Večernji list - Hrvatska

Zoran Mamić odustao od tužbe protiv repera Vojka V i Grše

- (Ivana Carević)

Na splitskom Općinskom sudu početkom ožujka održano je prvo ročište u povodu tužbe Zorana Mamića (51) zbog pjesme “Mamići” repera Vojka V (38) i Grge Šipeka (27), znanog kao Grše. Na ročište su tada stigli Vojko V i Grše, ali ne i Zoran Mamić, kojeg je sud u javnom sudskom pozivu pozvao kao privatnog tužitelja na ročište radi prethodnog razjašnjen­ja stvari, odnosno kako bi se utvrdilo postoji li mogućnost mirenja među strankama u svrhu što ranijeg okončanja kaznenog postupka.

Zorana Mamića na sudu je predstavlj­ala njegova odvjetnica Jovana Puhalo. Suđenje se trebalo nastaviti jučer, ali reperi Vojko V i Grše neće morati dolaziti na sud jer je Zoran Mamić odustao od kaznenog progona repera. Putem svoje odvjetnice dostavio je i službeno priopćenje.

– Smatram da je tvrdnja “stalno na koki” kleveta koja mi je uzrokovala štetu radi višeznačne tragičnost­i života koja se može povezati s tim riječima. Neistinite tvrdnje ne bi smjela eskulpirat­i umjetnička sloboda, koja bi morala imati društvenu granicu. Ta granica bi trebala postojati u odnosu na svakoga. Međutim, bez obzira na štetu koja mi je već učinjena, smatram da bi svaki daljnji korak dodatno punio medijski prostor neprikladn­im sadržajem, a kakvim osobno smatram i tekst sporne pjesme za društvo u cjelini – napisao je Zoran Mamić u priopćenju.

Mamić je tužio splitsko-sinjski dvojac jer smatra da mu je narušen ugled i čast stihom “Zoki stalno na koki...” u njihovoj pjesmi “Mamići”, koja je objavljena 2021. godine, a koja je na YouTubeu pregledana skoro milijun puta.

U toj pjesmi Vojko V i Grše pjevaju “Vadi se kesica, počinje presica, Zdravko i Zoki, stalno na koki... Idemo tvrdo ka Mamići, eura brdo ka Mamići, uzmemo paricu, prijeđemo granicu”. Aluzije na braću bjegunce od hrvatskog pravosuđa jasne su i u stihu: “Dudu će dobit kikiriki, državni sudac dobit će sat, pomoćni sudac sudit će offside ili u nezgodi slomit će vrat, zovem Gršu da donese pršut, idemo tvrdo ka Mamići...”

Mamić je tužio splitsko-sinjski dvojac jer smatra da mu je narušen ugled stihom “Zoki stalno na koki...”

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia