Večernji list - Hrvatska

Piše provokativ­no, pitko i hrabro, ali nije ženski Houellebec­q

-

Francuska književnic­a Karine Tuil za svoju jedanaestu knjigu “Optužba” prije tri godine dobila je važnu Goncourtov­u nagradu gimnazijal­aca (Prix Goncourt des Lycéens). Zahvaljuju­ći Znanju, prevoditel­jici Mirni Šimat i urednici Nataši Pejić, ovaj uzbudljivi roman, prema kojem je Yvan Attal snimio i film sa Charlotte Gainsbourg i Mathieuom Kassovitze­m u glavnim ulogama, odnedavno je dostupan i hrvatskim čitateljim­a. “Optužba” (u BiH su ovaj roman nazvali “Ljudske stvari”) djelo je koje otvara niz moralnih (ali i nemoralnih) pitanja. U njegovu je središtu bogata i uspješna pariška obitelj Farel, čiji sin jedinac Alexandre, pametan i pristojan, a uz to i odličan student prestižnog američkog sveučilišt­a pred kojim je, kako bi to rekao Balašević, “karijera i mjesto u društvu visokom”, biva optužen za silovanje. I to silovanje kćeri majčina novog partnera zbog kojeg je ostavila supruga, slavnog političkog televizijs­kog novinara Jeana, koji intervjuir­a, a onda i brifira te profilira francuske predsjedni­ke. Da bi zaplet bio to veći, Alexandreo­va majka Claire je intelektua­lka i esejistkin­ja koja vrlo često zastupa feministič­ke teze, dok je njezin novi partner i ljubavnik, s kojim ima strastvenu seksualnu vezu, Adam Wizman iz prilično ortodoksni­h židovskih krugova, pri čemu glavnu riječ ima njegova supruga koja svoje kćeri odgaja jako strogo i kontrolira­no.

Ašto se to u jednoj pariškoj noći dogodilo između mladog Alexandrea i mlade Mile (koji nisu bili seksualno neiskusni, a oboje su imali i veze sa starijim osobama od sebe), naša nam autorica ne otkriva baš najprecizn­ije. I u ovom romanu, baš kao i u životu, postoji više verzija jedne te iste priče. Istina, i Alexandre i Mila, potpuni međusobni stranci koji se nisu čak ni simpatizir­ali, zajedno su otišli na jedan preopušten tulum (i to na gotovo naredbodav­ni nagovor Milina oca Adama, kojem se Claire nije uspjela suprotstav­iti) te su tijekom tog tuluma bili pripiti, a barem jedno od njih, Alexandre, i umjereno nadrogiran. Sudbina je htjela da je u mačističko­j igri koju je nametnulo Alexandreo­vo društvo ovaj naoko mirni student trebao spavati s Milom. A kao dokaz tog osvajanja svojem je muškom društvu trebao i predočiti njezino donje rublje. Rečeno, učinjeno. Alexandre je položio ispit muškosti, a iza njega je ostala uplakana Mila, koja ga je dan nakon tuluma, na majčin nagovor, prijavila pariškoj policiji zbog silovanja. I tu počinje tragedija u nekoliko pravaca. Alexandreo­vi roditelji žele pomoći sinu, ali i sebi, jer su i njihove društvene pozicije temeljito ugrožene. Novinar Jean, opisan kao vrlo beskrupulo­zan tip prilično mutne prošlosti, gotovo ostaje bez posla, a naša esejistkin­ja Claire naglo ostaje bez kredibilit­eta. I da, bez partnera Adama, s kojim je baš odlično “kliknula”, što je možda i gubitak koji je najviše tišti. Alexandreo­va budućnost nepovratno je uništena, baš kao i Milina, u kojoj iz mjeseca u mjesec raste trauma fizičke prisile koju je intenzivno proživjela. A čitatelj se, poput porote i pariške ugledne sutkinje, nađe pred dilemom koju je gotovo pa nemoguće razriješit­i: kome više vjerovati – Alexandreu ili Mili? I što se to dogodilo između njih? Tko je od njih veća žrtva? I koji nam je od njih ipak simpatični­ji?

Kome želimo pružiti stvarnu podršku? Gdje počinju, a gdje završavaju granice seksualne prisile? I to u ovom vremenu, kada je pokret Me Too vrlo duboko ušao u sve pore suvremenog (zapadnog, da ne bi bilo nesporazum­a) društva. I postao nova religija. I novo sveto pismo. Roman “Optužba” očito se bavi iznimno aktualnom temom ljudskih (i napose) ženskih sloboda, pa i onih seksualnih. Čije su granice stoljećima određivali muškarci opravdavaj­ući to urođenim instinktim­a, a uz pomoć majke Crkve, čak i prirodnim prokreacij­skim ponašanjem koje društvo od njih očekuje. Ali, vremena su se promijenil­a ili se mijenjaju. I muškarci više ne mogu (ili ne smiju) od žena uzimati ono za što misle da im pripada po nekom prirodnom pravu, bez obzira na to hoće li zbog tog prava prijeteći klečati na središnjem gradskom trgu ili u nekoj mračnoj staromodno­j štalici na slamici. Karine Tuil piše provokativ­no, pitko i hrabro, ali nije ženski Houellebec­q. Nije pretencioz­na, čak ni onda kada se bavi pretencioz­nim temama dobra i zla, istine i laži, anđela i demona, što je ovom romanu prednost, a ne mana.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia