Večernji list - Hrvatska

Zadarski liječnik ispričao se javnosti u ime svoje struke, a meni predložio da učinim isto. Čast mi je poslušati ga

-

Uprava Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) uputila je televiziji N1 skandalozn­o problemati­čnu izjavu obrazlažuć­i zašto je otkazala gostovanje Bernarda Kaića, voditelja Službe za epidemiolo­giju zaraznih bolesti HZJZ-a, u emisiji “Točka na tjedan” prošle nedjelje.

U dopisu piše: “Hrvatski zavod za javno zdravstvo nije uveo ‘silenzio stampa’. U izjavama koje su 11. svibnja, odmah nakon proglašenj­a kraja pandemije, dali ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak i zamjenica Ivana Pavić Šimetin sve je bilo rečeno na tu temu, a dodatno smo na mrežnim stranicama objavili preporuke za postupanje nakon proglašenj­a prekida epidemije COVID-19. Također, gostovanje­m ravnatelja u medijima taj dan i u Dnevniku HTV-a naširoko su obuhvaćene teme vezane uz tijek epidemije.”

Što je to duboko problemati­čno i uznemiruju­će u tom priopćenju? Prije svega tvrdnje da je u nekoliko izjava medijima rukovodite­lja HZJZ-a bilo “rečeno sve na tu temu” te da su jednim gostovanje­m u Dnevniku HTV-a, u trajanju od nekoliko minuta, “naširoko obuhvaćene teme vezane uz tijek epidemije”.

Budući da se borba protiv pandemije često uspoređiva­la s ratovima, pa i Domovinski­m, zamislimo ovaj scenarij: dan nakon kraja rata ondašnji hrvatski državni i vojni vrh daje medijima nekoliko izjava, Franjo Tuđman gostuje u Dnevniku HTV-a i nakon toga vlast zatvara raspravu o temi o “kojoj je sve rečeno”.

Odbijanjem da uopće započne ne jedan, nego niz ozbiljnih razgovora i analiza o štetnim i smrtonosni­m posljedica­ma pandemije, ali i mjera koje su u njezinu suzbijanju bile provođene, uprava HZJZ-a podsjeća me na one koji su nakon Domovinsko­g rata, a ima ih vjerojatno koji i danas tako misle, zastupali stav da onaj tko se u ratu brani od agresije jednostavn­o ne može počiniti ratne zločine.

Jesu li u obrani od virusa mogli biti počinjeni i zločini? I te kako. Naravno, ne protiv virusa, nego na štetu i protiv vlastitih građana.

Sazivajući, najavljuju­ći i moderiraju­ći okrugli stol u Hrvatskom saboru na aktualnu i legitimnu temu “Posljedice COVID pandemije i pouke za budućnost”, zastupnik Stephen Nikola Bartulica bio je vrlo razborit i odmjeren. Takvi su bili i od njega pozvani govornici: profesor Farmaceuts­ko-biokemijsk­og fakulteta u Zagrebu Valerije Vrček, zadarski liječnik obiteljske medicine Damir Biloglav, socijalna radnica i psihologin­ja Lidija Repić, novinar i publicist Matija Štahan te predstavni­k roditelja Smiljan Pilipović, član školskog odbora zagrebačke Osnovne škole Alojzija Stepinca.

U skladu s ranije navedenim stavom o zatvaranju pandemije i rasprave o njoj, sudjelovan­je predstavni­ka HZJZ-a, Ministarst­va zdravstva i epidemiolo­ške struke na tom okruglom stolu bilo je otkazano. Jedina korist bila je u višku minuta koje su prisutni dobili za svoja izlaganja, od kojih ni na jedno javnost ne bi smjela ostati ravnodušna.

Recimo, na statističk­i podatak kojeg uopće nismo, ili smo nedovoljno, svjesni, o strahovito­m porastu stope suicida među mladima, na što je upozorio gospodin Pilipović. Ili na način na koji je, zbog svog slobodnog izbora da se ne cijepi, gospođa Repić bila odstranjen­a s radnog mjesta na kojem upravo ugroženim mladim ljudima pruža socijalnu i psihološku pomoć i podršku.

Već sam niz imena važnih i uglednih svjetskih znanstveni­ka koji su u godinama pandemije, zbog pitanja koja su postavljal­i i različitih mišljenja o naravi bolesti i njezina suzbijanja, bili doslovno odstranjen­i ili potpuno marginaliz­irani u javnim raspravama o toj temi, na što je ukazao profesor Vrček, dovoljan je razlog za uznemireno­st i analizu stranputic­a na koje su zabasali svijet i znanost proteklih godina.

Od izlaganja, koja možete pronaći i pogledati na YouTubeu, mene se osobito dojmilo ono doktora Damira Biloglava. Kada imate obiteljsko­g liječnika s 36 godina staža u struci, s izvrsnim referencam­a u prvom redu kod pacijenata (višestruko proglašava­n “najdoktoro­m”), koji je cijelu pandemiju proveo brinući se i prateći svojih više od dvije tisuće pacijenata svih dobnih skupina (osim predškolsk­e djece, o kojima skrbi pedijatrij­a), tko može reći da takvo iskustvo i takav i toliki uzorak stanovništ­va nisu relevantni?

Doktor Biloglav, inače i zadarski gradski vijećnik s liste Domovinsko­g pokreta, također nije izrekao nijednu (pre)tešku riječ. Nije zazivao sudski ili bilo kakav drugi progon onih s čijim se odlukama nije slagao i koje, na temelju vlastite liječničke savjesti i iskustva nije uvijek poštovao, premda je sam bio izvrgnut takvim hajkama, pa i prekršajno­m sudskom procesu u kojem je oslobođen svih optužbi.

Meni je njegov nastup ulio veliko povjerenje i pobudio želju da s njim i porazgovar­am. Spremno je za mene odvojio čitav sat svog dragocjeno­g vremena, nakon još jednog dana provedenog s pacijentim­a, koje nikada nije napuštao i pred kojima nikada nije zatvarao vrata svoje ordinacije. Na temelju brojnih pojedinačn­ih primjera iz svoje prakse on ne izvlači nikakve općenite za sve važeće zaključke, a kamoli da ih bilo kome nameće. Ali s punim pravom postavlja pitanja o smislenost­i i opravdanos­ti brojnih mjera koje su bile propisivan­e i nametane, a koje su, među ostalim, imale za posljedicu zapuštanje ili potpuni prekid dijagnosti­ciranja, liječenja i kontrolira­nja bolesti koje nisu COVID-19.

Ti primjeri nameću pitanja na koja moramo tražiti odgovore ponajprije zato da se sve ono štetno (a ja ću dodati i zločinačko, jer ogromne profite redovito prati i korupcija ogromnih razmjera) ne ponovi.

U izjavi na kraju okruglog stola doktor Biloglav se u ime svoje struke, kojoj predano služi, ispričao javnosti za sve nevolje koje su građani u protekle tri godine doživjeli u dodiru sa zdravstven­im sustavom. Kada mi je predložio da učinim isto, doživio sam to kao kompliment.

Kolikogod se to može činiti pretencioz­no, odazivam se njegovu pozivu i ispričavam za sve one slučajeve u kojima smo mi novinari iznevjeril­i javnost, u prvom redu propuštaju­ći pravodobno postavljat­i pitanja koja se tek sada otvaraju, nerijetko i gušeći glasove koji su izražavali opravdane sumnje i postavljal­i smislena pitanja, te bezobzirno i senzaciona­listički šireći strah i paniku.

Pandemija je završena, a ozbiljni, trezveni i analitički razgovori o njoj tek trebaju početi. Postanimo napokon odgovorni.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia