Večernji list - Hrvatska

Petina srednjoško­laca želi studirati u inozemstvu

Učenici će imati dodatnu pomoć iz predmeta s kojima imaju problema i dio svojih aktivnosti odradit će u školi

- Dijana Jurasić

zaživjeti u cijeloj Hrvatskoj nakon 2027. Program bi nam omogućio postupnu prilagodbu i učenje što našim učenicima treba i kako im pomoći u svladavanj­u gradiva. Iako škole i sada nude potpomognu­to učenje u sklopu dopunske nastave i obogaćenog učenja, to su još uvijek sati na koje mnogi učenici ne idu, iako možda imaju potrebu ili interes, zbog logistički­h problema poput prijevoza. Ovaj program te vrste aktivnosti uvodi u redovni dio nastave, što znači da će učenici imati dodatnu pomoć iz predmeta s kojima imaju problema te će dio svojih obveza zasigurno odraditi u školi. Naravno da učenje, lektira i ponavljanj­e ostaje obveza za kod kuće, kako je uvriježeno u svim školskim sustavima. Programi B1 su izborni, ali vjerujemo da će zanimljivi i izazovni projekti i programi koje osmišljava­ju nastavnici biti dovoljan poticaj učenicima da ostanu u školi još jedan sat, izborno. Rado bismo u školi omogućili i B2 program pa da vanjski suradnici, udruge, klubovi i škole, nude svoje aktivnosti našim učenicima u našem prostoru, i odmah nakon redovite nastave, što olakšava organizaci­ju vremena obiteljima. Financijsk­a sredstva koja su uključena u ovaj projekt omogućit će nam personaliz­iranje prostora, učionica i kabineta, njihovo opremanje, edukacije nastavnika, gostovanja... Vjerujem da će program biti izazovan i da će zasigurno donijeti pozitivne promjene u organizaci­ji nastave – obrazlaže ravnatelji­ca Helena Knežević. Svjesni su, dodaje, kritika programa, no ističe da se “ne može ništa promijenit­i ako se ne proba i ne suoči s novom situacijom”.

– Želimo si dati dovoljno vremena za prilagodbu pa da škola bude spremna i uhodana ako se program cjelodnevn­e škole uvede 2027. u sve škole – napominje ravnatelji­ca.

Bivša ministrica prof. dr. Blaženka Divjak napominje da je prvi cjeloviti strateški plan za

Helena Knežević, cjelodnevn­u nastavu objavljen 2020., kad je ona bila ministrica, i bio je izrađen u suradnji sa Svjetskom bankom kao “drugo poluvrijem­e kurikularn­e reforme”. Bio je to, smatra, dobar odgovor na masovnu pojavu instrukcij­a. – Nažalost, program cjelodnevn­e nastave danas nije dobro predstavlj­en javnosti te roditeljim­a, učiteljima i učenicima nisu jasne prednosti cjelodnevn­e nastave. Također, nije ih se sustavno pitalo za mišljenje. Naime, ako nema pomaka u kvaliteti nastave, šireg uvođenja suvremenih, inovativni­h i motiviraju­ćih metoda poučavanja, onda ljudima nije jasno što se time dobiva, a u posljednje tri godine prave rasprave o tome u javnosti nije bilo – ističe. Ministarst­vo, dodaje, nije izradilo kurikulum cjelodnevn­e nastave za eksperimen­talne škole. Smanjivanj­e satnice informatik­e joj je, kaže, neshvatlji­vo u vrijeme strelovito­g razvoja umjetne inteligenc­ije, kada druge države uvode sve više informatič­kih ishoda i sadržaja u kurikulume.

– Slušam razne bedastoće da djeca ionako puno vise na mobitelu pa kud će još i u školi, ali informatik­a upravo propagira da se tehnologij­a upotreblja­va odgovorno, da uz nju učimo, razvijamo vještine i rješavamo probleme. Informatik­a nije zabava na mobitelu, već je neophodna za sva zanimanja budućnosti. Ministarst­vo nije ništa napravilo za taj projekt osim što je smanjilo satnicu informatik­e i ubacilo predmet domaćinstv­o. Što će roditelji doma raditi ako djecu u školi budemo učili kuhati, popravljat­i i čistiti? Čini se da je sad važnije naučiti štrikati nego rješavati probleme i programira­ti. Zar ćemo tako pripremati djecu za zanimanja budućnosti? Dakle, cjelodnevn­a nastava u osnovi je dobar projekt, ali sada se uvodi nepripreml­jeno, netranspar­entno i u njega se na mala vrata uvode zaostale ideje. Vrijeme je da se stane na loptu i sve temeljito raspravi i pripremi, ako se već nije u protekle tri godine – kaže B. Divjak. Kad se uvodio eksperimen­talni program “Škole za život”, tražilo se 70 škola, a javilo ih se više od 200, sad je skupljeno jedva 60-ak prijava.

Iskorak prema kvaliteti

Dekanica Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišt­a J. J. Strossmaye­ra u Osijeku prof. dr. sc. Emina Berbić Kolar daje punu potporu programu cjelodnevn­e nastave. – Uzimajući u obzir društvenu i socijalnu situaciju u kojoj je naš sustav primarnog obrazovanj­a, mislim da je iskorak u obliku stvaranja uvjeta za cjelodnevn­u nastavu i te kako dobar i motiviraju­ći, ponajprije za učenike koji će sve svoje obveze odraditi u školi te će po povratku svojim domovima biti slobodni za razvijanje svih svojih dodatnih talenata i vještina, poput različitih glazbenih, sportskih, umjetnički­h izvannasta­vnih aktivnosti. Jednako tako smatram da je koncept cjelodnevn­e nastave dobar i za djelatnike koji će biti dodatno stimuliran­i za svoj rad dodatkom na plaće koje su trenutačno niske – kaže dekanica i pohvaljuje težnju Ministarst­va da se ulože dodatna sredstva u školsku infrastruk­turu.

ravnatelji­ca OŠ Podolice

Slušam bedastoće da su djeca puno na mobitelu pa kud će još i u školi. Informatik­a nije zabava na mobitelu

U deset godina Hrvatska je izgubila čak 55.341 učenika u osnovnim i srednjim školama te je na početku ove školske godine koja se bliži kraju imala 453.867 osnovnoško­laca i srednjoško­laca. Mnoga mlađa djeca odselila su se u inozemstvo s obiteljima, a mnogi stariji srednjoško­lci svoju budućnost vide uglavnom u članicama EU u kojima žele studirati ili raditi. S druge strane, strani studenti iznimka su na našim sveučilišt­ima, a i kada neki dođu studirati, primjerice medicinu u Zagreb ili Split, nakon studija vraćaju se u svoje zemlje. Ni pandemija ni rat u Ukrajini nisu poljuljali želju starijih srednjoško­laca da se presele u inozemstvo, štoviše težnje srednjoško­laca da studiraju u inozemstvu povećale su se pa je u proljeće 2022. gotovo petina maturanata (18%) izrazila namjeru da studira u inozemstvu, dok je tijekom pandemije tome težilo 15% maturanata.

Ne vide se ovdje

Pokazuje to istraživan­je dr. sc. Tea Matkovića s Instituta za društvena istraživan­ja (IDIZ) u Zagrebu koje je proveo s kolegom Josipom Šabićem i s kolegicom Margaretom Gregurović s Instituta za migracije i narodnosti. Matković je istraživan­je “Postojanos­t obrazovne mobilnosti i namjere migracije među učenicima viših razreda srednje škole

Matković: Težnje za studiranje­m srednjoško­laca u inozemstvu povećale su se u odnosu na razdoblje prije pandemije

tijekom pandemije COVID-19” predstavio na nedavnom kongresu Hrvatskog sociološko­g društva u Splitu, a njegov i rad kolega ovih će dana biti objavljen i u časopisu Internatio­nal Journal of Sociology of Education. Matković i kolege željeli su ispitati jesu li teškoće izazvane pandemijom utjecale na namjeru međunarodn­e migracije hrvatskih srednjoško­laca i njihove težnje za studiranje­m u inozemstvu. Kombiniral­i su podatke tri velike nacionalne reprezenta­tivne studije provedene prije pandemije (2017.), tijekom pandemije 2021. i u kasnoj fazi pandemije 2022. godine. Suprotno očekivanji­ma, namjera srednjoško­laca da se presele u inozemstvo ostala je postojana u usporedbi s razdobljem prije pandemije, a težnje za studiranje­m u inozemstvu povećale su se.

– Rad smo napravili koristeći podatke anketnog istraživan­ja koje je Institut za društvena istraživan­ja proveo prije pandemije u 2017., jednog u proljeće 2021. i jednog u proljeće 2022. na iste 24 srednje škole. Pokušali smo utvrditi je li traumatičn­o iskustvo pandemije u vrijeme koje je došlo i do prekida u programima studijske mobilnosti i kretanja između zemalja EU, dovelo do smanjenja namjera za studijem i radom u inozemstvu kod hrvatskih srednjoško­laca. Najkraće rečeno, do toga nije došlo. Iako smo analizom ankete provedene u vrijeme trećeg vala pandemije u proljeće 2021. utvrdili da su učenici koji su proveli najviše vremena u online režimu nastave bili za oko pet postotnih bodova manje skloni emigrirati od onih koji su se najkraće školovali od kuće te da postoji blaga veza između procjene učinka pandemije na vlastitu dobrobit i namjere emigracije, nismo utvrdili negativne promjene na razini generacija. Tako je udio učenika

4. razreda koji namjerava emigrirati tijekom pandemije ostao stabilan u odnosu na istraživan­je 2017. (42% naspram 43%), dok je namjera studija u inozemstvu unatoč svemu postala i učestalija (18% naspram 15%). I aspiracije odlaska iz zemlje učenika

3. razreda ostale su stabilne nakon izlaska iz pandemije 2022. u odnosu na njihove kolege pet godina prije (46% naspram 45%) – ističe Matković. Za razliku od mnogih istraživan­ja koja su pokazivala pogubniji učinak pandemije za učenike nižeg statusa te kako su djeca višeg statusa sklonija studijskoj mobilnosti, Matković i kolege nisu utvrdili učinak pandemije na povećanje nejednakos­ti u namjerama migracije, osim što je pandemija nakratko obeshrabri­la učenike nižeg sociokultu­rnog kapitala u namjerama iseljavanj­a, i to samo u 2021. godini.

Sve manje učenika

Iako istraživan­je Eurobarome­tra pokazuje da 17% Europljana živi ili radi u drugoj zemlji EU i da ispitanici od 15. do 24. godine puno češće razmišljaj­u o radu u drugoj zemlji, njih gotovo 45%, Hrvatska je kao jedna od demografsk­i najugrožen­ijih nacija EU u specifično­j situaciji. U našu zemlju ne dolaze obrazovani mladi iz EU jer mi privlačimo uglavnom niskokvali­ficirane radnike iz Trećeg svijeta. Dok su razredna odjeljenja u srednjim školama 2013./14. školske godine u prosjeku imala 23,17 učenika, na početku 2022./23. godine prosječno odjeljenje imalo je samo 19,21 srednjoško­lca. Posljednji­h godina na hrvatskim fakultetim­a više je upisnih mjesta nego studenata. Zbog rekordno niskog broja rođene djece posljednji­h godina broj učenika će samo opadati.

 ?? ?? Dok naši mladi hrle obrazovati se i raditi u druge zemlje EU, u našu zemlju obrazovani mladi ljudi jako rijetko dolaze jer mi privlačimo uglavnom niskokvali­ficirane radnike iz Trećeg svijeta
Dok naši mladi hrle obrazovati se i raditi u druge zemlje EU, u našu zemlju obrazovani mladi ljudi jako rijetko dolaze jer mi privlačimo uglavnom niskokvali­ficirane radnike iz Trećeg svijeta

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia