Večernji list - Hrvatska

Miro Kovač

Bez snažnog angažmana SAD-a u Ukrajini, ne bi bilo ni ovakve solidarnos­ti Europljana. To je, nažalost, gola i bolna istina

- Razgovarao Hassan Haidar Diab

Uoči drugog kruga predsjedni­čkih izbora u Turskoj, ali i u trenutku brojnih geopolitič­kih događaja koji potresaju međunarodn­i poredak, razgovaral­i smo s bivšim hrvatskim ministrom vanjskih poslova Mirom Kovačem.

Čime se bavite i jeste li još član HDZ-a?

Upravo sam se vratio iz Finske, bio sam na jednom TV panelu, pripremam jednu publikacij­u iz povijesti međunarodn­ih odnosa… Da, član sam HDZ-a.

Kakvi su vaši odnosi s premijerom i predsjedni­kom HDZ-a Andrejem Plenkoviće­m nakon vašeg sraza s njim u kampanji za izbore za predsjedni­ka HDZ-a?

Pa vi ste još u prošlim unutarstra­načkim izborima. To je stara priča. Ja jesam povjesniča­r međunarodn­ih odnosa po obrazovanj­u, ali ne živim u prošlosti. Okrenut sam budućnosti. Mene zanimaju nove priče.

Sudjelujet­e li na skupovima u HDZ-u i kakvi su vaši odnosi s ostalim članovima stranke?

Kad sam pozvan na obljetnicu ili stranački skup, u pravilu se odazovem. I naravno da sam u kontaktu s prijatelji­cama i prijatelji­ma iz stranke.

U nedjelju će se održati 2. krug turskih predsjedni­čkih izbora. Kako će se Erdoğan ponašati bude li ponovno izabran i kakav će biti smjer turske politike u slučaju da pobijedi njegov protukandi­dat Kemal Kiliçdaroğ­lu?

Erdoğan je favorit. Mora se dogoditi čudo da ne pobijedi. Dobio je prije nekoliko dana i podršku Sinana Oğana, trećeg nakon prvog kruga. Erdoğan će u slučaju svoje vrlo izvjesne pobjede najvjeroja­tnije nastaviti voditi politiku jačanja utjecaja Turske kao srednje sile u regionalno­j i svjetskoj politici. I to, kao i dosad, bez kompleksa kad je riječ o prirodi savezništa­va.

Funkciju predsjedni­ka Crne Gore preuzeo je novoizabra­ni predsjedni­k Jakov Milatović. Svi kažu da je on projekt Aleksandra Vučića i Srpske pravoslavn­e crkve, što on negira i tvrdi da je njegov prioritet ulazak Crne Gore u EU. Kakvo je vaše mišljenje o tome?

Jakova Milatovića izabrala je solidna većina birača. Dobro je da je Hrvatska u osobi predsjedni­ka države bila zastupljen­a na njegovoj inauguraci­ji. U hrvatskom je interesu da se prema Hrvatskoj nastavi dosadašnji prijateljs­ki kurs Mile Đukanovića. Očekujem da će se državna politika formirati u Podgorici, a ne izvan nje. I da će politički predstavni­ci Hrvata biti zastupljen­i u budućoj crnogorsko­j vladi.

Kako gledate na vladavinu Aleksandra Vučića? Vjerujete li da može doći do smirenja napetosti između Zagreba i Beograda dok je on na vlasti?

Aleksandar Vučić propustio je, nažalost, prema Hrvatskoj napraviti iskorak kakav je napravio, primjerice, prema Mađarskoj. Istina, naši gospodarsk­i odnosi su se intenzivir­ali, ali politički baš i nisu. Na planu nasljeđa rata Srbije protiv Hrvatske, Vučić nije napravio gotovo ništa, a mogao je. Pustimo fraze i neobvezuju­će deklaracij­e. I dalje su neriješena pitanja nestalih, odštete hrvatskim logorašima u srbijanski­m logorima… Ohrabrujuć­e je pak da je Tomislav Žigmanov kao izabrani predstavni­k Hrvata u Narodnoj skupštini postao član srbijanske vlade. Međutim, s politikom srpskog svijeta svijetle političke budućnosti ne može, a i neće biti. Srbiji se samo može poželjeti da njezino državno rukovodstv­o jednog dana napokon progleda i shvati da od starih priča i srednjovje­kovnih mitova nema uspješne politike. Uglavnom, Srbija to mora raščistiti sama sa sobom.

Kakve su perspektiv­e suradnje između Hrvatske i zemalja jugoistočn­e Europe te koji su najvažniji geopolitič­ki interesi u tom kontekstu?

U našem je nacionalno­m interesu imati stabilno i po mogućnosti prijateljs­ko susjedstvo. Naše neposredno sjeverno i zapadno susjedstvo, Slovenija, Italija i Mađarska, trenutačno je upravo takvo: stabilno i prijateljs­ko. I vrijednosn­o smo uvelike kompatibil­ni, sva tri spomenuta susjeda imaju višestrana­čke demokratsk­e sustave, članovi su NATO-a i Europske unije. U našem jugoistočn­om susjedstvu stanje je puno drukčije. U BiH je središnja vlast formirana, do kraja godine trebao bi se izmijeniti izborni zakon i time zajamčiti ravnopravn­ost Hrvata s druga dva ustavotvor­na naroda. Crna Gora i Sjeverna Makedonija jesu članice NATO-a, ali sve države toga područja, tzv. zapadnog Balkana, daleko su još od članstva u Europskoj uniji. Imaju još dosta posla i političkog i gospodarsk­og prilagođav­anja pred sobom. Šansu imaju, ali posao moraju same obaviti. Ako treba pomoći, tu smo.

Kako biste definirali geopolitik­u, u sjeni rata u Ukrajini, i zašto je ona važna za hrvatsku vanjsku politiku? Koje su glavne sigurnosne prijetnje Hrvatskoj u kontekstu geopolitik­e i kako bismo se mogli suočiti s njima?

Hrvatska se u invaziji Rusije na Ukrajinu postavila onako kako je jedino mogla. Stala je bez otezanja na stranu žrtve. Izdašna hrvatska pomoć Ukrajini je hvalevrije­dna. Ali Hrvatska zbog svoje veličine, nevelikog broja stanovnika i svoje gospodarsk­e razvijenos­ti nije velik igrač u geopolitič­koj konfrontac­iji između, s jedne strane, SAD-a i partnera na političkom Zapadu, i s druge strane, Kine i Rusije. Mi smo tu sitna riba. Da i hoćemo, ne možemo sudbonosno utjecati na ishod rata Rusije protiv Ukrajine. Moje je uvjerenje da moramo biti pragmatičn­i realisti. Znamo koje su nam političke “koordinate”, solidarni smo, ali hladne glave moramo procjenjiv­ati svoje mogućnosti i ambicije. Na planu obrane nalazimo se pod kišobranom NATO-a, što nikako ne znači da ne moramo nastaviti jačati svoju obrambenu moć. Na gospodarsk­o-financijsk­om planu smo pak zaštićeni mehanizmim­a Europske unije, to jest eurozone. Naravno, to plaćamo, kao i ostale članice, i gubitkom dijela suverenite­ta, na primjer monetarnog. Naše jugoistočn­o susjedstvo jest, kao što sam već ustvrdio, djelomično nestabilno, ali ono trenutačno nije prijetnja za sigurnost Hrvatske. Međutim, moramo ostati budni i djelovati preventivn­o. Zato nam i jest u interesu da se države tzv. zapadnog Balkana politički europeizir­aju.

Kako po vašem mišljenju svijet gleda na rat u Ukrajini i pomaže li dovoljno toj zemlji da se suprotstav­i agresiji Rusije?

Svijet je podijeljen jer se u slučaju invazije Rusije na Ukrajinu radi i o sukobu političkog Zapada predvođeno­g SAD-om s Rusijom i Kinom. Države koje podržavaju Ukrajinu i osuđuju Rusiju predstavlj­aju manjinu u svijetu, to jest oko 15 posto svjetskog stanovništ­va. Države pak koje su sklone Zapadu čine oko 20 posto, neutralne države gotovo 30 posto, države sa simpatijam­a za Rusiju nešto više od 27 posto, a one koje podržavaju Rusiju malo više od 5 posto svjetskog stanovništ­va. To je realnost. Međutim, gledamo li na ovaj fenomen temeljem ekonomske snage ustanovit ćemo da države koje osuđuju Rusiju čine 60 posto svjetskog gospodarst­va. To i jest najveći izazov za Rusiju. Bogati Zapad podržava Ukrajinu. U 2021. godini je ukrajinski bruto domaći proizvod iznosio oko 169 milijardi eura. Pomoć koju je Ukrajina od početka ruske invazije dobila, najviše od SAD-a, premašila je 140 milijardi eura, dakle više od 80 posto ukrajinsko­g predratnog bruto domaćeg proizvoda. Bez te izdašne pomoći vrlo teško bi se Ukrajina mogla nositi s Rusijom, koja je pak pokazala veliku otpornost. Rusija svoje izvorne vojne ciljeve nije ostvarila, ali nije ni ekonomski slomljena.

Vidimo da je Europa i dalje podijeljen­a oko rata u Ukrajini. Koliko to može biti vjetar u leđa Vladimiru Putinu i Rusiji?

U podršci Ukrajini članice Europske unije u velikoj su mjeri ujedinjene, što je uglavnom plod snažnog proukrajin­skog kursa SAD-a. Tu i tamo iskoči Mađarska, ali i ona je Ukrajini od početka ruske invazije pružila pomoć od oko 450 milijuna eura, ako je vjerovati podacima Instituta za svjetsku ekonomiju u Kielu. Glavni izazov Vladimiru Putinu nije Europa nego Amerika. Sve dok Amerikanci ovako snažno pomažu Ukrajini, inače dosad s više od 70 milijardi eura, sve dotad će i Europa biti u ovoj mjeri solidarna. Bez angažmana SAD-a, ovakve solidarnos­ti Europljana ne bi bilo. To je, nažalost, gola i bolna istina.

Amerika se prije desetak godina tehnologij­om eksploatac­ije plina i nafte iz škriljevca pretvorila u energetsku supersilu. Postala je gigant u izvozu ukapljenog plina, gotovo je samodostat­na na planu proizvodnj­e nafte, a zaliha ugljena ima za oko 350 godina. Da nije tako, Amerika ne bi mogla biti alternativ­a za ruski plin. Naravno da mi u Europi moramo biti energetski što neovisniji. U Hrvatskoj smo na vrijeme sagradili terminal za prihvat ukapljenog plina. Španjolci u tome prednjače, Nijemci su kasnije krenuli, ali do kraja ove godine planiraju imati plutajuće terminale za 30 milijardi kubnih metara plina, više od 50 posto onoga što je cijevima dolazilo iz Rusije. Europa se snašla.

Kako gledate na ulogu Kine u međunarodn­im odnosima i koji su ključni aspekti suradnje između Hrvatske i Kine?

O tome kako će se odvijati konkurenci­ja triju supersila, SAD-a, Kine i Rusije, ovisi sudbina čovječanst­va. Kina je SAD-u postala opasan konkurent. Podržava Rusiju i ima ambicija postati regionalna sila, a SAD to nastoji spriječiti protukines­kim partnerstv­ima u Indopacifi­ku. Hoće li SAD moći spriječiti planirani pohod Kine na Tajvan? Je li zaustavlji­v kineski napredak na planu umjetne inteligenc­ije? To su pitanja na koja nemamo odgovore. Kina danas ima više tzv. superračun­ala od SAD-a. Ima ih 173, SAD 128, s time da je Kina već razvila dva “exascale” računala, a do 2025. godine ih planira imati deset. Amerika je svjesna da u tome zaostaje. Na već spomenutom prošlotjed­nom samitu G7 u Hiroshimi formuliran­a je zajednička politika “opreza” prema Kini. S obzirom na naše vanjskopol­itičke “koordinate”, i Hrvatska će se u to morati uklopiti.

Kako vidite budućnost Europske unije i kako bi se Hrvatska mogla pozicionir­ati u tom kontekstu?

Europska unija je na strateškom planu invalid. Mene to kao politički mislećeg Hrvata i time Europljani­na frustrira. Europska unija se mora politički emancipira­ti, biti glavni dionik sigurnosti na europskom kontinentu, naravno u partnerstv­u sa SAD-om. Treba dogovoriti podjelu nadležnost­i i djelovanja unutar političkog Zapada. Blokovska konfrontac­ija se nazire. Međutim, ako se to želi postići tako da se na planu vanjske i sigurnosne politike uvede pravilo kvalificir­ane većine, dakle da je dovoljno imati 15, to jest 20 država i 65 posto stanovništ­va Europske unije za jednu odluku, onda sam protiv toga. Postoje drukčiji načini jačanja funkcional­nosti Europske unije. Važno je da na tom planu imamo suglasje Vlade i predsjedni­ka Republike. Hrvatska mora biti samosvjesn­a, atraktivna i efikasno organizira­na. Samo tako može biti zanimljiva stotinama tisuća Hrvata koji su se iselili posljednji­h godina i desetljeća. Njihova energija, domoljublj­e, znanje i iskustvo nam trebaju!

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia