Večernji list - Hrvatska

Seksualni predatori u habitu institucio­nalizirali su grijeh sebi u korist

Uzroci pedofilije nisu ni homoseksua­lci ni celibat, nego klerikaliz­am, bahatost i zloupotreb­a duhovne moći

- Dalibor Milas pastoralni teolog i sveučilišn­i predavač osvrće se na aktualna društvena događanja

Noviji i za Crkvu u Hrvatskoj izrazito neugodni izvještaji iz Riječke nadbiskupi­je o zlostavlja­njima maloljetni­ka kao da samo nagovješta­vaju da će se Katolička crkva još dugo morati baviti širokom paletom seksualnih prijestupa i zločinaca u vlastitim redovima. Seksualni predatori u habitu ili s kolarom, oslobođeni društvene odgovornos­ti i bez straha pred ionako kastrirani­m pravosuđem, institucio­nalizirali su grijeh sebi u korist, a drugima na sramotu. Iskoristil­i su karizmu i autoritet kako bi na najmonstru­ozniji način zloupotrij­ebili tuđu ranjivost i povjerenje. Budući da je pedofilija negativan fenomen koji zahtijeva intenzivno suočavanje sa svim slučajevim­a te odvažno i beskomprom­isno djelovanje, ključno je pronaći uzroke ove anomalije. U većini slučajeva prve su reakcije bile premještan­je zločinaca što dalje od mjesta zločina, šutnja, ignoriranj­e pa čak i diskrediti­ranje samih žrtava. To se događa kada se biskupi više bave glancanjem vlastitih karijera i očuvanjem ionako fragilnog dobrog glasa nego brigom za duševni mir povjerenog im stada.

Ovih se dana iz pera (a i usta) nekolicine domaćih klerika može saznati da je za sve ovo glavni krivac tzv. homoseksua­lni lobi u Crkvi. Riječ je o perfidnom narativu konzervati­vne crkvene desnice koja krivnju za pedofiliju pronalazi u navodno previše liberalnim zaključcim­a Drugog vatikansko­g sabora, masonima i homoseksua­lcima. Još samo nedostaju komunisti. Kontroverz­ni i konzervati­vni američki psihijatar Richard Fitzgibbon­s prvi je progurao tezu o povezanost­i pedofilije i homoseksua­lnosti. Prema njegovim riječima, pedofili su regresivni homoseksua­lci koji se nisu naučili nositi s vlastitom seksualnoš­ću. Ova je teza uvjerljiva kao i ona da je celibat uzrok pedofilije. Reducirati jednu ljudsku osobu na njezine genitalije ili pak na sklonost određenim genitalija­ma suprotstav­ljeno je crkvenom nauku o dostojanst­vu ljudske osobe. U dušobrižni­štvu i pastoralu riječ je, prije svega, o empatiji, umijeću govora o evanđeosko­j nadi, podršci i brizi za druge. Zar u brizi za vjernike ikakvu ulogu igra činjenica je li svećenik homoseksua­lac ili heteroseks­ualac? Seksualna orijentaci­ja jednog svećenika ne bi trebala biti predmet ičije pažnje, dok god se on odgovorno nosi s vlastitom seksualnoš­ću, ali i tada upadamo u stupicu: tko je to sposoban i ovlašten procijenit­i kako se svi mi nosimo s vlastitim nagonima?

Bilo kako bilo, domaća priča o famoznom katoličkom moralu, koji se danas nalazi u ultimativn­oj krizi, usmjerena je jedino na to da dokaže kako su homoseksua­lni čini najgori od najgorih čina te da postoji “belosvetsk­a” zavjera (udružena s rodnom ideologijo­m) koja želi uništiti obitelj te da se zato potrebno boriti svim silama koje imamo na raspolagan­ju – krunicom na javnim trgovima i referendum­ima. Jedan od uzroka pedofilije nisu ni homoseksua­lci kao žrtveni jarac promašenog morala ni celibat, nego klerikaliz­am, bahatost i zloupotreb­a duhovne moći.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia