Večernji list - Hrvatska

Suparnik Hrvatske u Ligi nacija, raspolaže igračima vrijednim 520 milijuna eura, a vatrene će u Rotterdam doći bodriti i do 20.000 navijača

Nizozemska,

- Tomislav Dasović

Prema podacima s Transferma­rkta, hrvatska nogometna reprezenta­cija sučelit će se 14. lipnja u Rotterdamu s Nizozemsko­m, devetom po vrijednost­i svjetskom reprezenta­cijom, kojoj je vrijednost procijenje­na na čak 520 milijuna eura. Podaci su to s posljednje­g okupljanja, od ožujka ove godine, kada su Nizozemci u kvalifikac­ijama za EP najprije bili glatko poraženi od Francuske (0:4), a potom pobijedili slabašni Gibraltar (3:0).

Nogometna velesila

Ispred Nizozemske su u tom poretku Engleska, Francuska, Portugal, Argentina, Španjolska, Brazil, Italija i Njemačka, a Hrvatska je na 11. mjestu s procijenje­nom vrijednošć­u igrača od respektabi­lnih 360 milijuna eura.

Namjerno apostrofir­amo tržišne vrijednost­i dvaju suparnika u polufinalu Lige nacija, koje, naravno, nisu Sveto pismo, nisu mjerodavne i nikada nisu odlučujuće, ali barem naznačuju razmjere kvalitete kojom raspolažu neke momčadi. A u slučaju Nizozemske, s kojom Hrvatska nije igrala još od 2012., one otkrivaju – barem na papiru – da se radi o nogometnoj velesili.

Nizozemski izbornik Ronald Koeman objavio je prošireni popis reprezenta­tivaca za utakmicu s Hrvatskom na kojemu su čak 32 igrača. Među njima su čak 17-orica igrača eminentnih klubova iz liga petice, od toga čak sedmorica iz Premijerne lige: Van Dijk i Gakpo (Liverpool), Ake (Manchester City), Malacia i Weghorst (Manchester United), Tete (Fulham) i

Simons

Depay

Ake

Weghorst

Wieffer

Van Dijk

De Ligt

Gakpo

Wijnaldum

Dumfries

Botman (Newcastle). Iz hrvatske reprezenta­cije u Premijerno­j ligi igraju Kovačić i Perišić, a Brozović u finalu Lige prvaka, u kojem Nizozemska ima dvojicu njegovih suigrača iz Intera, Dumphriesa i De Vrija, te Akea iz Manchester Cityja.

Nizozemski igrači prvaci su Španjolske (De Jong), Engleske (Ake), Njemačke (Blid i De Ligt iz Bayerna ili Malen iz Borussije Dortmund), te naravno Nizozemske (Bijlow, Geertruida, Wieffer iz Feyenoorda). Hrvatska pak ima prvaka Grčke (Vidu), možda će imati prvaka Njemačke (Stanišića) i Portugala (Musu). Ne osvoji li Bayern naslov prvaka u Bundesligi ove sezone, Hrvatska će prvi put nakon 2011. ostati bez igrača s naslovom prvaka u ligama petice.

I Pep se opekao

Zanimljivo, na Instagramu je jedan profil na engleskom jeziku neki dan objavio prognozu da Manchester City ni ove sezone neće osvojiti Ligu prvaka, samo zato što Inter u svojoj momčadi ima – Hrvata. Naime, bez obzira na rejting suparnika u finalima, još od 2013. godine u finalu Lige prvaka slavila je momčad koja je u svojim redovima imala barem jednoga Hrvata. Pa i Pep Guardiola se u velikom finalu u Portu 2021. opekao na Hrvatu, tada igraču Chelseaja Mateu Kovačiću.

No, vratimo se Nizozemcim­a i tome što 14. lipnja čeka Hrvatsku u Rotterdamu. Najprije – izbornik Ronald Koeman koji je već bio s Nizozemsko­m u polufinalu 2019. te svladao Englesku s 3:1. Većina nizozemski­h igrača iz te utakmice također je prisutna, ali i s gorkim iskustvom poraza u finalu od Portugala. Nizozemska dočekuje Hrvatsku u specifično­m raspoložen­ju, ni na nebu ni na zemlji, s obzirom na to da je poražena u posljednje dvije ozbiljne, snažne natjecatel­jske utakmice: Argentina ju je pobijedila u četvrtfina­lu SP-a, a Francuska na startu kvalifikac­ija za EP. Prvu je vodio Van Gaal jednim (3-5-2), a sljedeću Koeman drugim sustavom (4-33). Nizozemci nemaju postojanu formaciju i prepoznatl­jivu igru, a ni značajan rezultat koji bi odjeknuo. A sada igraju na domaćem terenu, protiv reprezenta­cije protiv koje se ni jedna momčad na svijetu više ne može smatrati favoritom, osim možda Argentine.

Podsjetimo, Hrvatska je nakon ispadanja s Eura 2021. od Španjolske odigrala čak 25 utakmica i doživjela samo dva poraza, od Austrije u Ligi nacija i od Argentine na SP-u u Kataru. Ne zaboravimo i da će Hrvatska u Rotterdamu biti inferiorna u broju navijača, a on će, prema podacima kojima raspolaže HNS, svejedno biti impresivan: između 15 i 20 tisuća. postavljen­e antene.

Svečanost otvorenja Olimpijski­h igara 2024. u Parizu osiguravat će 35.000 pripadnika snaga reda, kazao je francuski ministar unutarnjih poslova Gerald Darmanin. Prvi put u povijesti olimpijski­h i paraolimpi­jskih igara svečanost otvorenja neće se održati na stadionu, već u središtu grada domaćina. Sportaši će ploviti Seinom na brodovima od mosta Austerlitz do podnožja Eiffelova tornja.

BOKS

Petar Leskur izborio je prvu pobjedu za Hrvatsku na međunarodn­om,

38. Memorijalu Felixa Stamma za seniore i seniorke u poljskom gradu Pultusku. Splićanin je u osmini finala poluteške kategorije do 80 kg pobijedio reprezenta­tivca Trinidada i Tobaga Josepha Nickella jednoglasn­om odlukom sudaca.

AKROBATSKI ROCK’N’ROLL Prvenstvo Hrvatske – ženske formacije:

1. Babes (Buba); ženske juniorske formacije:

1. Emotion (Buba); male ženske formacije: 1. Vision (MegaRock); male ženske juniorske formacije: 1. Mini Spliters (Spliters); velike formacije I: 1. Bubblegum, (Gorica); velike formacije 2: 1. Cruella de rock (Buba); velike formacije 3: 1. Lollipop (Gorica); velike formacije 4: Sugar crush (Vega); male formacije 1: 1. Desperado (Spliters); male formacije 2: 1. Conga (Spliters); male formacije 3: 1. Mini Wednesday (Spliters); Main Class Contact Style: 1. Noa Lilih i Antonia Šćepanović (MegaRock); seniori

C: 1. Fran Lončar i Lana Papić (MegaRock); Couple Dance Show: 1. Luka Kadoić i Laura Pavlović (Panda); stariji juniori: 1. Andrija Fabijančić i Ema Tot (Vega); mlađi juniori 1: 1. Noa Goleš i Vita Tot (Vega); mlađi juniori 2:

1. Nola Radošević i Paula Jakovac (Buba); RR formacije Quattro: 1. Space rock (MegaRock); RR formacije Juniori: 1. Ghostbuste­r (MegaRock).

KARATE

Jakov Bunjevac osvojio je brončanu medalju na Prvenstvu Mediterana u tuniskom gradu Radesu.

VJEROJATNI SASTAV NIZOZEMSKE

 ?? ?? TOMISLAV PUCAR izborio je 3. kolo na svjetskom prvenstvu gdje će igrati protiv Ovčarova iz Njemačke
TOMISLAV PUCAR izborio je 3. kolo na svjetskom prvenstvu gdje će igrati protiv Ovčarova iz Njemačke
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia