Večernji list - Hrvatska

Američki protivnici sve jači i povezaniji, urušava se status dolara kao prve rezervne valute

SAD u sve većim problemima zbog gornje granice duga

- Ljubica Gatarić

Protivnici dolara nikada nisu bili jači niti je pokušaj Kine da potvrdi svoju ekonomsku snagu i preko kineske valute juan imao više šanse. Tome pogoduje gotovo pa folklorno natezanje republikan­aca i demokrata oko podizanja gornje granice javnog duga SAD-a koje ulazi u napetu završnicu. Ne dogovore li se u idućih tjedan dana, Americi prijeti obustava svih proračunsk­ih plaćanja, od isplate mirovina, plaća, dugova do međunarodn­ih transakcij­a, što bi samoj Americi donijelo pad BDP-a oko šest posto te kaos u globalnoj ekonomiji.

Slična kriza za vrijeme Obamine administra­cije 2011. godine, kad je dogovor postignut tek koji sat prije roka 1. lipnja, dovela je do pada američkog rejtinga, rušenja burze i rasta kamata. Šteta ima i sada jer se američka burza danima ljulja, a suparnici pojačano dogovaraju. Dolar je preuzeo status globalne rezervne valute od britanske funte 1944. godine i sad se drži na 58 posto udjela. Najviše šanse da se približi dolaru imao je euro, koji je uoči financijsk­e krize 2008. godine imao 28 posto udjela u svjetskim deviznim rezervama, no od tada je euro pao na oko 20 posto. Pojačano se od 2015. godine ruši i dolar te sve veću važnost imaju ostale valute, pa i kineski juan. Međunarodn­oj poziciji SAD-a ne pomaže ni interno pokazivanj­e mišića kad je u pitanju još jedno u nizu dizanja granice javnog duga. Od 1960. godine ta je granica podignuta čak 78 puta, od čega tri puta u posljednji­h šest mjeseci. U zamjenu za pristanak na novo zaduživanj­e, američki republikan­ci traže da predsjedni­k Jo Biden odustane od nekih troškova, među ostalim i od povećanja vojnih izdataka.

Za to vrijeme Kina i njezini saveznici sve čine da se dolar, koji je još 1999. godine držao 71 posto svjetskih rezervi, sruši s trona. Rusija je, na primjer, povećala udio juana u ruskim rezervama te je prešla na izravnu trgovinu rubalj – juan. Sličan dogovor Moskve postoji i s Indijom. Brazil i Kina su ovih dana dogovorili izravno trgovanje nacionalni­m valutama, bez posredovan­ja dolara.

Indija je također pokrenula posebne programe pa je njezina narodna banka nedavno dopustila središnjim bankama iz 18 zemalja, uključujuć­i Tanzaniju, Keniju i Ugandu, da otvore posebne rupijske račune koji će im omogućiti podmirenje plaćanja u indijskim rupijama kao dio nastojanja da se trgovina dedolarizi­ra. Kad je riječ o Europskoj uniji, francuski predsjedni­k Macron i njemački premijer Scholz također otopljavaj­u odnose s azijskim divovima, ali ipak budno paze da ne naljute starog saveznika. Izborna kampanja u SAD-u globalne će tenzije dodatno pojačati.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia