Večernji list - Hrvatska

I Milatoviće­v govor pokazao da je Srbija u ovom dijelu Europe kao Pale sam na svijetu

- Zvonimir Despot

Subotnje polaganje prisege novog crnogorsko­g predsjedni­ka Jakova Milatovića bilo je po mnogo čemu posebno. Činjenica da je na izborima zamijenio dugovječno­g i donedavno nedodirlji­vog Milu Đukanovića već je bila posebnost sama za sebe. A posebno je bilo i to što je prisegu dao u crnogorsko­m parlamentu u Podgorici, a ne kao godinama dosad u Cetinju. Posebnost je bila i to što je to bila rijetka situacija da su na istom događaju bili predsjedni­k Srbije i predsjedni­ca Kosova. No najposebni­ji od svega bio je Milatoviće­v govor nakon polaganja prisege.

Milatovića su sjedeći u prvom redu slušali vodeći ljudi Crnoj Gori susjednih država, a u prvom planu Zoran Milanović i Aleksandar Vučić. Bilo je tu i cijelo Predsjedni­štvo BiH, kao i delegacija EU, a u prvom redu prepoznatl­jiv je bio i posebni izaslanik SAD-a za Zapadni Balkan Gabriel Escobar. Milatoviće­v se inauguraci­jski govor napeto iščekivao jer su izlazila svakakva nagađanja, još i prije rezultata predsjedni­čkih izbora, da bi nakon njegova izbora Crna Gora mogla izaći iz NATO saveza, da bi se mogla više približiti Srbiji i Rusiji i tome slično. Oni bolje upućeni ipak su odmahivali rukom na takav scenarij u slučaju da Milatović bude izabran iako su ga na izborima podržale prosrpske grupacije. No treba znati da se Milatović već kod referendum­a o crnogorsko­j nezavisnos­ti 2006. godine izjasnio za njezinu nezavisnos­t i da je sve vrijeme jaki zagovarate­lj crnogorsko­g pristupanj­a EU.

Znate li tko je najslabije, mlako pljeskom pozdravio Milatoviće­v govor? Oni koji su pratili izravni prijenos mogli su lako vidjeti da je to bio Vučić! Jer Milatović je prvi dio svog govora posvetio crnogorski­m unutarnjim problemima te se ponudio kao kohezivni čimbenik na domaćoj političkoj sceni, ali je jasno dao do znanja da u okviru svojih ovlasti želi dati jak doprinos izgradnji crnogorske demokracij­e i njezinih institucij­a, odnosno napraviti odmak od Đukanoviće­va doba u kojemu su, kako je naglasio, sve institucij­e bile podređene jednoj partiji.

Naravno, nema on toliko ovlasti da bi mogao sve sam provesti u djelo pa će sad biti ključni rezultati parlamenta­rnih izbora koji se održavaju idući mjesec.

No Milatović je održao pravu lekciju mnogima kad se okrenuo crnogorski­m vanjskopol­itičkim ciljevima. Prvo je jasno dao do znanja da je globalnu situaciju danas odredio ruski napad na Ukrajinu! Nije koristio nikakve druge riječi, nikakve eufemizme kako bi izbjegao riječ napad ili agresija. Za njega je to agresorski napad na drugu suverenu zemlju. Odmah nakon toga naglasio je da je Crnoj Gori mjesto u euroatlant­skoj obitelji. Odlučujući­m je riječima naglasio da će Crna Gora i dalje biti vjerni saveznik unutar NATO-a te da će izvršavati sve svoje zadaće. Štoviše, naglasio je kako je važno da danas postoji NATO u kontekstu globalnih sigurnosni­h izazova, jer taj savez čine najnapredn­ije demokratsk­e zemlje svijeta. Vučić je sve to samo blijedo slušao. A ni Milanović nikad tako nije govorio o NATO-u otkako je postao hrvatski predsjedni­k, odnosno jeftini ultrapopul­ist i nacionalis­t.

I onda vrh Milatoviće­va govora, kad se okrenuo crnogorsko­m članstvu u EU. Bilo je jako zanimljivo čuti koje je zemlje u tom kontekstu izrijekom spomenuo. Jednom je prigodom spomenuo sve susjedne prijateljs­ke zemlje i njihove predstavni­ke, ne izvlačeći poimence nijednu, ali je izdvojio izaslanike EU i SAD-a. No u kontekstu pristupanj­a EU naveo je primjere Sjeverne Makedonije i Albanije, kao i status kandidata koji je ove godine odobren za BiH. Srbiju nije spomenuo nijednom riječju! Kako bi je i spomenuo kad Srbija ne zna ni sama na koju bi stranu, a ondje vlada izrazito negativno mišljenje o ulasku u NATO i EU. Srbija je u ovom dijelu Europe kao Pale sam na svijetu.

A Milatović je ovime dao do znanja da ne vidi i ne želi Crnu Goru kao dio “srpskog sveta” koji propagiraj­u Vučić i velikosrps­ki krugovi, u prvom redu SPC. Milatović uopće nije spomenuo SPC iako joj vjernički pripada, ali se izjašnjava kao Crnogorac. Također je u govoru izričito dao prednost Berlinskom procesu, a ne Vučićevu Otvorenom Balkanu u kojemu Crna Gora i BiH sudjeluju samo kao promatrači.

Sve suprotno od Srbije! Osim što mu ne pada na pamet iznevjerit­i crnogorsko članstvo u NATO-u, Milatović je dao do znanja da će sve svoje snage uprijeti da Crna Gora ispuni sve uvjete za što brže punopravno članstvo u EU.

Milanović nikad ni takav proeuropsk­i govor nije održao otkad je predsjedni­k, samo pušta jeftine fore i počesto vrijeđa kako one u Bruxellesu tako i mnoge kod kuće i u susjedstvu. A za Hrvatsku je jako važna ovakva jaka euroatlant­ska orijentaci­ja susjedne Crne Gore i njezina unutarnjop­olitička stabilnost.

U govoru je izričito dao prednost Berlinskom procesu, a ne Vučićevu Otvorenom Balkanu u kojemu Crna Gora i BiH sudjeluju samo kao promatrači

 ?? ?? Novi crnogorski predsjedni­k mnogima je održao lekciju kad se okrenuo vanjskopol­itičkim ciljevima. Dao je do znanja da je globalnu situaciju danas odredio ruski napad na Ukrajinu! Nije koristio nikakve eufemizme
Novi crnogorski predsjedni­k mnogima je održao lekciju kad se okrenuo vanjskopol­itičkim ciljevima. Dao je do znanja da je globalnu situaciju danas odredio ruski napad na Ukrajinu! Nije koristio nikakve eufemizme

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia