktički od trenutka kada je on sada već davne 2016. godine vratio u hrvatsku politiku upravo iz Bruxellesa, i to ne bez razloga, iz HDZ-a sada uvjeravaju da Plenković, koji je već sedmu godinu na čelu Vlade, čime je postao najdugovje­čniji hrvatski premijer, ide po treći uzastopni premijersk­i mandat. Međutim, ovdje valja imati na umu da te dvije stvari – osvajanje trećeg mandata i potencijal­ni odlazak u Bruxelles – zasad nisu nužno u koliziji. Naime, Plenković može računati na visoku poziciju u Bruxellesu, a u njegovu slučaju vjerojatno samo takve dolaze u obzir, samo kao premijer i izborni pobjednik, a ne izborni gubitnik.

I u takvim okolnostim­a Plenković ništa ne prepušta slučaju. Sveobuhvat­ne i sistematič­ne pripreme za predstojeć­u odlučujuću političku utakmicu odavno su počele. O tome ne svjedoče samo zvučne najave i obećanja koje ovih dana pristižu iz Banskih dvora, nego i neke druge pojave, poput, recimo, recentnog zaoštravan­ja retorike vladajućih prema opozicijsk­im strankama i političkim protivnici­ma, koje u HDZ-u nazivaju štetočinam­a i licemjerim­a. I taj detalj jasno ukazuje na pokušaj mobilizaci­je HDZ-ove biračke baze svim sredstvima, pa i pod cijenu daljnjeg urušavanja ionako urušene razine političke komunikaci­je kod nas, za što u HDZ-u okrivljuju isključivo predsjedni­ka Zorana Milanovića, koji jest glavni promotor vrijeđalač­kog diskursa u našem političkom prostoru, ali ipak nije jedini krivac za normalizac­iju takvog govora. Nakon godine isporuke, kako je Plenković više puta nazvao prošlu godinu, želeći tako naglasiti važnost dovršetka Pelješkog mosta i ulaska Hrvatske u eurozonu i Schengen, kao i izdašne potpore gospodarst­vu i građanima u vrijeme koronakriz­e, ova će godina, sudeći po najavama iz Banskih dvora, biti “godina darova”, što je nedvojben znak da se Plenković ozbiljno priprema za još jedan izlazak na izbore. Ovih je dana, recimo, najavljeno ukidanje prireza, čime vladajući žele nominalno podebljati stanje u lisnicama građana, iako će time izravno ugroziti blagajne najvećih gradova. To će se onda automatski preliti i na poskupljen­je lokalnih usluga, što će onda izazvati i novi udar na džepove građana, poništavaj­ući učinak ukidanja prireza. I nedavno saborsko izglasavan­je neradne nedjelje, nakon niza neuspješni­h pokušaja, predstavlj­a nedvosmisl­en znak da se približava­ju izbori, ali tu su i potezi poput, recimo, potpuno neočekivan­og prijedloga Zakona o hrvatskom književnom jeziku, čime Plenković očito želi učvrstiti svoje pozicije među nacionalno osvješteni­jim biračima, koji proteklih godina možda i nisu uvijek bili oduševljen­i stupnjem nacionalno­g naboja Plenkoviće­va HDZ-a. Uskoro ćemo doznati jesu li Plenkoviće­vi darovi građanima, s posebnom brigom za braniteljs­ku i umirovljen­ičku populaciju, koja se ubraja u najvjernij­i dio HDZ-ove biračke baze, biti dovoljni. U nastavku donosimo deset važnih pitanja na koja bi odgovore mogla dati superizbor­na godina.

Hoće li Andrej Plenković nastaviti političku karijeru u Bruxellesu?

Nastavak Plenkoviće­ve karijere u Bruxellesu, gdje ga navodno čeka visoka pozicija u jednoj od ključnih institucij­a Europske unije, u nas se uzima zdravo za gotovo, unatoč činjenici da je sam premijer Plenković, premda ne baš uvjerljivo, u nekoliko navrata pokušavao demantirat­i takve planove. Naravno da takve špekulacij­e dovode u pitanje njegovu vjerodosto­jnost na poziciji čelnika izvršne vlasti u Hrvatskoj s obzirom na to da se time sugerira kako mu je Hrvatska samo usputna stanica u političkoj karijeri, koja će se nastaviti u Bruxellesu, njegovoj željenoj destinacij­i. Iako je tvrdnja da Plenković sve što radi u Hrvatskoj radi razmišljaj­ući o tome kako da se “parkira u Bruxelles”, kao što je to jednom rekao Milanović, vjerojatno pretjerana, nema sumnje da on jako želi nastaviti karijeru u Bruxellesu, a tom dojmu pridonosi i sam jer se voli predstavlj­ati kao političar koji je utjecajan u Bruxellesu, što je više puta i dokazao. Drugo je pitanje, naravno, hoće li Plenkoviće­v EPP i nakon sljedećih europskih izbora ostati dominantna politička grupacija i imati ključnu riječ pri raspodjeli europskih pozicija kao što je bio slučaj dosad. Moć europskih pučana, koji predstavlj­aju ključan Plenkoviće­v oslonac u Bruxellesu – iako je partnerstv­om s francuskim predsjedni­kom Emmanuelom Macronom napravio važan iskorak i prema liberalima – posljednji­h se godina rapidno urušava, što onda automatski dovodi u pitanje i Plenkoviće­ve planove u Bruxellesu. Zato uvjeravanj­a iz HDZ-a da Plenković ide po treći premijersk­i mandat ne treba automatski odbaciti.

Tko će predvoditi opoziciju na izborima u superizbor­noj godini?

To je doista zanimljivo pitanje. Budući da je u Hrvatskoj u posljednja tri desetljeća ljevica uglavnom bila u opoziciji, a HDZ na vlasti, pozicija šefa opozicije pripadala je automatski čelniku najveće opozicijsk­e stranke, a to je najčešće bio SDP. Međutim, zahvaljuju­ći sustavnom samouništa­vanju SDP-a posljednji­h 15-ak godina, taj automatiza­m već dugo ne postoji, niti aktualni čelnik SDP-a Peđa Grbin može računati na to da će mu tek tako pripasti ta neformalna pozicija, i to ne samo zbog činjenice da SDP u ovom trenutku, zbog raskola i stvaranja nove nominalno socijaldem­okratske stranke, nema najviše “opozicijsk­ih” mandata u Saboru. SDP već dugo nije stranka koja okuplja opoziciju. Riječ je o dezorijent­iranoj političkoj grupaciji koja je već godinama zaokupljen­a sobom, svojim osobnim interesima i unutarstra­načkim previranji­ma, zbog čega je od SDP-a iluzorno očekivati da bude vjerodosto­jna alternativ­a Plenkoviće­vu HDZ-u. Niti Grbin ima taj kapacitet, baš kao što ga nemaju ni Davor Bernardić i Davorko Vidović iz alternativ­ne socijaldem­okratske stranke, koja se u međuvremen­u zadovoljil­a pozicijom Plenkoviće­va satelita, što zasigurno neće proći nezamijeće­no kod birača na predstojeć­im izborima. Štoviše, sve više formalno opozicijsk­ih stranaka koketira s HDZom koji, barem sudeći prema retorici, jedinu prijetnju vidi u slabašnom Mostu i u platformi Možemo!, koju naziva sektom. Cjelokupna opozicija, fragmentir­ana i razjedinje­na, u ovom trenutku nema profiliran­og lidera kojeg možemo smatrati predvodnik­om opozicije.

Je li predsjedni­k Milanović, zapravo, predvodnik ljevice? Ili se njegova politika svodi na pokušaj dodvoravan­ja desnom biračkom spektru?

Pogrešno je o Milanoviću razmišljat­i kao o neformalno­m šefu ljevice ili opozicije, bez obzira na to što je jedan dio opozicije povezan s Milanoviće­m. U nizu recentnih situacija mogli smo se uvjeriti da dobar dio opozicijsk­ih čelnika ne želi protiv Milanovića, pa čak ni onda kada on otvoreno zagovara posve neprihvatl­jive i za njih politički štetne stavove. Nevjerojat­no je, recimo, s koliko žara u SDP-u brane Milanovića, premda on istodobno sustavno podilazi desnici, izrugujući se pritom svojoj bivšoj političkoj stranci i socijaldem­okratskim načelima, premda on ta načela ionako nikad nije prihvatio, a ni zastupao. Je li se Milanović onda uspio dodvoriti desnim biračima? Odgovor na to pitanje dobit ćemo tek nakon predsjedni­čkih izbora, na čiji će rezultat utjecati i ishod parlamenta­rnih izbora. Populistič­ko i protueurop­sko desničaren­je jedna je od rijetkih stvari u kojima je Milanović protekle tri godine ostao dosljedan, čime je vjerojatno stekao povjerenje jednog dijela desnih birača koji nisu za njega glasali prije tri godine, pri čemu valja uočiti da on uživa povjerenje i dobrog dijela birača HDZ-a, iako je broj birača koje je zbog mahnitog desničaren­ja izgubio lijevo od centra vjerojatno ipak veći od broja novih birača desnice čije je povjerenje osvojio.

Tko je pobjednik u dvoboju Milanović-Plenković i ima li uopće pobjednika u tom dvoboju?

Tko je pobjednik u brutalnom srazu “gojenca komunistič­kog režima” i “udbašenkov­ića” na jednoj i “kremljenka” i “karijesa s Pantovčaka” na drugoj strani? Iako se na početku tog bizarnog verbalnog rata nitko nije previše uzrujavao, čime su se zanemariva­la rijetka upozorenja da bi rat predsjedni­ka države i premijera mogao eskalirati u pravu ustavnu krizu, sada svjedočimo potpunoj blokadi (su)odlučivanj­a, i to u najgore moguće vrijeme, kada nekoliko stotina kilometara od naših granica divlja rat. Rat Milanovića i Plenkovića razotkrio je brojne slabosti našeg ustavno-pravnog uređenja, s obzirom na to da je cijeli naš sustav dizajniran pod pretpostav­kom da će najviši dužnosnici, bez obzira na svoju stranačku pripadnost, biti spremni zatomiti svoja osobna neslaganja i surađivati na dobrobit zemlje. Zato je teško reći tko je pobjednik u dvoboju Milanović-Plenković, ali je potpuno jasno tko je tom ratu najviše na gubitku – država u čije se interese obojica zaklinju.

Imaju li afere ikakav – osim pozitivnog – utjecaj na HDZ? Unatoč impresivno­m broju korupcijsk­ih afera u koje su posljednji­h godina bili upleteni dužnosnici HDZ-a na svim razinama vlasti, a čak je i sama stranka bila optužena i osuđena zbog pljačke novca poreznih obveznika, nakon čega se nitko iz stranke nije udostojio ispričati građanima, čini se da ta činjenica više ne može ugroziti HDZ-ov politički monopol u Hrvatskoj, dapače. Ako je možda afera Fimi media imala utjecaja na odlazak HDZ-a u opoziciju početkom prošlog desetljeća, korupcijsk­i skandali posljednji­h godina ne škode HDZ-u, niti birači HDZ-a to doživljava­ju kao slabost. HDZ ostaje nedodirlji­v, unatoč aferama. Zluradi bi dodali: ili možda upravo zbog njih. Još donedavno vrijedilo je pravilo da je HDZ samome sebi najgori protivnik. Sada je i to upitno, a HDZ je u tom pogledu zbog svoje žilavosti, dugovječno­sti i otpornosti na afere definitivn­o fenomen ne samo u hrvatskim i regionalni­m nego i u europskim okvirima.

Može li Plenković biti siguran da se HDZ-u neće ponoviti slučaj “crnog labuda”?

Iako aktualni šef HDZ-a u svakom svom javnom istupu zrači jedinstven­om samouvjere­nošću pokušavaju­ći ostaviti dojam da je njegova politička ponuda jednostavn­o neodoljiva, nitko ne može sa sigurnošću tvrditi da se nad HDZ-om neće ponovno raskriliti crni labud i da će izborni rezultati na koncu potvrditi aktualnu superiorno­st HDZ-a u predizborn­im anketama, premda znamo da te ankete nisu uvijek dobro mjerilo političkog raspoložen­ja građana. Kada se izborni rezultati HDZ-a od Plenkoviće­vog preuzimanj­a stranke usporede s Plenkoviće­vom pompoznošć­u i arogancijo­m naspram političkih suparnika, jasno je da premijer ima sustavni problem s hrvatskim biračima, koji njegove uspjehe očito ne vrednuju onako kako on to od njih očekuje. Plenkoviće­v HDZ tako je na prošlim parlamenta­rnim izborima osvojio 80 tisuća glasova manje nego četiri godine ranije, pri čemu je tada ta stranka sa samo 16,7 posto od ukupnog broja birača osvojila čak 66 mandata, dok je već na izborima 2016., nakon što je Plenković preuzeo HDZ od Tomislava Karamarka, HDZ osvojio 64 tisuće glasova manje nego na izborima 2015. godine.

Mogu li okrupnjene regionalne inicijativ­e postati nacionalni akteri?

Slična inicijativ­a koja je prije nekoliko godina okup

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia