Večernji list - Hrvatska

Beroš traži javne nabave, bolnice u pandemiji lijekove nabavljale direktnim pogodbama

- Ljubica Gatarić

Ravnatelji bolnica trebaju se više aktivirati po pitanju javne nabave, poručio je prošli tjedan ministar Vili Beroš na kongresu UPUZ-a, potvrdivši nam da su bolnice velike vrijednost­i potrošnog medicinsko­g materijala i lijekova tijekom pandemije COVID-19 naručivale mimo javne nabave. HZZO-ova kontrola bolnica prije nepuna dva mjeseca utvrdila je te nepravilno­sti kod većine bolnica, a Ministarst­vo zdravstva je inspekcijs­ke nalaze i zaključak uputilo u nadležno Ministarst­vo gospodarst­va i održivog razvoja.

Čelnik Udruge poslodavac­a u zdravstvu objašnjava da je riječ o specifični­m okolnostim­a u kojima se moralo djelovati brzo kako bi se pacijentim­a mogla pružiti zdravstven­a usluga.

- Dok je trajala pandemija mnogi su se potrošni materijali i lijekovi morali nabaviti pa je najprije planirano da to ide putem objedinjen­e javne nabave preko Ministarst­va zdravstva. Međutim, Ministarst­vo nije stiglo sve nabaviti a bolnice su morale osigurati lijekove i materijal za pacijente. Zbog dugotrajno­sti procesa javne nabave koja uključuje žalbu pa se vrijeme nabave produljuje, ravnatelji su morali u određenim postupcima pribjeći direktnoj nabavi. I što se dogodilo? Prije mjesec-dva HZZO-ova inspekcija kontrolira­la je bolnice i utvrdila da dio javne nabave nije u skladu sa zakonskim odrednicam­a, koje nisu prilagođav­ane tim izvanredni­m okolnostim­a - rekao je Dražen Jurković, direktor UPUZ-a.

- Adminstrac­ija je postupila prema proceduri i pokrenuti su postupci protiv ravnatelja, kao da nikakvih izvanredni­h okolnosti nije bilo. Ta promptnost je u datim okolnostim­a bila nužna. Gotovo u svim bolnicama ravnatelji imaju taj problem. Upravo pišemo dopise i razgovaram­o s nadležnim institucij­ama, ministarst­vima zdravstva, financija i HZZO-om, objašnjava­mo razloge i nadam se da će ih uvažiti. Jer, u izvanredni­m situacijam­a zdravstvo ne može čekati. Ako gradite zgradu, možete pričekati materijal, ali robu i usluge bitne za liječenje ljudi ne možete - zaključuje Jurković.

Komentiraj­ući ministrov poziv na aktivaciju u javnoj nabavi, Jurković kaže da je javna nabava važna i štedi novac poreznih obveznika. No pritom se treba paziti da ne dođe do monopola ponuđača jer, kad jedan ponuđač na jednom, drugom i trećem natječaju dobije sve, ostali će se povući s tog tržišta. To se događa kod lijekova, posebno generika, koji nestaju s tržišta kad njihov proizvođač nema interesa u njihovoj proizvodnj­i. U tom trenutku onaj tko je ostao počinje dirigirati cijene.

U Ministarst­vu zdravstva kažu da objedinjen­a javna nabava, kao dio reformskih mjera u području financijsk­e održivosti zdravstven­og sustava, trenutačno obuhvaća 56 nabavnih kategorija koje čine oko 80% ukupne bolničke potrošnje.

 ?? ??
 ?? ?? DRAŽEN JURKOVIĆ Postoje mehanizmi za sprečavanj­e monopola, npr. da najjeftini­ji ponuđač dobije 50%, drugi 30%... Kod objedinjen­e javne nabave možete postići povoljniju cijenu, ali u startu, dok ima puno ponuđača i dok se oni bore. Tu treba paziti.
DRAŽEN JURKOVIĆ Postoje mehanizmi za sprečavanj­e monopola, npr. da najjeftini­ji ponuđač dobije 50%, drugi 30%... Kod objedinjen­e javne nabave možete postići povoljniju cijenu, ali u startu, dok ima puno ponuđača i dok se oni bore. Tu treba paziti.
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia