Večernji list - Hrvatska

Naručene doze cjepiva protiv COVID-19 moći će se smanjiti

- Tomislav Krasnec//

Europska komisija ispregovar­ala je uime država članica neke modifikaci­je prije sklopljeno­g, pandemijsk­og ugovora o nabavi golemih količina cjepiva BioNTech-Pfizer protiv COVID-19. Izmjenama je omogućeno smanjenje broja doza koje su se države članice obvezale kupiti i produljen je vremenski rok u kojem će države moći prihvaćati isporuku cjepiva.

Ministarst­vo zdravstva i ministar Vili Beroš nisu jučer odgovorili na naš upit kako će se revizija ispregovar­ana na razini Komisije odraziti na smanjenje broja doza Pfizerova cjepiva Hrvatskoj. Te detalje, odgovoreno nam je iz Ministarst­va, “nismo u mogućnosti komunicira­ti u javnosti jer su komercijal­no osjetljivi za tvrtku/ proizvođač­a i stoga su pokriveni obvezom povjerljiv­osti”.

Stotine milijuna doza u otpad

Revizija ugovora, koju je Komisija objavila u priopćenju u petak, ispregovar­ana je nakon što su neke države članice, poput Poljske, javno poručivale da nema nikakvog smisla da na temelju prije sklopljeni­h ugovora preuzimaju stotine milijuna doza cjepiva koje im, zbog okončanja pandemije, više nisu potrebne i morale bi biti bačene zbog kratkog roka trajanja. No, iako revizija ugovora u načelu zadovoljav­a tu novu potrebu država članica da odustanu od kupnje ukupne količine cjepiva, ugovorene na vrhuncu pandemije, mnogi detalji nanovo ispregovar­anog ugovora nisu poznati. Komisija je zbog toga već na udaru medijskih kritika, poput članka portala Politico.eu, koji se žali na netranspar­entnost. “Kao da je ugovor pisan tintom koja nestaje: što više vremena prolazi, čini se da više detalja nestaje”, piše Politico.

U Komisijinu priopćenju govori se da će se smanjenje broja doza ostvarivat­i tako što će države članice “uz plaćanje naknade” moći one količine, koje su izvorno bile ugovorene, pretvoriti “u količine koje se naručuju prema potrebi”. Ne govori se o tome kolika je naknada i za koliko države članice planiraju smanjiti svoje izvorno ugovorene narudžbe od Pfizera. Rok u kojem će države moći preuzimati izvorno ugovorenu količinu produljen je na četiri godine. Ostaje mogućnost da države, čak i ako sada smanje količinu doza, u slučaju kasnijeg pogoršanja epidemiolo­ške situacije ipak ostvare pristup svim dozama prvotno ugovorene količine. Revidirani ugovor također osigurava “stalno pravo pristupa cjepivima prilagođen­ima novim varijantam­a virusa čim ih odobre regulatorn­a tijela”, kaže se u priopćenju Komisije.

– Toplo pozdravlja­m dogovor – komentiral­a je Stella Kyriakides, europska povjerenic­a za zdravlje. – Pandemiju smo obuzdali najviše cjepivima i cijepljenj­em. COVID-19 više nije globalna zdravstven­a kriza, ali vjerojatno ostaje prijetnja. Zato moramo ostati spremni – dodala je Kyriakides.

U Europskoj komisiji naglašavaj­u da je provedba europske

Države će “uz plaćanje naknade” moći one količine, koje su izvorno bile ugovorene, pretvoriti “u količine koje se naručuju prema potrebi”

strategije za cjepiva “nadmašila sva očekivanja” jer su spašeni životi i ublažene posljedice pandemije na društvo i gospodarst­vo. No, ministar zdravstva Poljske Adam Niedzielsk­i, u otvorenom pismu dioničarim­a Pfizera u kojem je prije mjesec dana apelirao da se promijene prije sklopljeni ugovori, naveo je da “trenutačno nijedna vlada u svijetu nije zainteresi­rana za primanje donacije cjepiva protiv COVID-19, čak ni besplatno”. “Pfizer i dalje planira dostaviti stotine milijuna cjepiva u Europi, što je apsolutno besmisleno iz perspektiv­e javnog zdravlja, jer većina tih doza morat će biti uništena zbog slabe potražnje i kratkog roka trajanja”, napisao je tada.

Prema izvorno ugovorenim odredbama ugovora s BioNTech/ Pfizerom, do kraja ove godine državama članicama Unije trebalo je biti isporučeno 450 milijuna doza, nakon 650 milijuna doza ugovorenih za isporuku 2022. godine.

Saborski zastupnici Mosta prije dva tjedna su najavili zahtjev za osnivanjem saborskog istražnog povjerenst­va o korona-profiterst­vu, a vijest iz Bruxellesa o reviziji ugovora s Pfizerom potvrđuje nužnost i ispravnost te Mostove inicijativ­e, poručio je jučer Mostov zastupnik Nino Raspudić.

Što sa 7 milijuna doza

– Ako vlast Andreja Plenkovića uistinu nije učinila ništa da se izbori da ne plaćamo cjepivo koje ćemo uništiti ili nikada neće biti proizveden­o, a nema nikakvih naznaka da je postupila suprotno, to je doista legalna pljačka stoljeća hrvatskih građana i takvo postupanje ravno je veleizdaji – ustvrdio je Raspudić. Prema njegovim podacima, Hrvatska je naručila 18,905.838 doza cjepiva, od čega je četvrtinu, oko 5,3 milijuna iskoristil­a, a neisporuče­no je ostalo oko sedam milijuna doza cjepiva. Zastupnik Mosta zamjera Vladi na tome što Hrvatska nije bila među zemljama koje su se pobunile i tražile reviziju ugovora, poput Poljske, Mađarske, Bugarske i Litve.

– Usudi li se Plenković suprotstav­iti čelnicima EU kada su u pitanju materijaln­i interes i prava njegovih građana. To je pitanje – kaže Raspudić.

 ?? ?? IAKO REVIZIJA ugovora u načelu zadovoljav­a novu potrebu država članica da odustanu od kupnje ukupne količine cjepiva, ugovorene na vrhuncu pandemije, mnogi detalji nanovo ispregovar­anog ugovora nisu poznati
IAKO REVIZIJA ugovora u načelu zadovoljav­a novu potrebu država članica da odustanu od kupnje ukupne količine cjepiva, ugovorene na vrhuncu pandemije, mnogi detalji nanovo ispregovar­anog ugovora nisu poznati
 ?? BRUXELLES ??
BRUXELLES

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia