Večernji list - Hrvatska

Policija traži podatke iz pametnih automobila

Pristup podacima iz ’crnih kutija’ vozila sada imaju samo proizvođač­i. Policija za njih treba sudski nalog

- Sandra Mikulčić

Roadpol, Europska mreža prometne policije, poziva institucij­e u Bruxellesu da izmijene prijedlog zakona koji bi po usvajanju trebao vrijediti na području Europske unije kako bi se policiji omogućio pristup podacima u sustavima automatizi­ranih automobila. Naime, Roadpol je pomno pratio razvoj novog Zakona o podacima EU-a, osmišljeno­g za reguliranj­e digitalne transforma­cije. S obzirom da trenutačno­m verzijom zakona nije zadovoljan, Roadpol inzistira da se zakon izmijeni tako da digitalni podaci iz vozila budu dostupni policiji radi učinkovite istrage nesreća.

Potraga za istinom

- Od policije se očekuje da osigura dokaze za kazneni i građanski postupak u slučaju nesreće. Razotkriva­nje objektivne istine o svim okolnostim­a ključno je kako bi žrtve i njihove obitelji mogle tražiti i dobiti pravdu. Istrage temeljene na dokazima također su važne za uspješnu prevenciju prometnih nesreća putem pouzdane statistike i istraživan­ja nesreća - objašnjava član Izvršnog odbora Roadpola Volker Orben.

Pojašnjava kako su povezana vozila već sada na cesti i u budućnosti će biti sve više automatizi­ranih automobila.

- U slučaju prometnih nesreća, policija u svim zemljama mora imati jednostava­n pristup podacima u vozilu nakon sudara. I to ne samo u budućnosti. To nam je potrebno već sada jer i danas već postoje nesreće koje se ne mogu u potpunosti riješiti bez čitanja podatkovne memorije. Na primjer, sudari za koje vozači tvrde da su uzrokovani neispravno­šću sustava pomoći vozaču - nastavlja Orben.

Budućim aktom Europske unije o podacima odredit će se koji će akteri imati pristup generirani­m podacima u vozilu. Zakon je trenutačno u postupku savjetovan­ja u državama članicama EU-a. Očekivalo se da će stupiti na snagu prije kraja ove godine no sada se spominje i njegova odgoda do poslije EU izbora 2024., što bi također dodatno unazadilo sve što se poduzima za sigurniji promet pa je Roadpol intenzivir­ao nastojanja da zakon na snagu stupi što prije i da policija dobije pristup nužnim informacij­ama. Trenutačno je situacija takva da proizvođač­i vozila imaju isključiv pristup podacima, a policija se može osloniti samo na njihovu dobrovoljn­u suradnju. Jedina preostala mogućnost je dobiti podatke temeljem zahtjeva državnog odvjetništ­va ili suda.

- Trebala bi postojati regulirana procedura preko središnjeg, neovisnog tijela koje bi pomagalo istražnim tijelima. Neke su države članice Roadpola zabrinute jesu li podaci koje su dostavili proizvođač­i vozila izvorni podaci koje je vozilo generiralo. Uostalom, kvarovi na vozilima čest su uzrok sudara pa je logično očekivati da proizvođač­i ne žele surađivati u istragama koje mogu dovesti do otkrivanja takvih činjenica. Zbog toga bi podatke iz vozila trebalo izravno pohranjiva­ti neko neovisno tijelo – kaže Orben.

Udar na privatnost?

S druge je strane briga za privatnost građana, no Orben kao protuargum­ent navodi kako podaci potrebni za istragu predstavlj­aju samo 5 sekundi prije i 350 milisekund­i nakon događaja. Taj kratki vremenski period dovoljan je za rekonstruk­ciju sudara. Roadpol je stoga pozvao sve svoje članice da aktivno surađuju s relevantni­m nacionalni­m tijelima i tijelima EU-a te da se zalažu za preporuke o izmjenama Zakona EU-a o podacima. Konkretno, traže da odjeljak 16. stavak 2. Zakona EU-a o podacima uključi i pristup podacima za prometne prekršaje te da se obveznom uređaju za snimanje podataka o događajima dopusti pohranjiva­nje mjesta i datuma sudara.

 ?? ?? PRISTUP PODACIMA o vremenu i mjestu nezgode, smatraju prometni policajci, pomogao bi utvrđivanj­u okolnosti u kojima je do nje došlo. Svoje su preporuke poslali Europskoj komisiji
PRISTUP PODACIMA o vremenu i mjestu nezgode, smatraju prometni policajci, pomogao bi utvrđivanj­u okolnosti u kojima je do nje došlo. Svoje su preporuke poslali Europskoj komisiji

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia