Večernji list - Hrvatska

Osam zagrebački­h gimnazija imat će prijamne ispite za upis

- Lana Kovačević

Osam zagrebački­h gimnazija, sve odreda srednje škole koje svake godine imaju navalu učenika, i to odlikaša s visokim brojem upisnih bodova, i ove će godine pri upisu nove generacije provoditi dodatne provjere znanja. Riječ je o ispitima iz jednog ili više predmeta koje su same gimnazije definirale bitnima i čiji rezultati također definiraju upis učenika u navedenu školu, osiguravaj­ući mu pritom dodatne bodove. Dakle upisi se u te škole ne provode isključivo na temelju navedenih provjera znanja, ali te provjere pomažu školi da u moru odlikaša koji žele baš tih osam gimnazija biraju one koji u dodatnim provjerama pokažu bolje znanje, točnije stvarno razumijeva­nje gradiva. Tako će svi oni koji u Zagrebu planiraju upisati Gimnaziju Lucijana Vranjanina, X. gimnaziju Ivan Supek, XV. gimnaziju, I. gimnaziju, V. gimnaziju, III. gimnaziju, Gimnaziju Tituša Brezovačko­g, Prirodoslo­vnu školu Vladimira Preloga morati pristupiti dodatnim provjerama znanja žele li upisati te srednje škole.

Najviše provjera u ‘Prelogu’

Od svih navedenih škola Prirodoslo­vna škola Vladimira Preloga ima najviše dodatnih provjera za upis jer prirodoslo­vne gimnazije provode ispite iz fizike, kemije i biologije. Ako u toj školi učenik želi upisati dvojezični program, mora pristupiti ispitu iz engleskog jezika. Ispit iz istog predmeta očekuje i one koji upisuju X. gimnaziju. Budući srednjoško­lci koji upisuju prirodoslo­vno-matematičk­u gimnaziju za ispit iz matematike moraju se pripremiti žele li se upisati u Gimnaziju Lucijana Vranjanina, X., XV., I., V. i III. gimnaziju. Dvije opće gimnazije - Tituša Brezovačko­g i I. gimnazija - dodatne ispite imaju iz matematike i hrvatskog jezika. XV. gimnazija Zagreb za upis u međunarodn­i IB program za one učenike koji najmanje prethodna tri razreda nisu pohađali IB program dodatne provjere znanja provodit će iz dva predmeta - matematike i engleskog jezika.

Koliko su važne provjere ispita svjedoči i broj bodova učenika koji pristupaju navedenim školama. Samo prošle godine u prirodoslo­vno-matematičk­i program Gimnazije Lucijana Vranjanina prosječan broj bodova s kojim su se upisivali učenici iznosio je visokih 83,68, s time da je prvi na listi imao 92 boda, a posljednji upisani na listi 81,42 boda. Kada je riječ o I. gimnaziji Zagreb, u općem smjeru u toj školi lani je prosječan broj bodova svih upisanih iznosio 79,72, dok su prirodoslo­vno-matematičk­i smjer u toj školi upisivali učenici s prosječnih vrlo visokih 87,66 bodova, uz napomenu da je prvi na listi imao 90, a posljednji 86,43 boda. Prirodoslo­vnu gimnaziju Vladimira Preloga lani su upisivali učenici s prosječnih 86,85 bodova, s time da je u toj školi prvi na listi za upis imao 90,50, a posljednji na listi 85,50 bodova.

Prosjek četiri razreda

Podsjetimo, za upis u srednje škole postoji zajednički element

Provjere pomažu školi da u moru odlikaša biraju one koji pokažu bolje znanje i razumijeva­nje gradiva

vrednovanj­a svih učenika, a čine ga prosjeci zaključnih ocjena iz svih nastavnih predmeta na dvije decimale u posljednja četiri razreda osnovnog obrazovanj­a, kao i zaključne ocjene u posljednja dva razreda osnovnog obrazovanj­a iz hrvatskog jezika, matematike i prvog stranog jezika te triju nastavnih predmeta važnih za nastavak obrazovanj­a u pojedinim programima obrazovanj­a, od kojih su dva propisana popisom predmeta posebno važnih za upis, a jedan predmet definira škola za upis, što je svim učenicima vidljivo u sustavu pri prijavi. Drugim riječima, nema li učenik nikakve dodatne bodove ostvarene kroz razna natjecanja, uspjehe, sportske rezultate, dodatne provjere znanja pri upisu u određenu školu ili na osnovi drugih uvjeta, maksimalno za upis može imati 80 bodova.

 ?? ?? UČENIK ZA UPIS može maksimalno za upis može imati 80 bodova ako nema dodatne bodove ostvarene kroz razna natjecanja, uspjehe, sportske rezultate, dodatne provjere znanja...
UČENIK ZA UPIS može maksimalno za upis može imati 80 bodova ako nema dodatne bodove ostvarene kroz razna natjecanja, uspjehe, sportske rezultate, dodatne provjere znanja...

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia