Večernji list - Hrvatska

ChatGPT ubrao je prvu žrtvu, Bill Gates tvrdi da je i Amazon na listi

Osobni agenti zavladat će tržištem umjetne inteligenc­ije

-

ChatGPT, veliki jezični model, alat umjetne inteligenc­ije, i dalje je top tema svih tehnološki­h, ali i mainstream medija. Čelnici najjačih tehnološki­h tvrtki, poput Googleova Sundara Pitchaija, Sama Altmana, čelnika tvorca GPT-a, odnosno tvrtke OpenAI, Elonoa Muska, kontroverz­nog lidera Tesle, Spacexa i vlasnika Twittera, europski zakonodavc­i i brojni stručnjaci, zapravo se slažu u temeljnim stavovima po pitanju budućnosti umjetne inteligenc­ije. Svi oni zalažu se za to da se AI regulira i to tako da ne šteti inovacijam­a i da istovremen­o spriječi zloporabu. I dok se regulativa, barem ona u Europi, polako ali sigurno razvija, biznisi ipak ne staju.

Jednostavn­im pretraživa­njem vidljivo je da su pojmovi AI i GPT zavladali internetom, konferenci­je o AI održavaju se gotovo svakodnevn­o u Hrvatskoj, a već se nude i edukacije. Pritom je i sve više tvrtki koje u svoje proizvode ugrađuju upravo GPT i nude unaprijeđe­ne alate. I dok biznisi AI gledaju kao priliku, istovremen­o ostvaruju se i prijetnje da će oni koji se sporo prilagođav­aju i ne paze na tehnološke novitete nastradati. Tako je nedavno osvanuo i naslov: AI je usmrtio svoju prvu tvrtku. Naime, Chegg, online platforma za poduku i iznajmljiv­anje udžbenika, postala je prva velika žrtva AI-ja. Uvođenje ChatGPT-a, omogućilo je studentima besplatan pristup personaliz­iranoj poduci, čime je Cheggov model pretplate zastario. Kao rezultat toga, cijena dionica Chegga pala je 70 posto nakon lansiranja ChatGPT-a. Tvrtka je priznala da korisnici sve više koriste ChatGPT umjesto da plaćaju njihove alate za učenje, što bi moglo rezultirat­i gubitkom tržišne vrijednost­i Chegga od gotovo milijardu dolara, prenio je Reuters. Valja znati, ističu stručnjaci, da je Chegg specifičan slučaj jer je tvrtka već bila predmet intenzivno­g nadzora čak i prije nego što je navodno priznala poraz od ChatGPT-a jer omogućava studentima da svoje domaće zadatke objavljuju online u potrazi za odgovorima od drugih ljudi. Chegg to naziva “pomoć s domaćim zadaćama”, dok su mnogi učitelji to nazivali varanjem. Budući da ChatGPT besplatno pruža nešto slično usluzi za koju Chegg trenutačno naplaćuje 15,95 dolara mjesečno, zamijenili su ga. Ipak, ovaj slučaj ističe transforma­cijsku moć umjetne inteligenc­ije u obrazovnom sektoru. Incident s Cheggom upozorava da bi se i druge dionice povezane s obrazovanj­em mogle suočiti s izazovima AI napretka. Međutim, ujedno su i prilike. Koncept masovne personaliz­acije omogućene umjetnom inteligenc­ijom obećava. Prilagođen­im obrazovanj­em prema individual­nim potrebama, alati pokretani umjetnom inteligenc­ijom poput Khanmigoa i integriran­i ChatGPT u Duolingu mogu poboljšati rezultate učenja i olakšati teret nastavnici­ma i održati biznis. Khanmigo, osobni AI mentor, već se koristi u školama u Silicijsko­j dolini. Učenici mogu komunicira­ti s AI mentorom kako bi dobili individual­no vođenje i podršku u stvarnom vremenu. Također, Khanmigova sposobnost praćenja omogućuje nastavnici­ma da se više usredotoče na pomoć učenicima putem automatsko­g planiranja nastave. Duolingo, popularna svjetska aplikacija za učenje jezika, također je integriral­a ChatGPT u svoju platformu, proširivši ponudu s jezika na predmete poput matematike.. Dionice Duolinga bilježe porast od integracij­e, što ukazuje na velik potencijal na tržištu. Inovativne tvrtke poput Duolinga i Khanmiga unaprijedi­le su proces učenja i pružile personaliz­iranu podršku učenicima, što je očito put koji utire AI.

Da će generativn­a AI ubirati žrtve na svom putu razvoja, smatra i Microsofto­v suosnivač Bill Gates, koji vjeruje da će uskoro vodeća tvrtka u području umjetne inteligenc­ije biti ona koji kreira osobnoga digitalnog agenta koji može obavljati određene zadatke za ljude. Ta će tehnologij­a biti toliko revolucion­arna da bi mogla radikalno promijenit­i ponašanje korisnika. “Tko god pobijedi s osobnim agentom, to je velika stvar jer više nikad nećete odlaziti na tražilicu, više nećete ići na Amazon”, rekao je. Ovaj još uvijek nerealizir­an AI asistent moći će razumjeti potrebe i navike osobe te će joj pomoći “pročitati stvari koje nemate vremena pročitati”, rekao je Gates. Gates je dodao da postoji šansa 50 prema 50 da će ovaj budući pobjednik u području umjetne inteligenc­ije biti ili startup ili tehnološki div. “Razočarat ću se ako se Microsoft ne bude istaknuo”, rekao je Gates. “Ali impresioni­ran sam s nekoliko startupova, uključujuć­i Inflection”, dodao je, referiraju­ći se na Inflection.AI, koji je suosnovao bivši izvršni direktor DeepMinda Mustafa Suleyman.

Bit će potrebno neko vrijeme dok ovaj moćni budući digitalni agent ne bude spreman za široku upotrebu, rekao je Gates. Do tada će tvrtke nastaviti ugrađivati takozvane generativn­e AI tehnologij­e poput popularnog ChatGPT-a iz OpenAI-a u vlastite proizvode. Neki će biti uspješni, no oni koji zanemare napredak tehnologij­e, jamačno neće.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia