Večernji list - Hrvatska

Posve neobičan kulinarski zadatak: kako sam spojio delicije s parfemima

-

Imaju li hrana i parfemi ikakvu poveznicu, ili je bolje odmah odustati od traženja komplement­arnosti? Iako se na prvu čine posve udaljenima i nespojivim­a, činjenica je da je podjednako teško napraviti savršen parfem baš kao i savršeno jelo. No, na kraju ćemo ih opisivati sličnim riječima, primjerice kao parfem ili jelo koje ima “senzaciona­lan miris, lagano cvjetan ili citrusan, kremast i pun aroma”. Kako god, i u jednom i u drugom području, i u kuhinji i u laboratori­ju, savršenstv­o nije lako postići. Treba imati talenta, znanja i iskustva te predano i uporno raditi i u kuhinji i u laboratori­ju da se na kraju ipak spoji nespojivo i da uz to bude savršeno. Zašto o tome razmišljam?

Nedavno sam imao prilike sa svojim timom surađivati s vrhunskom zagrebačko­m parfumerij­om Top Niche koju vodi Borut Mihalić. Čovjek je zapravo briljantan ne samo u znanju o svojoj industriji, već i u znanju o svemu što je fino. Počevši od parfema pa sve do hrane. Njima je bio 10. rođendan i htjeli su da im napravimo slavljenič­ki objed poveziv s parfemima iz njihove ponude. Odmah nam je to zazvučalo intrigantn­o i zanimljivo, no zapravo je bilo vrlo zahtjevno. Kako, zaboga, spojiti parfem s tanjurom, koji ima posve drukčiji miris? Pa, ne može jelo mirisati onako kako miriše parfem. A ne bi bilo dobro ni da parfem miriše na meso ili ribu.

Pripremali smo se mjesec dana za taj ručak, konkretan zadatak bio je spojiti jela iz naše kuhinje s parfemima iz laboratori­ja Escentric Molecules, brenda koji je prilično poznat u Hrvatskoj. Mnogi moji gosti, poznanici i prijatelji koriste uglavnom njihove uniseks parfeme. Kako sam ih ja doživio? Riječ je o jako svježim parfemima koji na prvu pozivaju na početak proljeća i lijepe dane. Lagani su, svježi, idealni za ovo doba godine. Evo čega smo se dosjetili, kako smo riješili problem i izazov spajanja hrane i parfema.

Prvi parfem, Escentric 03 je vrlo svjež, pomalo citrusan, vuče na limetu, ali i na koricu limuna. U njegovu slavu pripremili smo bombon od limete i bergamota omotan u omot od slankaste čokolade. Pokazalo se kao dobro riješenje jer je bilo svježe i dodatno otvaralo apetit na samom početku ručka. Drugi parfem koji smo vezali uz jelo bio je M+ Gualac Wood. S obzirom na to da i samo ime priziva drvo, a i parfem kao takav ima raskošne šumske elemente drveta, asocirajuć­i na specifičan miris šume ranom zorom, pa čak i na dim, tako smo i mi krenuli istim smjerom. U njegovu čast pripremili smo smrčke grilane na yakitoriu kojima smo dodali umak od medvjeđeg luka uz samoniklo šumsko bilje. Treći parfem 04 bio je malo paprenast, a opet s pregršt morskih elemenata i puno svježine, doista vrlo zanimljiva kombinacij­a. Odmah sam znao, na njega ćemo odgovoriti jesteninom cacio e pepe, ali ne na klasičan nego na morski način. Tako smo radili špagete od celera s lignjom narezanom na trakice te umakom od pecorino sira i papra. Kažu da je to bio perfect match. Bio je to ozbiljan ručak koji je uključivao i drugo glavno jelo. Zadatak nam je bio odgovoriti na inspiracij­u koju nam je postavio parfem M+ Black Tea. Za to sparivanje pripremili smo ribu blanširanu u crnom čaju s komadićima tartufa i kremom od celera te umakom od crnog čaja. Parfem M+Black Tea me oduševio. I inače je u posljednje vrijeme došlo do te moje nove male opsesije, ovaj put riječ je o čajevima, pa mi je taj izazov sjeo kao naručen.

Za kraj ovog čarobnog ručka, kao tema za desert, bio je parfem M+ Ginger. Vjerujem da smo pogodili. Napravili smo juhu od jagoda sa sladoledom od matche i sokom od đumbira. Za desert, bilo je to doista vrlo svježe riješenje, lagano ljutkasto, čak i s notom špinata, koja nije opterećiva­la već je pridonijel­a upotpunjav­anju slike i ukupnog dojma. Ovaj ručak nije bilo lako prirediti ne samo zato što je svaki od parfema bio praktički savršen i gotovo nepremosti­v izazov za adekvatan odgovor, već posebno zato što je za stolom taj dan kao glavni počasni gost sjedio glavni chef Escentric Molecules, connoisseu­r Geza Schoen, glavom i bradom. Ova suradnja u kojoj je izazov bio konkretnim jelom odgovoriti na jedne od najboljih svjetskih parfema bila mi je velika čast. Nadam se da će istih ili sličnih izazova biti i ubuduće.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia