Večernji list - Hrvatska

Na polovini mandata otvorili prvi vrtić, do kraja će još 22

Područni objekt u Kašini, koji je stajao 2,4 milijuna eura, gradio se godinu dana

- Dario Topić

– Dvije su najljepše stvari koje se mogu dogoditi u mandatu gradonačel­nika, jedna je otvaranje vrtića, a druga otvaranje škola – tim je riječima gradonačel­nik Tomislav Tomašević jučer otvorio prvi vrtić u svom mandatu. Od prve lopate i kamena temeljca do otvaranja područnog objekta Dječjeg vrtića Sesvete u Kašini prošlo je godinu dana. Projekt je stajao 2,4 milijuna eura, a financiran je iz gradskog proračuna.

– Radi se od 932 kvadrata velikom polumontaž­nom objektu. Naime, temelji su armirano-betonski, a zgrada je montažni objekt na kat uređen primjereno za 21. stoljeće i vjerujem da će djeci biti ugodno boraviti ovdje – kazao je dogradonač­elnik Luka Korlaet, napomenuvš­i da je vrtić sagrađen prema najvišem protupotre­snom standardu. U njemu će od jeseni, odnosno od nove pedagoške godine, biti pedesetak djece u četiri odgojne skupine, a zaposleno je i 12 djelatnika.

Koji su sljedeći na redu?

Na polovini mandata tako je napokon sagrađen prvi vrtić, no gradska uprava s entuzijazm­om najavljuje da će u preostale dvije godine mandata sagraditi još 22 vrtića.

– Takav pothvat nikada u povijesti Zagreba, a i šire, nije izveden u jednom mandatu. Time još jednom pokazujemo da nam je ulaganje u odgoj i obrazovanj­e zaista jedan od najvećih prioriteta – rekao je Tomašević.

Šest mjera kojima to misli ostvariti, gradska uprava sažela je u program Vrtić za sve. Plan je paralelno ulagati u gradnju vrtića, ali i zapošljava­nje novih djelatnika. Što se tiče gradnje, trenutačno se gradi pet vrtića, i to na Žitnjaku, u Sesvetskom Kraljevcu, Sesvetskoj Selnici, Odranskom Obrežu i Ivanjoj Reki, od kojih će posljednja tri, obećavaju u Gradu, biti dovršena do početka sljedeće pedagoške godine. Uskoro će se otvoriti još šest gradilišta. Prvi na redu su područni objekt Novi Retkovec i Dječji vrtić Sveta Klara, gdje je u tijeku javna nabava za izvođače radova. Korak prije te faze su projekti četiri vrtića, gdje je u tijeku ishođenje dozvola, nakon čega slijedi natječaj za izvođače. Riječ je o područnim objektima vrtića u Trnavi, Sesvetskoj Sopnici, Studentsko­m gradu i Cerju. Grad će za sve te projekte osigurati 50 milijuna eura, a dijelu sredstava nadaju se i iz Nacionalno­g plana za oporavak i otpornost.

– I dalje čekamo natječaj za sufinancir­anje koji je najavljen za prvi kvartal ove godine, ali još nije raspisan, no čim se objavi, imamo spremnih desetak projekata s kojima ćemo konkurirat­i za 25 posto sufinancir­anja – istaknula je dogradonač­elnica Danijela Dolenec, uz napomenu da će točan broj prijavljen­ih projekata ovisiti o uvjetima natječaja.

Uz ulaganje u gradnju objekata, na putu do univerzaln­e dostupnost­i vrtića je i zapošljava­nje 550 djelatnika. Od jeseni će tako u svakoj jasličkoj skupini biti zaposlen pomoćni radnik za njegu, skrb i pratnju. Ipak, mjesta ove godine neće biti za sve, poručuje Dolenec.

Sutra počinju upisi

– Lani je ostalo neupisano 1300 djece, od 9500 pristiglih zahtjeva, a ove godine nam je nezahvalno još izlaziti s procjenama budući da pravo na upis po novome ima i 3000 djece roditelja odgojitelj­a i svi oni, nažalost, ove godine neće moći dobiti mjesto u vrtiću. Sljedeće godine situacija će biti nešto povoljnija, a za dvije godine očekujemo da ćemo osigurati univerzaln­u dostupnost vrtića – kazala je Dolenec.

Ovogodišnj­i upisi počinu sutra, a trajat će do 5. lipnja. Najveću prednost pri upisu ove godine imaju djeca od četiri godine ili starija, a novost je i da će se na današnjoj sjednici Gradske skupštine naći prijedlog prema kojemu će se svako mjesto u privatnom ili vjerskom vrtiću sufinancir­ati s 20 eura po djetetu uz uvjet da ustanove ne povise cijenu.

– Cijelo vrijeme je u tijeku i trajni javni poziv za zakup nekretnina koje udovoljava­ju državnom pedagoškom standardu, a mogu se prenamijen­iti u vrtiće u sredinama gdje je zbog preizgrađe­nosti manjak prostora i kapaciteta – dodala je Dolenec.

S druge strane, manjak djelatnika prema programu Vrtići za sve namjerava se riješiti stipendija­ma za školovanje odgojitelj­ica i odgojitelj­a, a onima koji su zaposleni od srpnja će stizati šest posto veća plaća.

 ?? ?? IMA MJESTA ZA PEDESETAK DJECE U četiri će odgojne skupine mališani boraviti od jeseni, a zaposleno je i 12 djelatnika. Trenutačno se radi i na Žitnjaku, u Sesvetskom Kraljevcu i Selnici, Odranskom Obrežu i Ivanjoj Reki, a uskoro će i u Novom Retkovcu, Svetoj Klari, Trnavi, Cerju...
IMA MJESTA ZA PEDESETAK DJECE U četiri će odgojne skupine mališani boraviti od jeseni, a zaposleno je i 12 djelatnika. Trenutačno se radi i na Žitnjaku, u Sesvetskom Kraljevcu i Selnici, Odranskom Obrežu i Ivanjoj Reki, a uskoro će i u Novom Retkovcu, Svetoj Klari, Trnavi, Cerju...
 ?? ?? POLUMONTAŽ­NO ZDANJE Zgrada na kat ima 932 m²
POLUMONTAŽ­NO ZDANJE Zgrada na kat ima 932 m²

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia