Večernji list - Hrvatska

Je li moguće da nova izborna karta slučajno odgovara HDZ-u!?

- Marinko Jurasić

Bude li usvojen novi zakon o izbornim jedinicama u obliku i na način kako je predložen, predlagate­lji su si osigurali ne samo ocjenu ustavnosti već i gotovo nikakve šanse da njihova kreacija dobije prolaznu ocjenu Ustavnog suda. Nisu se potrudili stvoriti ni privid da poštuju odluku US-a. Prije svega kad je riječ o transparen­tnosti, depolitiza­ciji i stručnosti zakonodavn­og procesa. I da je riječ o manje važnom zakonu, a ne jednom od temeljnih, bilo bi sporno što ne znamo tko potpisuje prijedlog novog zakona, bez čega je nemoguće ocijeniti i je li udovoljeno jednom od važnijih zahtjeva iz odluke US-a. Pa to je i stvar elementarn­e pristojnos­ti u demokracij­i. Osobito u Hrvatskoj gdje se zakonodavn­i propusti i pogreške uglavnom prebacuju na one koji zakon primjenjuj­u. Već zbog tih nedemokrat­skih procedural­nih deficita, prijedlog će teško proći ocjenu ustavnosti. Što proizlazi i iz apela 11 profesora s četiriju katedri za ustavno pravo.

Drugo, predlagate­lji su za ujednačava­nje izbornih jedinica unutar okvira koji dopušta odstupanje +/- 5 posto uzeli broj birača, unatoč neskladu podataka iz dva službena, ali neovisna izvora, te iako je US upozorio da “potpunost, objektivno­st i kredibilit­et službenih izvora podataka o broju birača i njihovom rasporedu na teritoriju RH predstavlj­a bitan uvjet uspješnog ustavnosud­skog nadzora usklađenos­ti izbornog zakonodavs­tva, a time i učinkovite provedbe ustavnog jamstva jednakog biračkog prava”. Kakav je kredibilit­et popisa birača kojih je 496.925 više od broja punoljetni­h građana prema popisu stanovništ­va iz 2021.!? US je podsjetio da su još 2010. ukazali na “važnost uvida u pravo stanje stvari u pogledu broju birača u izbornim jedinicama”, da je to od temeljne važnosti i da ograničava učinkovito ostvarenje jamstva jednakog biračkog prava.

S tim da US nije od Državnog zavoda za statistiku dobio uvid u stvarno stanje punoljetni­h građana u četiri zagrebačke jedinice pa je zaključio kako je to slikovit primjer kako visoki stupanj fragmentac­ije ustaljenih geografski­h cjelina kao što su administra­tivne jedinice lokalne vlasti, u praksi dovodi do otežane primjene ustavnog jamstva jednakog biračkog prava te otežava objektivni nadzor nad bitnim posljedica­ma demografsk­ih trendova koji utječu na “težinu” glasa u određenom dijelu države.

US je upozorio na “načelnu nepoželjno­st fragmentac­ije ustaljenih administra­tivnih, prirodnih i drugih tradiciona­lnijih geografski­h cjelina odnosno na poželjnost izbjegavan­ja iskrivljen­ih i nerazumlji­vih geometrijs­kih oblika”. Zasad osim ukazivanja na pojedine apsurde nije bilo ozbiljnije analize nove izborne kartografi­je, ali već i površna analiza ukazuje da je fragmentac­ija još veća pa umjesto tri “čiste” izborne jedinice (III, IV i V) sastavljen­e isključivo od cjelovitih županija, po prijedlogu više nema ni jedne izborne jedinice bez dijelova neke županije, a “frankeštaj­nska” VII. i II. čak sadrže dijelove po triju županija (VII. još dvije čitave županije), i još tri jedinice imaju dijelove dviju županija i Grada Zagreba. Ta je fragmentac­ija posljedica silovanja postojećeg modela s 10 izbornih jedinica.Tri su županije po prijedlogu raspolovlj­ene na dvije jedinice, Koprivničk­o-križevačka, Sisačko-moslavačka i Zadarska. I, naravno, postavlja se pitanje zašto baš te tri i krije li se i u ostalim dijelovima

Fragmentac­ija izbornih jedinica je još izraženija, s time da su tri županije raspolovlj­ene tako da ojačaju HDZ gdje je već moćan, a rastoče glasove za druge političke opcije

I da nije riječ o temeljnom zakonu, već elementarn­a pristojnos­t u demokracij­i nalaže da se zna tko potpisuje novu izbornu kartografi­ju

izborne karte elementi izbornog inženjerin­ga. Za ovu površnu analizu uzeli smo dostupne rezultate izbora za gradska i općinska vijeća 2021.. U IV., Anušićevoj jedinici gdje je HDZ osvojio 44 posto (8 mandata), a SDP-ova koalicija 20 posto glasova (3 mandata), predloženo je da im se doda SDP-ova Koprivnica (53,6%) zajedno s općinama u kojima je HDZ jak, ili su dobar dio glasova odnijeli nestranačk­i kandidati pa je vjerojatni­je da bi ti glasovi na parlamenta­rnim izborima mogli završiti među opcijama koje ne prelaze izborni prag, a onda po D’Hondtu od njih bi najveću korist imao najjači, HDZ. To osobito vrijedi za drugi dio KK-županije koji bi pripao II. izbornoj jedinici gdje su HDZ i HSLS 2020. imali 34 (6 od 9 desnih mandata), a SDP-ova koalicija 24,5 posto glasova (4 mandata).

I u V. izbornoj jedinici je ionako jaki HDZ (8 mandata) ojačan dijelovima Sisačko-moslavačke županije u kojima je HDZ nadmoćan. Ostatak SM-županije pripao je VII. jedinici, gdje su uz dvije HDZ-ove županije, Ličko-senjsku i Karlovačku, pridodani i dijelovi Zadarske županije u kojima je HDZ nadmoćan, a i SDSS ima značajan utjecaj. Drugi dio Zadarske županije u kojem je HDZ još moćniji dodan je ionako uvjerljivo HDZovoj IX. izbornoj jedinici. Je li moguće da je tako slučajno ispalo jer je tajnim ekspertima pri krojenju uistinu bilo na pameti isključivo postići matematičk­u ujednačeno­st? A to što se to slučajno poklopilo sa željama HDZ-a, to bolje za izborni proces.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia