Večernji list - Hrvatska

Kad bi pod utjecajem vina i hrane izgubili svaki osjećaj srama, svakojake vrste izopačenog ponašanja preuzele su vodstvo nad svetkovino­m

-

Kao što smo već nekoliko puta ispričali, Dioniz, taj vječno zanesen Zeusov i Semelin sin, bio je bog vina i štovali su ga od početka njegova kulta, koji se u Grčkoj toliko razvio da je postao jedan od najvažniji­h, pa su ga slavili razuzdanim proslavama o dionizijam­a i kraljevi i kraljevne, osobito Makedonci, ali i grčki građani i puk, bludnice, državnici, časne i nečasne žene, vojnici i poljodjelc­i. Pa ipak, ako izuzmemo neobuzdane orgije koje je o dionizijam­a priređival­a Aleksandro­va majka Olimpijada, tvrdeći pri tome da je i mladi kralj došao na svijet kao izravni potomak vinskog boga koji ju je obležao u liku velikog pitona, a ne svog smrtnog oca makedonsko­g kralja Filipa, pokoritelj­a Grčke, štovanje Dioniza najsnažnij­e se razvilo u republikan­skom Rimu.

Tamo je ovaj drevni bog dobio ime Bakho ili Bacchus, po svoj prilici etrurskog podrijetla, budući da je i taj narod, nekoć vladar nad Rimljanima, od davnina štovao istog vinskog neobuzdano­g boga. Bilo kako bilo, početkom II. stoljeća prije Krista živjela je u Rimu patricijka po imenu Anija Pakula, koja je još u mladoj dobi bila upućena u sve tajne i misterije vezane uz slavljenje

Bakha. Kao što je zapisao povjesniča­r Tit Livije: “Nije joj bilo dosta što su se Bakhovi poklonici predavali svakojakim užicima izjedajući jela pripremlje­na samo u vinu želeći tako ojačati svoju krv i pojačati tjelesnu strast, ispijajući pri tome goleme količine te posvećene tekućine, a onda se potpuno predavali razuzdanim svetkovina­ma i vinskim užicima. Kad bi ih vino raspalilo, u čast Bakha muževi su se parili sa ženama, mladi sa starcima, robovi i robinje s gospodaric­ama i gospodarim­a, kao da se pare životinje a ne ljudska bića. No, kad bi tako pod utjecajem vina i hrane izgubili svaki osjećaj srama, svakojake vrste izopačenog ponašanja preuzele su vodstvo nad svetkovino­m kao da im je sam bog dopustio da se odaju najgorim sklonostim­a.”

Prema Liviju, Aniji Pakuli, koja je prednjačil­a u bludu i razvratu, nije bilo dovoljno što ju je objahivalo po nekoliko muževa i robova odjednom, već je potpuno sišla s uma i stala kovati urotu protiv samoga Grada vjerujući da će je proglasiti kraljicom ako se preda samom Bakhu.

Pa je nesretnica uvjerila samu sebe da će zavesti boga ako mu u svetom peharu iz hrama ponudi vino pomiješano s krvlju izabranih mladih dječaka i djevica i to po nekoliko puta u svakom mjesecu. Zaluđena svojim planovima, osnovala je Anija Pakula tajno bratstvo i svakome od svojih sljedbenik­a obećala po jednu strastvenu noć s bogom pa time i djelić besmrtnost­i. I doista, svake su se noći na skrovitim mjestima i šumarcima oko Rima stale odvijate razuzdane svetkovine u čast Bakha, a i prve žrtve opijene teškim vinom u kojem je bilo i omamljujuć­ih začina zaklala je Anija Pakula svojim rukama i puštala da im istječe krv u sveti bogov pehar. Teško je i opisati sve krvave događaje koji su prethodili još krvavijoj kazni koju je 186. pr. Krista izrekao rimski Senat nakon što su se saznale sve pojedinost­i njezinih strašnih čina, pa valja samo ispričati da je Anija Pakula, ali i svi njezini sljedbenic­i, izvedena pred sud te da su odvedeni na stratište na Marsovom polju, gdje su izdahnuli u najtežim mukama. Tu je došao kraj razuzdanim svetkovina­ma u čast Bakha i nikada više, sve do carskog doba, u republikan­skom Rimu neće se ponoviti nijedna od tih krvavih bakanalija. Možda tek u sjenici nekog bogataškog doma, nakon hrane okupane vinom i pijanstva u čast boga koji je i sam stalno bio ovinjen i mahnit.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia