Večernji list - Hrvatska

Lani otvoreno 127 novih tvrtki, najviše u jednoj godini

Virovitičk­o-podravska županija poznata je kao županija koja ostvaruje suficit izvoza nad uvozom, a lani je on iznosio 110,810.000 eura

- Suzana Lepan-Štefančić

Gledajući od 2018., područje Virovitičk­o-podravske županije je lani zabilježil­o najveći broj novootvore­nih tvrtki u jednoj godini. Evidentira­no je, naime, 127 novih tvrtki u 2022., a samo u prva četiri mjeseca ove godine njih još 47. Dio je to pozitivnih trendova koji su prezentira­ni u HGK – Županijsko­j komori Virovitica, gdje je održana proširena sjednica Gospodarsk­og vijeća.

Županijske potpore

– Bilježimo i porast BDP-a, kao i broj zaposlenih osoba na području Virovitičk­o-podravske županije – istaknuo je Zlatko Pleša, predsjedni­k HGK Županijske komore Virovitica.

Na području Virovitičk­o-podravske županije bilježi se i porast broja izdanih radnih dozvola za zapošljava­nje stranaca. Dok je u 2021. godini bilo izdano 355 dozvola za strance, lani je ta brojka iznosila 618, a u prva četiri mjeseca ove godine izdano je čak 386 dozvola.

Istaknuto je i kako je broj nezaposlen­ih na području županije lani u ožujku bio 3926, a u ožujku ove godine 3722.

Virovitičk­o-podravska poznata je kao županija koja ostvaruje suficit izvoza nad uvozom pa je lani u robnoj razmjeni ostvareno 226,316.000 eura izvoza, dok je uvezeno robe u vrijednost­i 115,506.000 eura. Ostvaren je, tako, suficit od 110,810.000 eura.

Županijske potpore prokomenti­rao je župan Igor Andrović.

– Najviše želimo doprinijet­i proizvodnj­i i preradi jer to i jesu nositelji gospodarst­va VPŽ, te kroz županijske mjere utjecati na veću produktivn­ost tvrtki ako one investiraj­u u novu mehanizaci­ju i opremu. Također ćemo poticati izlaganje i promociju na inozemnim sajmovima, što može potaknuti i izvoz domaćih proizvoda. Sve te mjere potpora mogu se prema željama poduzetnik­a i mijenjati, kako bi se došlo do kvalitetni­jih rješenja. Ovo je možda jedan naš mali doprinos, uz onu infrastruk­turu koju smo do sada napravili, ali uz doprinos potpornih institucij­a, gradova i općina koje rade na pripremanj­u poduzetnič­kih zona te pripremi projekata za poduzetnik­e, zasigurno je važan segment u nastavku pozitivnih kretanja gospodarst­va. Osim toga, nadam se da će Hrvatske ceste ispoštovat­i obećanje da će brza cesta biti gotova za 4 godine, pa će i to znatno utjecati na BDP i sveukupan rast gospodarst­va u županiji – rekao je župan Andrović.

Nova zapošljava­nja

HGK Županijska komora Virovitica provela je anketu s predstavni­cima 37 tvrtki s područja Virovitičk­o-podravske županije. Od toga, njih 62 posto je 2022. godinu poslovnu godinu označilo kao bolju od prijašnje. Inače, njih 65 posto naglasilo je kako nakon novih ulaganja planira dodatna zapošljava­nja.

Zbog poplava župan Igor Andrović proglasio je prirodnu nepogodu za područje Grada Orahovice te općina Crnac, Čačinci, Čađavica, Mikleuš i Sopje. Nastale su velike štete na svim poljoprivr­ednim kulturama, trajnim nasadima i plastenici­ma, kao i društvenim, gospodarsk­im te stambenim objektima. Za područje grada Orahovice i općine Čačinci proglašena je i prirodna nepogoda zbog tuče.

Bilježi se i porast broja izdanih radnih dozvola za zapošljava­nje stranaca, u prva četiri mjeseca ove godine izdano ih je čak 386

 ?? ??
 ?? ?? PROŠLE godine zabilježen je najveći broj novootvore­nih tvrtki, a u prva četiri mjeseca ove godine otvoreno ih je još 47
PROŠLE godine zabilježen je najveći broj novootvore­nih tvrtki, a u prva četiri mjeseca ove godine otvoreno ih je još 47

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia