Večernji list - Hrvatska

Indonezijs­ki separatist­i: Ustrijelit ćemo pilota ne date li nam neovisnost

Otkako je resursima bogata Papua 1969. godine potpala pod kontrolu Indonezije, vodi se bitka ne neovisnost

-

Pobunjenic­i u indonezijs­koj regiji Papui objavili su u petak novi video u kojem su zaprijetil­i da će ustrijelit­i novozeland­skog pilota otetog još u veljači ako se u dva mjeseca ne ispuni njihov zahtjev za pokretanje razgovara o neovisnost­i spomenute regije. Gerilski borci koji žele osloboditi Papuu od Indonezije oteli su u veljači Phillipa Mehrtensa, pilota komercijal­nog zrakoplova, nakon što je sletio u planinsko područje Nduga.

U novom videu vidno mršavi Mehrtens drži zabranjenu zastavu koja slovi kao simbol neovisnost­i Zapadne Papue, a okružen je papuanskim borcima s puškama u ruci. Gledajući u kameru, Mehrtens prenosi poruku separatist­a koji žele da i ostale svjetske zemlje, osim Indonezije, sudjeluju u dijalogu o neovisnost­i Papue.

– Ako se to ne dogodi u roku od dva mjeseca, rekli su da će me ubiti – govori Mehrtens u videu koji je podijelio glasnogovo­rnik papuanskih pobunjenik­a Sebby Sambom, a vijest je potvrdio analitičar Instituta za političku analizu sukoba u Jakarti Deka Anwar. Glasnogovo­rnik ministarst­va vanjskih poslova Novog Zelanda rekao je Reutersu da su svjesni ozbiljnost­i objavljeno­g videa i fotografij­a. – Radimo sve što možemo da bismo osigurali mirno, nenasilno rješenje i Mehrtensov­o puštanje na slobodu – izjavio je.

U međuvremen­u glasnogovo­rnik indonezijs­ke vojske Julius Widjojono poručio je da će vojska nastaviti provoditi akcije u skladu sa standardno­m operativno­m procedurom. Indonezijs­ke vlasti prethodno su kazale da su mirovni pregovori prioritet ne bi li osigurali puštanje zatočenog pilota, no muku muče s pristupom izoliranom planinskom terenu.

Otkako je resursima bogata Papua 1969. godine potpala pod kontrolu Indonezije, vodi se bitka ne neovisnost čiji broj žrtava sve više raste. Konflikt je eskalirao 2018. godine kada su se separatist­i domogli sofisticir­anijeg oružja, stoga njihovi napadi postaju sve češći i smrtonosni­ji. Rumianus Wandikbo iz Nacionalne oslobodila­čke vojske Zapadne Papue, koja je oružano krilo Pokreta za slobodnu Papuu, pozvao je zemlje poput Novog Zelanda, Australije i zapadnih zemalja da pokrenu pregovore s Indonezijo­m i separatist­ima. – Ne tražimo novac. Mi zaista želimo svoja prava na suverenost – rekao je u drugom videu.

 ?? ?? Gerilski borci koji žele osloboditi Papuu od Indonezije oteli su u veljači pilota komercijal­nog zrakoplova Phillipa Mehrtensa nakon što je sletio u planinsko područje Nduga
Gerilski borci koji žele osloboditi Papuu od Indonezije oteli su u veljači pilota komercijal­nog zrakoplova Phillipa Mehrtensa nakon što je sletio u planinsko područje Nduga

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia