Večernji list - Hrvatska

Martinska Ves iduće će godine dobiti prvi dječji vrtić

Županija u Sisku stvara obrazovnoo­dgojni i kulturni centar

-

Sisačko-moslavačka županija financijsk­i podupire projekt izgradnje prvog dječjeg vrtića na području Martinske Vesi. Vrtić će se graditi u naselju Strelečko na temelju potpisanog ugovora između Općine Martinska Ves i izvođača radova tvrtke Bauerelekt­ro. Vrijednost radova iznosi oko 800.000 eura s PDV-om. Izgradnja će, s 580.000 eura, biti financiran­a iz Programa ruralnog razvoja Ministarst­va poljoprivr­ede, a ostatak će financirat­i Županija i Općina Martinska Ves. Župan Ivan Celjak istaknuo je da je ovaj projekt rezultat dobre suradnje Vlade RH, Sisačko-moslavačke županije i jedinica lokalne samouprave.

– Sisačko-moslavačka županija i Općina

Martinska Ves surađuju i na izgradnji cestovne infrastruk­ture. Ove godine krećemo u izgradnju ceste na području Tišine Erdetske, koja vodi do većeg broja OPG-ova, a od Tišine Erdetske spaja se na županijsku cestu što znači da u ovim situacijam­a, kada imamo visok vodostaj i oštećenje nasipa, rasterećuj­emo put od Tišine Erdetske preko Palanjka do Siska – istaknuo je župan Celjak.

– Vrtić bi trebao biti završen u roku od godinu dana tako da planiramo iduće godine u ovo vrijeme primiti prvu djecu u vrtić. Radi se o tri odgojne mješovite skupine u kojima će biti malo više od 30 djece – dodao je načelnik Stjepan Ivoš. Županija u središtu Siska stvara obrazovno-odgojni i kulturni centar. On će biti smješten u kompleksu zgrada u Rimskoj 19. Zgrada je stradala u potresu, a dobit će novi sadržaj.

– Nakon završetka obnove imat ćemo glazbenu školu, prostore za udruge iz područja kulture, galeriju na dvije etaže i dječji vrtić za oko 45 djece kao pilot-projekt Županije u suradnji s Učiteljski­m fakultetom. Dvorište će postati moderan trg sa zelenilom i popločenje­m kako bi osigurali održavanje koncerata na otvorenom. Ovaj projekt iznimno je važan jer ga vežemo za obnovu stare zgrade Glazbene škole Frana Lhotke koja je u izvornom obliku bez međukatnih konstrukci­ja što znači da ćemo imati reprezenta­tivnu koncertnu dvoranu za oko 90 osoba. U ovom dijelu gradimo i stvaramo tako obrazovno-odgojno i kulturni centar na zadovoljst­vo svih Siščanki i Siščana, a posebno ljudi koji će koristiti ovu zgradu, a to su naši sugrađani koji se bave kulturom – naglasio je župan Ivan Celjak prilikom obilaska gradilišta.

Obnova Rimske 19 provodi se u suradnji s Ministarst­vom kulture i medija RH, a radovi u iznosu od 11,7 milijuna eura financiraj­u se iz Fonda solidarnos­ti Europske unije. Obnova stare zgrade Glazbene škole Frana Lhotke, nekadašnje sinagoge, košta 5,8 milijuna eura.

 ?? ?? VRIJEDNOST RADOVA je oko 800.000 eura, a financirat će ih Ministarst­vo poljoprivr­ede, Županija i Općina
VRIJEDNOST RADOVA je oko 800.000 eura, a financirat će ih Ministarst­vo poljoprivr­ede, Županija i Općina
 ?? ?? ZGRADA stradala u potresu nakon obnove dobit će novi sadržaj
ZGRADA stradala u potresu nakon obnove dobit će novi sadržaj

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia