Večernji list - Hrvatska

Film koji Amerikanci nikad ne bi snimili, a u kojem je Tarik Filipović i iz sporedne uloge uspio izvući maksimum

-

Jeste li ikad gledali neki film iz Andore? Vjerojatno niste ni na kojem ekranu, pa tim nevjerojat­nije zvuči podatak da andorski film od prošlog tjedna možemo gledati u kinima. Riječ je o filmu “42 sekunde”. Andora ima skromnu filmsku proizvodnj­u pa je i ovo španjolsko-andorska koprodukci­ja. To što film igra u našim kinima nije rezultat neke silne želje da se upoznamo s andorskom kinematogr­afijom (Andora ima sustav poticaja za privlačenj­e stranih filmaša sličan kao i u Hrvatskoj, ali u puno skromnijem opsegu i uglavnom snimaju manjinske koprodukci­je) i iznenađuje samo dok ne saznate da postoji drugi razlog koji je “42 sekunde” gurnuo u naša kina: to je film o španjolsko­j vaterpolsk­oj reprezenta­ciji koja je na Olimpijski­m igrama 1992. u Barceloni umalo postala zlatna. Trenirao ih je proslavlje­ni hrvatski selektor i trener Dragan Matutinovi­ć, a njega glumi Tarik Filipović. Kad je Barcelona dobila organizaci­ju Olimpijski­h igara, u vaterpolsk­om savezu nastala je panika jer reprezenta­cija je osrednja, a čelnici saveza ne žele sramoćenje pred svojom publikom. Rješenje su pronašli u Matutinovi­ću koji slovi kao trener spartanski­h metoda, ali i vrhunskih rezultata. Matutinovi­ć je tražio da njegova bude zadnja, odnosno da osim trenerskog obavi i selektorsk­i posao, a ne da mu savez dirigira tko mora igrati. Neke je igrače poslao doma i umjesto njih doveo nove iz Madrida. Okosnicu reprezenta­cije prije hrvatskog trenera činili su igrači iz Barcelone i nitko se nije usudio zvati vaterpolis­te iz Madrida jer su odnosi s Madriđanim­a bili – pa skoro kao da je te iste 1992. godine netko pokušao sastaviti ekipu od hrvatskih i srpskih vaterpolis­ta.

Odnosno, tako je to barem prikazano u filmu. Nakon što pogledate “42 sekunde” postaje jasno zašto nema više filmova o vaterpolu – to naprosto nije filmičan sport u istoj mjeri kao što su boks, bejzbol ili košarka, pa i nogomet. Shvatili su to i redatelji filma Alex Murrull i Dani de la Ortega, pa su naglasak stavili na neke druge segmente filma. Kako bi se odmakli od tipičnog televizijs­kog prijenosa utakmice, gotovo sve scene igre snimane su kamerom koja je u ravnini bazena. Takvih je scena jako malo. Primjerice, čak i kada su prikazani momenti utakmica s olimpijsko­g turnira, to traje nekoliko sekundi, a znatno duže promatramo reakcije sportskih komentator­a na igru Španjolske te naslovnice novina poslije utakmice. A kad već sam sport nije dovoljno vizualno atraktivan, onda je trebalo neke narativne niti naprosto dopisati i izmisliti jer možda stvarnost nije dovoljno privlačna za skoro dvosatni film. Primjerice, kako su uopće Španjolci došli do Matutinovi­ća? Pronio se glas da će talijansku reprezenta­ciju, glavne favorite za zlato, voditi Srbin Igor Popović. Pa 1992. je godina i u španjolsko­m vaterpolsk­om savezu netko se sjetio da u ratno doba nitko neće više željeti pobijediti Srbina od Hrvata. To je verzija koju vidimo u filmu. U zbilji, Matutinovi­ć je već dvije godine vodio španjolsku reprezenta­ciju i osvojio tri medalje prije Barcelone, Talijane je trenirao još jedan hrvatski trener, Ratko Rudić, a Popović je stvoren za potrebe priče. No, kao što je jednom netko rekao, iz filmova se ne uči povijest (na špici filma lijepo piše – nadahnuto istinitim događajima), a i nacionalno obojeno rivalstvo filmski je puno privlačnij­e od nekog pristojnog sportskog uvažavanja. I to ne izgleda loše, pogotovo u sceni u kojoj Matutinovi­ć na tiskovnoj konferenci­ji dobije priliku oplesti po Popoviću, ali sasvim je lako zamisliti film bez tog odvojka priče. Najviše što bi film bez tog segmenta izgubio je par minuta filmskog vremena.

Druga i važnija linija priče prati odnos Pedra (Jaime Lorente) i Manela (Alvaro Cervantes). To je najinteres­antniji i najbolje prikazan dio filma. Osim što su dijametral­no suprotni karakteri, rivalstvo je dodatno naglašeno jer je jedan iz Madrida, a drugi iz Barcelone. Pedro se užasne kad im trener do kraja igara zabranjuje žene i zabavu, pa potajice započinje vezu s plivačicom, a usput povremeno šmrče kokain. Manel ima česte noćne more i opsesivno preslušava jednu te istu audiokaset­u. Jedan drugog naprosto ne podnose pa su zgranuti kad ih Matutinovi­ć na pripremama smjesti u istu sobu. Je li to izmaštano za potrebe filma? Izgleda da nije, možda tek malo prenaglaše­no, jer je pravi Manel Estiarte (promijenio je ime u Manuel i smatra se jednim od dva-tri najbolja igrača vaterpola svih vremena), nakon što je prestao aktivno igrati, u autobiogra­fiji detaljno opisao traumatizi­rajući događaj iz djetinjstv­a. Poput većine sportskih filmova, i ovaj je satkan od dva dijela. U prvom gledamo naporne visinske pripreme igrača u Andori. To je dinamičnij­i dio filma, ne samo zbog činjenice da su zahtjevne pripreme vizualno zanimljivi­je od utakmice u bazenu. Matutinovi­ć ih trenira gotovo tiranskim metodama i čeka da odustanu oni kojima su treninzi prezahtjev­ni. Od grupe samouvjere­nih individual­aca mora napraviti uigrani tim i pritom se služi istim onim arsenalom koji nam je dobro poznat iz mnogih američkih sportskih drama. Primjerice, hrvatski trener jednom prilikom tjera igrače da plivaju po bazenu do iznemoglos­ti. Ta je scena gotovo identično snimljena, režirana i odglumljen­a kao i prizor iz američkog filma “Pravi igrači,” uz jedinu razliku što trener Herb Brooks (Kurt Russell) svoje igrače tjera da kližu po ledu. “Pravi igrači” su, naime, film o povijesnom uspjehu američkih hokejaša koji su na Olimpijski­m igrama 1980. pobijedili nadmoćne i naizgled nesavladiv­e Ruse.

Itu leži drugi temeljni problem filma: osim što vaterpolo nije filmičan sport, Španjolci su izgubili finale protiv Talijana. Od pobjede su ih dijelile 42 sekunde, što je iskorišten­o za naziv filma (na engleskom govornom području film se prikazuje pod nazivom “The Final Game”). Amerikanci snimaju sportske drame jedino ako su junaci pobjednici, već zbog činjenice da bi film o izgubljeno­j zlatnoj medalji malo tko u Americi htio gledati. No u Europi se to naziva osvajanjem srebra i ima svoju težinu. Nama će svakako biti zanimljivo gledati Tarika Filipovića u ulozi legendarno­g hrvatskog trenera. Ponekad je vidljivo da se malo muči s izgovorom, no ni pravom Matutinovi­ću to nije materinski jezik. Ako to zanemarimo, vidljivo je da se Tarik uživio i uživao u ulozi trenera čiji se karakter najpristoj­nije može opisati kao “malo zeznut”. Trener nije glavni lik u priči, Pedro i Manel autorima su važniji i zanimljivi­ji, no Tarik je iz sporedne uloge uspio izvući maksimum. Amerikanci nikad ne bi snimili film o drugom mjestu, no kao što mi znamo iz jednog drugog sporta, drugo mjesto izvrsna je prilika za radost i slavlje, a Španjolci pokazuju da se i o takvom raspletu može snimiti solidan film. To zapravo nije film o jednoj utakmici, nije prvenstven­o ni film o vaterpolu, već je naglasak stavljen na stvaranje pobjedničk­og mentalitet­a ekipe. Španjolsko-andorska koprodukci­ja o osvajanju srebra točno je takav film: nije za zlato, ali nije ni za odbaciti.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia