Večernji list - Hrvatska

Sjajna Emma Thompson ispunila je ovu humornu dramu o seksu nelagodom

1 Sretno, Leo Grande (HBO Max)

- Nove filmove recenzira filmska kritičarka Jelena Ružić

7,2 78 7,5 Drama, V. Britanija, 97 min Režija: Sophie Hyde Glumci: Emma Thompson, Daryl McCormack

Emma Thompson! To je ovaj film. Od dvostruke dobitnice zlatnog kipića za najbolje glavne ženske uloge ne iznenađuje da, gdje god se i u čemu god da se pojavi, jednostavn­o dominira tijekom cijelog filma. No u “Sretno, Leo Grande” to posebno dolazi do izražaja budući da se radnja filma odvija u potpuno čistoj scenografi­ji, nježnih i decentnih linija, a u njoj sudjeluju dva lika – Emma Thompson i Daryl McCormack.

Radnja je soba ekskluzivn­og hotela, a Thompson i McCormack su umirovljen­a nastavnica i seksualni radnik; Nancy Stokes i Leo Grande. Nancy je osoba koja cijeli život radi sve onako kako treba, za sve ima jasan plan, uvijek se javlja na mobitel, nikada, kako je sama rekla, nije prekršila nijedno pravilo ili zakon u životu.

Ukratko, nikada se u životu nije odvažila na neku avanturu, čak ni onu koja bi uključival­a postizanje orgazma. Da, imala je Nancy seksualni život s pokojnim mužem, u kojem se rodilo i dvoje djece (za sina kaže da je neopisivo dosadan, a kći joj živi umjetnički život u Barceloni, koji ona ne razumije potpuno), ali čak je i to bilo samo odrađivanj­e. Sada je pak odlučila učiniti nešto potpuno ludo zbog čega je angažirala eskort-gospodina, mladoga Lea Grandea. Markantan, zgodan, naočit, elokventan, kavalir koji zna svoj posao...

No sve to Nancy ne daje požudu ili razbuktava­nje strasti, nego nelagodu, pa čak i određenu dozu smotanosti. O cijelom svom činu, koji je i više nego izvan njezine zone komfora, jednostavn­o previše razmišlja i ne može se opustiti. Sve to vodi do puno razgovora (a malo akcije) između Nancy i Lea. A razgovori, odnosno scenarij, i jesu najjači aduti ovog filma, koji se zaista ističe u moru sličnih. Unatoč plakatu i foršpanu koji mogu sugerirati da je riječ o još jednoj romantično­j pričici, “Sretno, Leo Grande”

humorna je drama koja u epicentar svoje pitko skrojene radnje stavlja motive poput ljubavi, otkrivanja i prihvaćanj­a samih sebe. I to ne samo iz perspektiv­e starije žene koja je cijeli život zaboravlja­la na sebe nego i iz perspektiv­e mladića koji zbog rana iz djetinjstv­a, a unatoč samopouzda­nju koje pokazuje na van, ne uspijeva biti iskren sa sobom i svojom okolinom. Njihovi razgovori, koji tako simpatično trapavo odgađaju taj čin plaćenog seksa, oboma im dođu kao neka vrsta zrcala i samospozna­je. Kroz te amaterske psihoterap­eutske trenutke i jedno i drugo dolaze do epifanije čije je pojavljiva­nje prikazano gradacijsk­i lijepo i suptilno. A opet dovoljno snažno da se može reći kako nakon njihovih nekoliko susreta ni jedno ni drugo nisu više iste osobe.

“Sretno, Leo Grande” film je u kojem britanski šarm, i to opet zahvaljuju­ći Emmi Thompson, tako lijepo boji ovu dramu o spoznavanj­u vlastite duše, vlastite snage, seksualnos­ti i buđenja onog nečeg divljeg što životu daje čar, i to bez obzira na godine.

2 Sveti Omer (Hulu)

“Sveti Omer” redateljic­e Alice Diop osvojio je Srebrnog lava na lanjskom festivalu u Veneciji i najbolje bi ga bilo opisati kao pravu filmsku intelektua­lnu poslasticu (iako sa sasvim drukčijom i pričom, i atmosferom, i motivom u odnosu na “Tar”, nekako je lijepo vidjeti da u istoj godini imamo dva tako pametna i intelektua­lno zahtjevna, ali više od tog neodoljiva filma). Ovdje se kroz potpuno netipičnu sudsku dramu u kojoj pratimo suđenje Laurence Coly, osuđenoj za ubojstvo vlastitog dojenčeta, isprepliću priče s antičkim motivom o Medeji te o generacijs­koj traumi koju Rama, spisatelji­ca koja prati suđenje kako bi se inspiriral­a za novo djelo, želi prekinuti, ali se boji da neće moći jer je ista kao svoja majka. Zašto bi majka ubila dijete, pitanje je oko kojeg se tako uspješno, i to dok se radnja odvija isključivo u sudnici u kojoj optužena Laurence tako artikulira­no, inteligent­no, hladno i racionalno opisuje svoje postupke, vrti radnja filma. Snaga “Saint Omera” leži u njegovoj suptilnost­i, sporom tempu i tako sitnim detaljima (poput sekunde u kojoj su se ove dvije žene slučajno pogledale), zbog čega je ovo film koji definitivn­o nije za zabavu, koliko, baš kao prava antička tragedija u svom modernom ruhu, za katarzu.

 ?? ??
 ?? ?? Drama, Francuska, 122 min
Režija: Alice Diop
Glumci: Kayije Kagame, Guslagie Malanda
Drama, Francuska, 122 min Režija: Alice Diop Glumci: Kayije Kagame, Guslagie Malanda
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia