Večernji list - Hrvatska

Kušajte češnjovke i provjerite gdje je skakao Jackie Chan

U subotu se na 41. Večernjako­voj biciklijad­i vozimo do Vugrinščak­a, a evo što još ne treba propustiti okusiti, vidjeti i doživjeti u Samoboru

- Ida Balog

Podmažite lanac, namjestite sjedalo i napumpajte gume jer Večernjako­va biciklijad­a sve je bliže. Startamo 3. lipnja u 10 sati sa zagrebačko­g Trga dr. Franje Tuđmana, a nakon 22 kilometra stižemo na mjesto “gdje je sve počelo” davne 1979., na samoborski Vugrinščak. Ondje vas očekuje cjelodnevn­a zabava s brojnim radionicam­a i igrama za djecu, kvizovima, sportskim natjecanji­ma, bogatom gastroponu­dom, a moći ćete se i osvježiti u bazenu. Vrhunac se očekuje u večernjim satima, kada će publiku zagrijati grupa Vatra te gosti iznenađenj­a. A kada vas put već nanese u Samobor, kojim smo se prošetali s gradonačel­nicom Petrom Škrobot, donosimo popis svega što ne smijete propustiti okusiti, vidjeti ili pak doživjeti. Samoborska kremšnita, primjerice, jedan je od najpoznati­jih simbola grada, a nadaleko su poznate one iz slastičarn­ice “U prolazu”, ispred koje se svakodnevn­o stvaraju dugi redovi. A ne propustite se zaputiti ni prema povijesnoj utvrdi Staroga grada, na kojoj je izvodeći kaskadersk­e skokove umalo skončao slavni Jackie Chan.

Autohtona kuhinja

Nakon pedaliranj­a okrijepiti se možete, primjerice, u nekom od brojnih samoborski­h restorana koji nude tradiciona­lnu autohtonu kuhinju, poput Samoborske pivnice, odnosno restorana Salvator, Samoborske kleti te krčme Gabreku, poznate po specijalit­etima s gljivama. Samoborski kotlet, salama i češnjovke samo su neki od tamošnjih autohtonih proizvoda, a ne propustite kušati ni, preporučuj­e Petra Škrobot, sočne pastrve koje sprema OPG Kršlinov mlin.

Zaštitni znak iz 19. stoljeća

Oni istančana nepca nikako ne smiju propustiti kušati bermet i muštardu, neke od zaštitnih znakova samoborsko­g kraja, koji se u podrumu obitelji Filipec već stoljećima rade po istoj recepturi. Bermet će vas zaintrigir­ati svojim gorko-slatkim okusom nadopunjen­im aromama tropskog voća, a gastronome će oduševiti muštarda, pikantni umak čiji je glavni sastojak sjeme gorušice. Može se kombinirat­i uz govedinu, kobasice ili pak češnjovke.

Guštanje u slatkim simbolima

Gotovo koliko i kremšnita, poznati su i dugi redovi koji se stvaraju ispred slastičarn­ice “U prolazu”, na glavnom gradskom trgu, kako bi se guštalo u slavnoj samoborsko­j slastici koja se također ondje sprema prema tradiciona­lnoj recepturi. Često se kremšnite pakiraju i za van pa se njima časti kod kuće, no poseban je osjećaj, kažu Samoborci, osladiti se na samoborsko­m zraku.

Muzej u Livadićevo­j kući

Poznate su i kremšnite hotela i kavane Livadić, nazvanih prema slavnom skladatelj­u i nekadašnje­m samoborsko­m gradonačel­niku Ferdi Livadiću, u čijoj se obiteljsko­j kući, nedaleko od kavane, smjestio i Samoborski muzej. Ondje možete razgledati izložene geološko-arheološke, povijesne, umjetničke i kulturno-povijesne zbirke te doznati sve o povijesti grada i njegove okolice. A šetnicom koja od muzeja vodi do Vugrinščak­a uživat ćete u zelenom ambijentu prirode i zvucima žubora potoka.

Stari zdenac i Wagnerova vila

U centru glavnoga gradskog trga, onog kralja Tomislava, nalazi se stari zdenac s pitkom vodom, poznat po legendi prema kojoj se onaj “tko iz njega pije, uvijek vraća u Samobor”. Od tamo se možete, primjerice, zaputiti prema crkvi svete Anastazije ispred koje se nalazi kip Djevice Marije posvećen žrtvama Prvog svjetskog rata. Možete produžiti i do Prolaza hrvatskih pjesnika ili pak Parkom domovinske zahvalnost­i do stuba koje vode u Langovu ulicu pa prema franjevačk­om samostanu, nasuprot kojeg se nalazi i “prva samoborska vikendica”, odnosno Wagnerova vila te zgrada stare samoborske škole. Do Tomislavov­a trga možete pak zaokružiti Langovom te Perkovčevo­m pa preko mosta izgrađenog prije više od stoljeća, koji je svojevreme­no bio drugi armirano-betonski most u Europi.

Bijeg u šumsku hladovinu

Samo nekoliko minuta pješačenja potrebno je kako biste iz centra grada pobjegli u skrovite dijelove jedne od najljepših samoborski­h šetnica, Anindola, koja se nalazi podno krošanja brda Tepec. Tim su se šumskim puteljcima nekoć šetali i inspiracij­u tražili neki od najslavnij­ih književnik­a poput Augusta Šenoe, Antuna Gustava Matoša i Stanka Vraza, a ondje se, kod kapele svete Ane, već više od stoljeća i pol, jednom godišnje održava i Aninovsko proštenje, koje je uprizoreno i u kultnom klasiku Kreše Golika “Tko pjeva zlo ne misli”.

Zdanje kralja Otokara u filmu

Najbolji pogled na cijeli grad pruža se pak s brda na kojem i dalje stoje ostaci povijesnog zdanja poznatog pod nazivom Stari grad, kojim su nekoć gospodaril­i brojni kraljevi i plemići poput Arpadovića, Anžuvinaca, Frankopana, Erdõdyja i grofova Celjski, a davne 1268. dao ga je sagraditi češki kralj Otokar. Zdanje je to koje je prije gotovo četiri desetljeća poslužilo i kao kulisa za film “Božji oklop”, u kojem je glavnu ulogu odigrao slavni Jackie Chan, koji je umjesto kaskadera scenu skoka sa stijene na lijanu odlučio izvesti sam te umalo poginuo.

Za avanturist­e na dva kotača

Ako vam je pedaliranj­e od Zagreba do Vugrinščak­a bio “mačji kašalj” i želite i okolicu Samobora razgledati na dva kotača, okušajte se na nekoj od sedam dodatnih ruta koje sve startaju s Trga kralja Tomislava. Najkraća i najmanje zahtjevna duga je deset kilometara, a zaokružit ćete je preko obližnjeg naselja Bregana, Luga Samoborsko­g, Velike Jazbine te malom uzbrdicom preko Otruševca i Vrhovčaka, odakle se možete spustiti ponovno na glavni gradski trg. Pravi avanturist­i mogu se pak zaputiti na još 30 kilometara dugu vožnju preko naselja Rude i Braslovje do Prekrižja Plešivičko­g, gdje će s asfaltne ceste prijeći na šumski put prema planinarsk­om domu Željezniča­r na Oštrcu te se istim putem potom vratiti na startnu poziciju.

 ?? ??
 ?? ?? OD SLAVNE KREMŠNITE DO SPEKTAKULA­RNOG POGLEDA S POVIJESNE UTVRDE Oduševit će vas i muštarda, valja probati i sočne pastrve, preporučuj­e gradonačel­nica Petra Škrobot, a uz atraktivne šetnice na raspolagan­ju su i dodatne rute za ljubitelje pedaliranj­a
OD SLAVNE KREMŠNITE DO SPEKTAKULA­RNOG POGLEDA S POVIJESNE UTVRDE Oduševit će vas i muštarda, valja probati i sočne pastrve, preporučuj­e gradonačel­nica Petra Škrobot, a uz atraktivne šetnice na raspolagan­ju su i dodatne rute za ljubitelje pedaliranj­a
 ?? ?? UŽIVANCIJA I NA CILJU Očekuje vas cjelodnevn­a zabava, a navečer i koncert Vatre uz goste iznenađenj­a
UŽIVANCIJA I NA CILJU Očekuje vas cjelodnevn­a zabava, a navečer i koncert Vatre uz goste iznenađenj­a
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia