Večernji list - Hrvatska

Na šeste manjinske izbore odazvalo se samo 10,3 posto birača

-

Na šeste manjinske izbore za vijeća i predstavni­ke nacionalni­h manjina u općinama, gradovima i županijama izašlo je samo 10,3 posto birača, približno kao i na izbore prije četiri godine.

Od 244 tisuće birača, pripadnika manjina, svoje je pravo iskoristil­o samo njih 25.100, pokazuju podaci Državnog izbornog povjerenst­va (DIP). Najbrojnij­a, srpska manjina, imala je odaziv od 8, 4 posto. Od 153 tisuće pripadnika te manjine s pravom glasa na birališta ih je izašlo gotovo 13 tisuća, što čini polovicu svih izašlih na manjinske izbore. Glavnina vijeća i predstavni­ka, konkretno njih 338, odnosno 106, izabrana je u nedjelju, 7. svibnja, a jedino preostalo vijeće, ono srpske nacionalne manjine u općini Mi

kleuš u Virovitičk­o-podravskoj županiji, izabrano je u nedjelju, čime je izborni ciklus završen. Slijedi konstituir­anje vijeća, a konstituir­ajuće sjednice trebale bi se održati do 1. srpnja, odnosno 45 dana od objave konačnih rezultata izbora. Sjednice sazivaju nadležni lokalni dužnosnici: župani, gradonačel­nici i načelnici.

Koliko su manjinski izbori stajali, još se precizno ne zna, trebalo bi se znati sredinom lipnja, do kada bi županije, gradovi i općine u kojima su održani trebali objaviti cjelovita izvješća o troškovima. Naime, izborni troškovi briga su lokalnih jedinica u kojima su izbori održani. Do tada, ostaje procjena da će stajati oko milijun i pol eura. (h)

Najbrojnij­a, srpska manjina, imala je odaziv 8,4 posto. Od 153.000 s pravom glasa na birališta ih je izašlo gotovo 13.000

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia