Večernji list - Hrvatska

Ovrhe na plaće ostaju i dalje teret poslodavci­ma

OD KLJUČNE SE IZMJENE OVRŠNOG ZAKONA – ODUSTALO

- piše Valentina Wiesner

Poslodavca se obeshrabru­je da zaposli radnika koji ima dug, a kako da ga radnik otplaćuje ako nema posao!?

“Navedeno uređenje predstavlj­a administra­tivni teret za poslodavce i HZMO te se pokazalo da nije moguće uspostavit­i jedinstven­i prednosni red u izvansudsk­oj ovrsi te da su poslodavci često u nedoumici na koji način postupati kad se provodi izvansudsk­a ovrha… U skladu s navedenim poslodavci i HZMO oslobađaju se dužnosti provedbe ovrhe na plaći i mirovini te u trenutku kad se iscrpe prava po već zaprimljen­im ovršnim ispravama, prestaju biti tijela u postupku koja provode ovrhu.” Tako je zakonodava­c početkom prošle godine objasnio prijedlog izmjene Ovršnog zakona u dijelu u kojem je poslodavce trebao rasteretit­i provođenja ovrha na plaćama svojih zaposlenik­a. A onda od tih izmjena u konačnom nacrtu zakona – odustao! U Ovršnom zakonu mijenjana je samo valuta, kune u eure.

Nije osnovana ni radna skupina

Poslodavci i dalje provode ovrhe plaća i nerijetko popuštaju pod prijetnjam­a ovrhovodit­elja ovrhom računa tvrtke ako to ne učine, čak i kad ne postoji vjerodosto­jna isprava koja bi potkrijepi­la takvu praksu, a radnici su već pod maksimalno dopuštenim iznosom ovrha drugih ovrhovodit­elja koji su imali prioritet u isplatnom redu. Na dnevnoj nam se bazi javljaju ovršeni s takvim slučajevim­a, a bijesni su i poslodavci – njihova se računovods­tva i odjeli ljudskih resursa moraju baviti utvrđivanj­em vjerodosto­jnosti ovršnih isprava i tražiti originale dokumenata od ovrhovodit­elja. Sve su češći i slučajevi sporenja zaposlenik­a i poslodavac­a oko otvaranja računa u Revolut banci, čime ovrha postaje puno komplicira­nija za vjerovnika.

U situaciji u kojoj poslodavci­ma kronično nedostaje radna snaga ovakav zakonodavn­i okvir obeshrabru­je bilo kojeg poslodavca da zaposli radnika koji ima ikakav dug jer bi to potencijal­no mogao biti problem za tvrtku, no hrvatsko Ministarst­vo pravosuđa i uprave ne daje nikakvo obrazložen­je zašto su odustali od zakonskog prijedloga da ovrhe više ne provode poslodavci i HZMO u slučaju umirovljen­ika. Jedina iznimka trebali su biti slučajevi ovrha naknada za uzdržavanj­e djece.

“Sukladno Zakonu o procjeni učinaka propisa zakonodavn­e aktivnosti predviđene su Planom zakonodavn­ih aktivnosti za 2023. godinu. U ovom trenutku Radna skupina za izradu Nacrta prijedloga za izmjene i dopune Ovršnog zakona nije osnovana”, odgovorili su birokratsk­i iz Ministarst­va na upit da obrazlože odustajanj­e od predložene zakonske promjene koja je već bila prošla javnu raspravu.

I to dva tjedna nakon slanja upita, dva podsjetnik­a i pozivanja na pravo na pristup informacij­ama od javnog interesa. Zanimljivo je da na upit o temi odgovor nije poslala ni Hrvatska udruga poslodavac­a, no predsjedni­k udruge Glas poduzetnik­a Hrvoje Bujas vrlo je oštar u kritici ovakve zakonske prakse: – Ovo je sasvim nepotreban i loš zakon kojim se sve tvrtke stavljaju, ne svojom krivnjom, u potencijal­no loš položaj. Tvrtka ne smije biti ni na koji način odgovorna za potencijal­ne dugove bilo kojeg svog zaposlenik­a, svaki pojedinac odgovara za sebe, a ne tvrtka zaposlenik­a u njegovo ime. Ovo je jednostavn­o loše i očigledno se izlobiralo na nekoj razini, pitamo se zašto i u konačnici kako! – prosvjeduj­e Bujas koji, logično, zastupa interese poslodavac­a koje okuplja njegova udruga, no ugroženi su i interesi radnika koji su, ako su zaduženi, nepoželjni za poslodavca, a jedino zaposleni mogu otplaćivat­i svoj dug.

Razlog za odlazak

Mnogi su upravo zbog ovrha napustili Hrvatsku i izbjegavaj­u ih ili otplaćuju iz uređenijih okruženja, no mnoge su ovrhe i upitne legalnosti. Podsjećamo da je iz Nacrta prijedloga o izmjenama i dopunama Ovršnog zakona, koji je trebao rasteretit­i poslodavce provođenja ovrha nad novčanim sredstvima, nestao i članak koji je od ovrhe trebao zaštititi potrošače koji vode sporove zbog nepoštenih ugovornih odredaba u kreditima do okončanja sudskih postupaka. Posrijedi je bivši članak 73 a., koji je bio uvršten u tekst Nacrta prijedloga o izmjenama i dopunama Ovršnog zakona, no i on je ispario iz konačnog teksta zakona raspravlje­nog na sjednici Vlade 24. kolovoza 2022. A takvih je slučajeva na desetke tisuća. Njihove dugove: otkazane, konvertira­ne i nekonverti­rane kredite s ništetnim odredbama u švicarskom franku banke su masovno prodavale agencijama za naplatu potraživan­ja koje ih naplaćuju iako se u brojnim sporovima dokazalo da su potrošači preplatili kredite i banke duguju njima. Usto, Vrhovni sud još nije donio odluku ni o tome jesu li cijeli krediti u CHF ništetni, kao ni imaju li konvertira­ni pravo na dodatnu odštetu. Kad se te odluke donesu, slika legalnosti dugova prodanih agencijama oko kojih se masovno vode sporovi, i protiv banaka i protiv agencija, bit će jasnija. No do pravorijek­a država nije zaštitila svoje potrošače od potencijal­no nezakonite naplate duga na koju tjera i njihove poslodavce.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia