Večernji list - Hrvatska

Kako kupiti i aktivirati kartu za tramvaj i što ako uđe kontrola

ZET je napokon uveo aplikaciju za plaćanje prijevoza, donosimo upute za korištenje

- Dario Topic

Jeste li posljednji­h dana u vozilima javnoga gradskog prijevoza u metropoli primijetil­i naljepnice? QR kod na vratima autobusa i tramvaja nije završio slučajno, dio je to koji je putnicima i prije jučerašnje­g službenog predstavlj­anja otkrio da stiže ZET-ova aplikacija.

Presjedanj­e na bus

Najavljiva­la se godinama, a sada ju je konačno moguće i preuzeti na pametni telefon. Papirnate karte, doduše, i dalje ostaju, no sada su dobile digitalnog rođaka. U aplikaciji Moj ZET moguće je kupiti sve karte za javni gradski prijevoz, odnosno autobus, tramvaj ili uspinjaču, bilo da se radi o jednokratn­ima za 30, 60 ili 90 minuta vožnje ili dnevnoj karti. Pored toga, u aplikaciju je integriran i token pomoću kojeg možete povezati i koristiti i godišmožet­e nje i mjesečne pretplatne karte, odnosno pokaze.

No objasnit ćemo korak po korak kako funkcionir­a nova aplikacija koju smo jučer isprobali. Besplatno smo je preuzeli u Google Trgovini, da imamo iPhone, pronašli bismo je u App Storeu. Nakon instalacij­e može se odabrati između engleskog i hrvatskog jezika te slijede kratke upute nakon kojih je potrebno izvršiti registraci­ju unošenjem e-mail adrese te kreiranjem lozinke. Imate li uključenu lokaciju, aplikacija će automatski detektirat­i u kojoj ste zoni te vam ponuditi kupnju odgovaraju­će karte.

No, da biste je mogli platiti, najprije je potrebno pritisnuti ikonicu “profil” te napuniti račun. Najmanje možete uplatiti jedan, a najviše 50 eura odjednom. Plaća se mobilnim bankarstvo­m, a nadopuna traje manje od minutu, nakon koje na e-mail stiže račun. Na profilu u aplikaciji povezati i svoje “pokaze”, ali i provjeriti povijest transakcij­a. Ako negdje zapne, u rubrici “pomoć” su odgovori na česta pitanja, interaktiv­ni vodič, ali i kontakt te popis prodajnih mjesta na kojima se može dobiti više informacij­a. Praktična integracij­a je i rubrika “info” unutar koje se nalaze aktualne prometne informacij­e o voznom redu, izmjenama u prometu i slično. Jednom kada se napravi registraci­ja i nadoplata, nema komplikaci­ja, potrebno je samo ući u aplikaciju i automatski se otvara sučelje “kupi kartu”. To smo i učinili čekajući tramvaj na Remizi. Dok se “trojka” okretala, pritisnuli smo tipku kupi kartu, odabrali najpopular­niju polusatnu za 53 centa i u manje od sekunde bila je kupljena.

Tramvaj stiže, a mi napokon dolazimo do dijela s naljepnica­ma uz vrata. One, naime, u ovoj digitalnoj priči za korisnike aplikacije zamjenjuju “žute kutije”, odnosno aparate za “cvikanje” karata. Ulaskom u tramvaj pritisnuli smo tipku “skeniraj QR kod” i usmjerili kameru mobitela prema naljepnici te je karta bila aktivirana u nekoliko stotinki. Odmah je počeo odbrojavat­i i sat koliko još karta vrijedi, a mobitel nam je poslao obavijest kada je ostalo još 20% vremena do njezina isteka.

Presjedanj­em u autobus kod Lisinskog dolazimo do još jedne novotarije. Stara karta nam je istekla pa kupujemo novu, ali umjesto skeniranja koda prislanjam­o mobitel na naljepnicu i NFC čitač sam naplaćuje i aktivira kartu. Budući da nam kod Muzeja suvremene umjetnosti još nije istekla druga karta, a odlučili smo presjesti, bilo je dovoljno u aplikaciji pritisnuti tipku “promijeni vozilo” i prisloniti mobitel ili skenirati kod drugog busa ili tramvaja. U autobus 109 ušla nam je kontrola, ali u aplikaciji postoji tipka i za to, naravno, ako ste kupili kartu, pritisnete tipku “kontrola”, koja će omogućiti provjeru karte i, ako je sve regularno, nema straha od još uvijek papirnatih kazni.

Zasad bez poskupljen­ja

Ovakvu aplikaciju imaju brojni gradovi EU, a u nas, uz Zagreb, King ICT izradio je aplikaciju i za splitski Promet. Mali korak za čovječanst­vo, velik za ZET, našalio se gradonačel­nik Tomislav Tomašević, koji je pred novinarima u sjedištu ZET-a u Ozaljskoj s direktorom Markom Bogdanović­em predstavio aplikaciju. Tomašević je najavio daljnju modernizac­iju skorim potpisivan­jem ugovora za 20 novih tramvaja, ali i nadogradnj­u aplikacije koja će uključivat­i planer putovanja i praćenje vozila. Bogdanović je kazao da se godišnje od karata uprihodi oko 37 milijuna eura te kako se nada da će i aplikacija tu uvelike pridonijet­i. Što se tiče rasta cijena karata, Tomašević je ustvrdio da ne može isključiti tu opciju ukine li Vlada prirez, no zaključio je da nikakva poskupljen­ja za sada nisu planirana.

 ?? ?? TREBA SKENIRATI QR KOD ILI PRISLONITI MOBITEL UZ NFC ČITAČ Novost koju godinama iščekujemo isprobao je jučer i gradonačel­nik Tomislav Tomašević, koji je najavio i nadogradnj­u sustava koji će uključivat­i planer putovanja i praćenje vozila
TREBA SKENIRATI QR KOD ILI PRISLONITI MOBITEL UZ NFC ČITAČ Novost koju godinama iščekujemo isprobao je jučer i gradonačel­nik Tomislav Tomašević, koji je najavio i nadogradnj­u sustava koji će uključivat­i planer putovanja i praćenje vozila

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia