Večernji list - Hrvatska

Potpuno električan Hondin B-SUV e:Ny1 diči se dometom od 412 km

Honda je predstavil­a svoj drugi električni model te hibridni kompaktni SUV ZR-V koji se dimenzijam­a smješta između modela HR-V i CR-V. U Njemačkoj bi trebao stajati od 35.000 eura

- Mladen Milčić

Honda je na svojem europskom predstavlj­anju nedavno u Njemačkoj pokazala tri potpuno nova SUV modela. Uz novu generaciju CR-V-a, Honda će uskoro na europsko tržište izbaciti dva potpuno nova modela - i novi kompaktni SUV ZR-V i novi potpuno električni model e:Ny1.

Honda ZR-V dimenzijam­a se smjestio točno između manjeg SUV modela HR-V i većeg CR-V-a, koji uskoro dolazi u šestoj generaciji. Novi model ZR-V dugačak je 457 centimetar­a te je uz međuosovin­ski razmak od 265 cm dimenzijam­a vrlo sličan konkurenti­ma kao što su Kia Sportage ili Renault Austral.

Zaslon od 15,1 inča

Za pogon ZR-V-a zadužen je već dobro poznati Hondin e:HEV potpuni hibrid koji se temelji na 2-litrenom benzinskom motoru Atkinsova ciklusa koji uparen s dva elektromot­ora razvija 184 konjske snage. Cijena ovog noviteta još nije poznata, no njemački mediji očekuju da će ona na njihovom tržištu kretati od 35.000 eura.

Hondin drugi potpuno električni model - nakon gradskog modela Honda e - jest SUV B-segmenta nazvan e:Ny1. Vizualno i dizajnersk­i te dimenzijam­a e:Ny1 se temelji na Hondi HR-V. Da se radi o putpuno električno­m modelu već na prvi pogled otkriva činjenica da sprijeda uopće nema usisnika zraka.

Nudeći svjež, karakteris­tičan dizajn i najnoviju naprednu tehnologij­u, e:Ny1 slijedi Hondinu filozofiju razvoja usmjerenu na čovjeka, maksimalno iskorištav­ajući potpuno električni pogonski sklop modela kako bi isporučio SUV sa zabavnom dinamikom u vožnji, glatkom i profinjeno­m vožnjom, navodi taj japanski proizvođač.

U unutrašnjo­sti Honda e:Ny1 nudi potpuno novu središnju konzolu s jednostavn­im rasporedom lako dostupnih gumba, više opcija za pohranu te s bežičnim punjenjem, dok čistom nadzornom pločom dominira veliki 15,1-inčni zaslon osjetljiv na dodir kojim se upravlja većinom funkcija.

Prednost velikog vertikalno potavljeno­g zaslona koji je u središtu pozornosti vozača u smislu multimedij­skih sadržaja je ta što se može podijeliti na nekoliko pojedinačn­ih područja. Navigacija, glazba i kontrola klima-uređaja mogu se podešavati paralelno bez potrebe za listanjem izbornika. Ispred vozača je još jedan digitalni zaslon u funkciji instrument­ne ploče.

Novi model razvijen je na novoj Hondinoj e:N F platformi, koja je usmjerena na tri temeljna atributa: namjensku strukturu karoserije visoke krutosti, nisko težište i pažljivo upravljanu aerodinami­ku. Osim toga, platforma uključuje visokoučin­kovitu, laganu tri-u-jedan integriran­u pogonsku jedinicu, električni motor i mjenjač.

Elektromot­or Honde e:Ny1 razvija 204 konjske snage i 310 Nm okretnog momenta, a uz bateriju kapaciteta 68,8 kWh automobil pruža domet od 412 kilometara s jednim punjenjem baterija. Ima mogućnost brzog punjenja istosmjern­om strujom, od 10 do 80 posto za 45 minuta.

Krutost karoserije

Potpuno nova šasija razvijena posebno za baterijska električna vozila osigurala je poboljšanu torzijsku krutost, a ključ za to je čelik visoke čvrstoće, koji se koristi na 47 posto karoserije. Uz novu platformu i pogonski sklop, nudi dinamičke performans­e, iznimnu udobnost i profinjeno­st.

Još nije poznato kada će Honda e:Ny1 stići u europske salone, no očekuje se da bi to moglo biti do kraja ove godine ili na početku 2024.

Cijena ovog japanskog noviteta još nije službeno objavljena, a njemački mediji prognozira­ju da bi početna cijena mogla biti između 35.000 i 40.000 eura. Smatraju da bi e:Ny1 na tržište mogao stići već krajem 2023.

 ?? ??
 ?? ?? POTPUNO ELEKTRIČNA Honda e:Ny1 dimenzijam­a i izgledom vrlo je slična Hondinom predstavni­ku B-SUV segmenta, modelu HR-V
POTPUNO ELEKTRIČNA Honda e:Ny1 dimenzijam­a i izgledom vrlo je slična Hondinom predstavni­ku B-SUV segmenta, modelu HR-V
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia