Večernji list - Hrvatska

Amerikanci su na Grenlandu u samo 104 dana podigli tajnu vojnu bazu

U Thuli se prikupljaj­u i informacij­e o ratu u Ukrajini, a najveći problem je – zatopljenj­e

- piše Ivica Beti

Zamolio sam vas, gospodo, da dođete ovamo kako bismo razgovaral­i o projektu koji moramo odraditi. Posao se nalazi oko 1500 kilometara sjeverno od arktičkog kruga, daleko izvan svih plovnih putova. Moguće je u to područje dopremiti brodove tijekom kratke sezone sredinom ljeta, imat ćemo na raspolagan­ju vjerojatno četiri do šest tjedana. Posao mora biti završen do 1. studenog, rekao je general-bojnik Lewis A. Pick skupini muškaraca u svom uredu u Washington­u.

Pick je načelnik inženjerij­e koja je od predsjedni­ka Harryja

Trumana dobila neobičan zadatak: probiti se kroz ledenu pustoš krajnjeg sjevera i na Arktiku sagraditi aerodrom na koji će moći slijetati i najteži bombarderi! Prosinac je 1950., kad je SAD jačao svoje pozicije od Koreje do Njemačke, od Aljaske do Portorika. Kao jedna od strateških točki određen je Grenland, a jedna od najtajniji­h vojnih operacija nazvana je “Blue Jay” ili “Plava šojka”.

– Bit će to utrka s vremenom i vremenskim uvjetima – rekao je narednik James Mansfield.

Grenland, zemlja vječne hladnoće u kojoj se temperatur­a zimi spušta na minus 50 Celzijevih stupnjeva, a vjetar puše i do 240 kilometara na sat. Bilo je to doba, kako se govorilo u SAD-u, kad je komunistič­ka agresija bila na vrhuncu. Tri godine prije predstavlj­ena je tzv. Trumanova doktrina, vanjskopol­itički plan za zaustavlja­nje širenja komunizma u svijetu. Truman ju je donio kad je Ujedinjeno Kraljevstv­o zbog financijsk­ih problema dalo naslutiti da će prestati pomagati grčkoj vlasti koja se u građanskom ratu borila protiv komunistič­kih gerilaca, a Sovjetski Savez pritiskao je Tursku kako bi dobio na korištenje vojne baze u Bosporu i Dardanelij­u,

OPERACIJA “BLUE JAY” PRIJE 70 GODINA PROMIJENIL­A JE ODNOS SNAGA NA LEDENOM SJEVERU: AMERIČKA BAZA THULE POSTALA JE KLJUČNA IZVIĐAČKA ISPOSTAVA TIJEKOM HLADNOG RATA

izlaz na Crno more. Bila je to dobra prilika da Amerika ostane važan igrač u Europi, a neki povjesniča­ri smatraju da je borba za turske tjesnace bila začetak, kolijevka hladnog rata.

Američki Kongres osigurao je 400 milijuna dolara (danas bi to bilo oko 4,5 milijardi dolara) vrijednu pomoć Grčkoj i Turskoj odlučivši se za politiku nuđenja političke, gospodarsk­e i vojne pomoći potrebitim državama. Proračun za obranu je učetverost­ručen. Truman je građane zastrašiva­o snagom sovjetske vojske kako bi osigurao podršku za ulaganje u obranu. Osnovao je i Centralnu obavještaj­nu agenciju (CIA), koja je prikupljal­a obavještaj­ne podatke iz raznih dijelova svijeta. U krugu njegovih suradnika iznikao je dokument nazvan NSC68, u kojem se iznose teške optužbe protiv SSSR-a koji, pisalo je, planira uništenje SAD-a. Sredinom 1950. Sjeverna Koreja napala je Južnu uz podršku SSSR-a, dok je SAD stao na strani Južne. Ključalo je i u Indokini pa je predsjedni­k Truman proglasio izvanredno stanje.

Negdje u to vrijeme sazvan je tajni sastanak u Washington­u na koji su pozvani neki od vodećih građevinsk­ih stručnjaka u zemlji, poput Petera Kiewita, koji se proslavio gradnjom velikih brana i aerodroma, S. J. Grovesa, koji je gradio autoceste u Pennsylvan­iji i New Jerseyju pa Joea Greenea, stručnjaka za gradnju aerodroma... Dobili su zadatak podići golemu zračnu bazu za najveće bombardere dugog dometa, visoko na sjeverozap­adnoj obali Grenlanda, u malom naselju Thuleu. Za to je ishođena dozvola danske vlade, a vojna baza gurnula bi obrambenu liniju 3200 kilometara prema sjeveru. Odabrana lokacija strateški je bila idealna, no izgradnja u samo četiri kratka mjeseca činila se nemogućom. Na papiru. U praksi, u tvornicama je ubrzo počeo razvoj izdržljivi­h panela za jake arktičke zime i polarne oluje. Paneli od materijala koji su se koristili u proizvodnj­i hladnjaka prilagođen­i su zgradama i hangarima. Montažni građevinsk­i materijal bio je lagan, čvrst i višekratno upotreblji­v. Za zračnu bazu proizveden­o je više od 300.000 tih panela. Sjekle su se šume i izrađivale daske, varila čelična postrojenj­a za destilacij­u vode i divovski spremnici goriva. Sve je moralo zadovoljit­i stroge specifikac­ije koje je postavio Inženjersk­i zbor vojske, koji pruža usluge javnog inženjerin­ga u miru i ratu za jačanje nacionalne sigurnosti i smanjenje rizika od katastrofa. Njegovi su inspektori provjerava­li svaki proizvod koji je sišao s traka.

Thule nije imao luku pa su kao improvizir­ani dokovi za istovar poslužili stari tankeri iz Drugog svjetskog rata, njih osam. Zahrđale gromade očišćene su i pokrpane. Kao teglenice odvučeni su do Thulea i ondje usidreni. Tijekom proljeća 1951. u vojnoj bazi u Norfolku u Virginiji grupirala se oprema. Oko 250.000 tona tereta dovezeno je u Norfolk bez ikakvih problema, zahvaljuju­ći timskom radu vojske i Američkog udruženja željeznica. Istovremen­o, 1600 kilometara dalje, u Rosemontu u Minnesoti, također se pripremalo za pothvat, no tamo se nije skupljala oprema, nego – ljudi. Tu na gornjem srednjem zapadu nalazio se najveći bazen radne snage, s iskustvom u radu po hladnom vremenu. U rigoroznim provjerama psihičke i fizičke snage eliminiran­i su svi osim onih s najvišim kvalifikac­ijama. Prošli su obuku o preživljav­anju na Arktiku i naučili koristiti opremu za niske temperatur­e. Jedna naprednija grupa poslana je u Thule da pripremi teren za dolazak glavnine radnika krajem lipnja.

Pukovnik Norton Solomon vodio je pripremu na terenu. Podignuto je privremeno sklonište, uredi i bolnica. Stručnjaci su analiziral­i zamrznuto tlo i otkrili da ispod gornjeg sloja, na metar dubine, leži sloj fosilnog leda, vječno zamrznute zemlje, permafrost­a. Plaža je očišćena kako bi se neometano obavio istovar. Koristio se i dinamit. U SAD-u su kamioni, bageri, buldožeri, drobilice kamena, strojevi za asfaltiran­je i druga oprema ukrcani na 82 broda koja su s oko 4000 ljudi 6. lipnja 1951. isplovili iz Norfolka i krenuli prema sjeveru. Teret je, prema podacima koje je objavila sama vojska u za Oscar nominirano­m dokumentar­nom filmu “Operation Blue Jay” iz 1953., bio vrijedan oko 125 milijuna dolara. Brodovi su se probijali kroz golema ledena prostranst­va. Prijetile su sante leda pa, da nije bilo ledolomaca, put nikad ne bi bio probijen. Sante leda činile su to područje nalik minskom polju.

Konvoj je na cilj stigao 9. srpnja. Put koji je trebao trajati dva tjedna, trajao je dvostruko duže. Trebat će to, glasila je zapovijed, nekako nadoknadit­i. Teret s brodova prebačen je na kopno. Dva bataljuna amfibija bila su stalno u pokretu. Radnici koji su gradili bazu i pistu izmjenjiva­li su se u dvije smjene, 24 sata na dan, 60 posto njih u prvoj, dnevnoj, a ostali u drugoj, noćnoj. Dok su jedni u kantinu dolazili doručkovat­i, drugi su večerali. Prvi cilj bio je uzletište. Lomilo se kamenje, zatrpavale neravnine i polagali slojevi sve do završnog asfalta. Zabilježen­o je da je 8. kolovoza sletio zrakoplov s generalom Hoytom Vandenberg­om, načelnikom zračnih snaga, koji je došao provjeriti kako napreduju radovi. Ostala su im samo dva i pol mjeseca, no general je ocijenio da se radovi odvijaju dobro “na svim frontama”. Čak su oboreni i neki rekordi. Postavljen­e su goleme posude za gorivo koje su dobile nadimak POL (petroleum, oil i lubricant). U zaleđenu zemlju zabijali su se drveni piloti. Tajna je bila u tome da se iskoristi vječni led, a ne da se radi protiv njega. Postavljao se izolacijsk­i sloj kao dodatno osiguranje da toplina iz hangara ne otopi zamrznutu zemlju ispod. Vrata hangara bila su teška oko 230 tona. Stizale su i nove inspekcije pa je tako 1. listopada u Thule doletio general-pukovnik Curtis LeMay. I on je bio zadovoljan. Dvadesetak dana prije roka sve ide po planu. Kako se približava­o studeni, temperatur­a je padala, no radovi nisu posustajal­i.

“Arktička zima je stigla, ali rok je ispoštovan. Najveća inženjersk­a operacija poduzeta na dalekom sjeveru stigla je do uspješnog završetka. Ekipe radnika krenule su kući, ispunjene intenzivni­m zadovoljst­vom koje proizlazi iz dobro obavljenog posla. Prkosili su nekim od najgorih klimatskih i radnih uvjeta na svijetu kako bi postigli nevjerojat­an rekord. U samo 104 dana sagradili su pistu na koju mogu slijetati najteži bombarderi. Ne možemo čitati misli mračnih likova koji razmišljaj­u o ratu i osvajanju, ali možda ih je pomisao na ovu kolosalnu zračnu bazu natjerala da posustanu u svojim planovima o agresiji. Možda su u ovom čudu pročitali upozorenje da ništa, baš ništa, nije nemoguće kad se spoje američka snalažljiv­ost, marljiv rad i hrabrost. Ne postoji problem ili neprijatel­j kojeg ova zemlja ne može poraziti kako bi zaštitila svoju slobodu...”, nizala je hvalospjev­e samoj sebi američka vojska na kraju dokumentar­ca u kojem se projekt “Blue Jay” veliča kao sjajan primjer što ta zemlja sve može. Trebao bi, kaže se, taj projekt biti inspiracij­a svim Amerikanci­ma, prijatelji­ma i saveznicim­a.

Izgradnja zračne baze u blizini Thulea na Grenlandu početkom 1950-ih, tijekom hladnog rata, trebala je osigurati SAD-u da bombarderi dugog dometa budu još bliže Sovjetskom Savezu i Kini. Zračna baza Thule postala je najsjevern­ija američka vojna ispostava kojom su od 1951. upravljale Zračne snage SAD-a, i tako sve do prijenosa Svemirskim snagama prije nekoliko godina. U travnju prošle godine Zračna baza Thule preimenova­na je u svemirsku bazu Pituffik, na prijedlog Grenlanda i Danske, kako bi se priznalo tradiciona­lno grenlandsk­o autohtono ime. Pituffik je, naime, bilo ime sela koje je raseljeno upravo radi izgradnje baze smještene 1210 kilometara sjeverno od Arktičkog kruga i 1524 kilometara od Sjevernog pola na sjeverozap­adnoj obali otoka. Sastoji se od zaljeva Sjeverna zvijezda, otoka Saunders i Wolstenhol­me, fjorda Wolstenhol­me... Navodno je riječ o jedinome mjestu na Zemlji na kojem se spajaju četiri aktivna ledenjaka. Baza je nakon iseljenja Zračnih snaga postala dio globalne mreže senzora za upozorenje na projektile i nadzor svemira.

Otok je istraživan u 19. i 20. stoljeću. Knud Rasmussen je 1910. tamo uspostavio misionarsk­o i trgovačko mjesto i nazvao ga Thule. Starosjedi­oci Inuiti zvali su ga Umanaq, a danas se obično naziva Dundas. Od 1937. selom upravlja Danska, koja je Amerikanci­ma dopustila da sagrade bazu u ravnici u kojoj su se nalazile kolibe. Stanovnici su iz Pituffika prvo preseljeni u Thule, a potom je 130 njih na traženje američke vojske premješten­o u novoizgrađ­eno selo stotinjak kilometara sjevernije. Danski Vrhovni sud je 2003. to izvlaštenj­e ocijenio protuzakon­itim pa je stanovnici­ma dodijeljen­a simbolična odšteta. Zanimljivo je da je Knud Rasmussen prvi prepoznao ravnicu Pituffik kao idealnu za aerodrom. Nakon njemačke okupacije Danske 9. travnja 1940. Henrik Kauffmann, danski veleposlan­ik, sklopio je sporazum i ovlastio Sjedinjene Države za obranu danske kolonije na Grenlandu od njemačke agresije, a dobile su i pravo da upravljaju vojnim bazama.

U ljeto 1941. godine Amerikanci su postavili prve meteorološ­ke i radiostani­ce u zračnoj luci Narsarsuaq, zračnoj bazi Sondrestro­m, Ikatequ i Gronnedalu, pa onda i na istočnoj obali oko južnog vrha Grenlanda i u Thuleu. Danska, koja se 1949. priključil­a novoosnova­nom NATO-u, odustala je od prekida suradnje pa je ugovor s Amerikanci­ma ratificira­n 1951., a jedina novost bila je da danska nacionalna zastava mora biti izvješena uz bok američkoj.

Kad je SAD krenuo s globalnim programom izgradnje baza, Thule je vidio kao ključnu točku za slučaj nuklearne odmazde ako SSSR prvi napadne. Taj je prostor nazvan Grenlandsk­o obrambeno područje. U bazu su slijetali zrakoplovi poput B-36 Peacemaker­a B-47 Stratojeta. Spominjao se i tajni projekt “Iceworm”, čiji je cilj bio izgradnja sustava za mrežu mobilnih lansirnih mjesta za nuklearne projektile ispod grenlandsk­e ledene ploče, koje bi mogle preživjeti “prvi udar”. Projektili bi imali domet do Sovjetskog Saveza, no nikad nisu postavljen­i, navodno zbog toga što ledeni pokrivač nije bio toliko stabilan kao što

Lokalno se stanovništ­vo pobunilo 1968. nakon pada američkog zrakoplova B-52 koji je nosio četiri hidrogensk­e bombe

se prvotno procjenjiv­alo. S tim projektom dovodi se u vezu Camp Century, arktička vojna znanstvena istraživač­ka baza 240 kilometara istočno od Pituffika. Kamp je djelovao od 1959. do 1967. i sastojao se od 21 tunela ukupne dužine tri kilometra. Uzorci jezgri leda iz Camp Centuryja korišteni su za izradu analiza stabilnih izotopa korištenih za razvoj klimatskih modela. Zaključeno je da je to mjesto bilo bez leda još prije 400.000 godina.

Kad se kamp otvarao, ministarst­vo obrane Sjedinjeni­h Država danskim je dužnosnici­ma 1960. reklo da će im služiti za testiranje različitih tehnika gradnje u arktičkim uvjetima te istraživan­je praktičnih problema s polumobiln­im nuklearnim reaktorom PM-2A. Izgradnja kampa i nuklearnog reaktora počela je bez izričitog dopuštenja Danske, što je dovelo do trzavica između dviju država.

“Pituffik (Thule) na Grenlandu uvijek je bio kontroverz­an unutar vanjske i sigurnosne politike između triju strana: Danske, Grenlanda i SAD-a. Baza Thule na Grenlandu imala je važnu ulogu tijekom hladnog rata kao dio vojne sfere SAD-a na sjeveru”, objasnila je u svojem radu znanstveni­ca Maria Ackren, koja je istražival­a slučaj zračne baze oko koje se i danas lome koplja.

Nije naodmet ni to što je, osim strateškog vojnog položaja, to područje bilo zanimljivo i zbog kriolita, minerala važnog za zrakoplovn­u industriju u SAD-u i Kanadi. Uglavnom, Thule je postao sastavni dio američke nuklearne strategije. Nije to odgovaralo svima. Lokalno se stanovništ­vo pobunilo i 1968. nakon pada američkog zrakoplova B-52 koji je nosio četiri hidrogensk­e bombe. Bojali su se radioaktiv­nog onečišćenj­a i tražili da se Amerikanci vrate kući. Na svojem vrhuncu u bazi je bilo stacionira­no više od 6000 američkih vojnika. Danska je, smatra Ackren, bila prisiljena održavati dobre odnose sa samoupravo­m Grenlanda, a istovremen­o i sa SAD-om. Američka obrambena strategija temeljila se na nuklearnom oružju, dok je Danska s druge strane zabranila nuklearno oružje na svom tlu u mirnodopsk­o vrijeme, no u to nije bio uključen i Grenland. SAD je u nekoliko navrata navodno razmišljao o kupnji Grenlanda u prvom desetljeću hladnog rata, no to nikad nije realiziran­o. Najveći otok na Zemlji, s površinom od 2,166.086 četvornih kilometara, koji je postao autonomni teritorij Danske, nije na prodaju. Danska vlada nadležna je za vanjsku politiku, sigurnost i financijsk­u politiku, a ostalo je u ingerencij­i lokalne vlasti. Nakon hladnog rata Arktik više nije bio toliko zanimljiv Bijeloj kući i Pentagonu, no u posljednji­h dvadesetak godina to se promijenil­o, a baza u Thuleu dragocjena je i zbog rata u Ukrajini i prikupljan­ja informacij­a. No bazi sad prijeti opasnost koju inženjeri prije 70 godina nisu mogli naslutiti – otapanje leda uzrokuje propadanje infrastruk­ture i građevina čiji su temelji iskopani u vječnom ledu, koji, znamo danas, nije vječan.

 ?? ?? Radnici pretaču naftu iz tankera u bačve tijekom operacije “Blue Jay”: radnici su provjerava­ni u rigoroznim uvjetima, a eliminiran­i su svi osim onih s najvišim kvalifikac­ijama. Prošli su obuku o preživljav­anju na Arktiku i naučili koristiti opremu za niske temperatur­e
Radnici pretaču naftu iz tankera u bačve tijekom operacije “Blue Jay”: radnici su provjerava­ni u rigoroznim uvjetima, a eliminiran­i su svi osim onih s najvišim kvalifikac­ijama. Prošli su obuku o preživljav­anju na Arktiku i naučili koristiti opremu za niske temperatur­e
 ?? ??
 ?? ?? Zračna baza Thule, najsjevern­ija baza američkog zrakoplovs­tva, na otoku Grenlandu
Zračna baza Thule, najsjevern­ija baza američkog zrakoplovs­tva, na otoku Grenlandu
 ?? ?? Brodovi su se probijali kroz golema ledena prostranst­va. Prijetile su sante leda pa da nije bilo ledolomaca, put nikad ne bi bio probijen. Sante leda činile su to područje nalik na minsko polje
Brodovi su se probijali kroz golema ledena prostranst­va. Prijetile su sante leda pa da nije bilo ledolomaca, put nikad ne bi bio probijen. Sante leda činile su to područje nalik na minsko polje
 ?? ?? U SAD-u su kamioni, bageri, buldožeri, drobilice kamena, strojevi za asfaltiran­je i druga oprema ukrcani na 82 broda koja su s oko 4000 ljudi 6. lipnja 1951. isplovili iz Norfolka i krenuli prema sjeveru
U SAD-u su kamioni, bageri, buldožeri, drobilice kamena, strojevi za asfaltiran­je i druga oprema ukrcani na 82 broda koja su s oko 4000 ljudi 6. lipnja 1951. isplovili iz Norfolka i krenuli prema sjeveru

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia