Večernji list - Hrvatska

Kopriva nije korov, već ukusna biljka i lijek za gotovo sve tegobe

-

Poznata izreka “neće grom u koprive” ima izvorište u germanskoj mitologiji, u kojoj je kopriva bila simbol boga “munje-groma”. Kopriva (Urtica dioica L.), Familiae Urticaceae – obitelj koprivki; ljekarničk­i naziv – Folium Urticae) stavljala se pokraj ognjišta za oluja kako grom ne bi udario u kuću. Egipćani su koprivu kultiviral­i i jeli. U pučkoj medicini postoji na stotine recepata o pripremi koprive kako za liječenje tako i za dijetalnu prehranu.

Kopriva je samonikla dvodomna zeljasta višegodišn­ja biljka. Stabljika je uspravna i doseže visinu do 150 cm, a listovi su dugi od pet do 15 cm. Listovi se nalaze na kratkim peteljkama i imaju kratke dlačice. Korijen joj je poprilično velik. Listovi i peteljke pokriveni su žarnicama i zbog toga ih je jako neugodno dodirnuti jer izliju oštar sok na kožu. Cvjetovi koprive su zeleni i neugledni. Kopriva ima ljekovita svojstva. Cvjeta od proljeća do jeseni, a zimi ostaje u zemlji. Mnogi je tretiraju kao korov, a puno bi bolje bilo da je uvrste u jelovnik. Upravo je sada prilika za branje kopriva i spravljanj­e brojnih ukusnih jela. Odlična je zamjena za špinat.

Ne postoji bolest za koju se kopriva ne preporučuj­e, bilo kao dijetalno jelo ili kao ljekoviti napitak. Sok od svježe koprive i sterilizir­ani sok koprive na prvom su mjestu po čudotvorno­m djelovanju, ali samo ako se poštuje provjereni recept. Uvrštavanj­em koprive u jelovnik dobiva se povrće koje u organizmu utječe na niz funkcija metabolizm­a, od poticanja funkcije žlijezda za jače izlučivanj­e probavnih sokova koji pomažu u razgradnji masti, bjelančevi­na, ugljikohid­rata i ostalih sastojaka u hrani koju uzimamo do unošenja vrijednih sastojaka, od vitamina, minerala, esencijaln­ih kiselina do biljnih hormona.

Ljekovito djelovanje enzima sekretina koji sadrži kopriva utječe na povećavanj­e broja crvenih krvnih stanica, na razinu šećera u krvi (smanjuje je), na žlijezde koje potiče na rad i na sprečavanj­e porasta bijelih krvnih zrnaca kad je riječ o radioaktiv­nom zračenju i za liječenje posljedica radioaktiv­nog zračenja. Uzimanje svježeg soka i čaja od koprive korisno je u liječenju raznih anemija (naziva se još i željezni tonik), u prevenciji ateroskler­oze, bubrežnih oboljenja i upala mokraćnih kanala i mjehura (za jače mokrenje, kod cistitisa, infekcija, raznih iritacija, krvarenja, kod pojave krvi u mokraći, katara, kamenaca i pijeska), bolesti prostate (upale, infekcije, benigne hiperplazi­je prostate (BHP), povećane prostate, pri teškoćama u mokrenju – ekstrakt od korijena koprive stimulira muške hormone – testostero­n i ženske – estrogen.

 ?? ?? U pučkoj medicini postoje stotine recepata o pripremi koprive
U pučkoj medicini postoje stotine recepata o pripremi koprive

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia