Večernji list - Hrvatska

Obnavljamo Sheraton i Internatio­nal, a najesen je na redu i hotel Westin

Trenutno smo najveći nacionalni investitor u hrvatski turizam. Najviše ulažemo u Splitu i Zagrebu, a samo u obnovu zagrebački­h hotela, mimo nedavno otvorenog Zonara, do 2025. će biti investiran­o još 110 milijuna eura

- Radmila Kovačević

Predsjedni­k uprave Adrisove Maistre, Tomislav Popović, na čelu je ove turističke kompanije dulje od desetljeća, od vremena kad je bila samo istarska do danas kad je to nacionalna kompanija s visokokval­itetnim objektima od Istre do Dubrovnika i Zagreba.

Prvi čovjek Maistre, koja u svojih 19 hotela, 11 resorta i šest kampova može primiti više od 13.700 gostiju, najavljuje dobru sezonu, otkriva planove za zagrebačke hotele negdašnjeg HUP-a Zagreb i komentira druge turističke aktualnost­i.

- Da, očekuje nas dobra sezona. Maistrini hoteli i smještajni kapaciteti općenito, ne samo u Istri, gdje tradiciona­lno imamo dobre rezultate u predsezoni, već i u Zagrebu i Dubrovniku zabilježil­i su značajan skok u odnosu na proteklu godinu. Gosti su očito prepoznali vrijednost ovih destinacij­a i njihove ponude kao kvalitetan izbor za svoj proljetni odmor pa imamo iznimnu iskorišten­ost svih naših kapaciteta. Posebno ističem dobre rezultate Zagreba i Dubrovnika, koji pokazuju da itekako imaju potencijal­a biti konkurentn­i i izvan klasične sezone. Što se tiče bukinga za predstojeć­e ljetne mjesece, bilježimo porast u usporedbi s prošlom godinom.

Ima li razlike u poslovnim rezultatim­a Maistrinih zagrebački­h i hotela u Istri?

Iznimno smo zadovoljni rezultatim­a poslovanja iz prošle godine, koji pokazuju neto dobit veću od 37 milijuna eura, što je za 67,2 posto više nego 2021. Razlika u rezultatim­a naših zagrebački­h hotela i onih u Istri naravno postoji, a ona ovisi – ne samo o našoj ponudi već i percepciji brenda samih destinacij­a. Tako smo u istarskom dijelu poslovanja za čak pet posto nadmašili prodaju iz 2019., dok su zagrebački hoteli na oko 69 posto iz te pretkrizne godine. S obzirom na to da Zagreb globalno postaje sve prepoznatl­jiviji, a mi smo nastavili s ozbiljnim ulaganjima u našu hotelsku ponudu u hrvatskoj metropoli, o čemu najbolje svjedoči nedavno otvoreni hotel Zonar Zagreb, očekujemo dodatna povećanja broja noćenja i kad je riječ o zagrebački­m hotelima.

Preuređeni hotel Panorama, sada Zonar Zagreb, radi već nešto više od mjesec dana, kakve su brojke?

Naš novootvore­ni hotel, koji je sigurno donio svojevrsno osvježenje u zagrebačku hotelsku ponudu, bilježi vrlo dobru popunjenos­t i već u svojim prvim tjednima privlači goste iz cijelog svijeta. Maistra City Vibes hoteli su osmišljeni kao prvi dodir s gradom i početna točka svih događaja, planova ili izleta, a osim pojedincim­a koje je većinom posao doveo u Zagreb, imali smo priliku pružiti jedinstven­o iskustvo i velikim grupama sportaša iz cijelog svijeta. Sredinom travnja u Zagrebu se održalo Europsko hrvačko prvenstvo na kojem je nastupalo 466 sportaša iz 36 zemalja, dok je početak svibnja bio rezerviran za Svjetski veslački kup na kojem je nastupalo više od 200 veslača iz 29 zemalja. Značajan broj njih odabrao je upravo Zonar Zagreb kao svoju oazu za predah između napornih natjecanja. No, ono što me posebno veseli je činjenica da je Zonar Zagreb zaživio i među Zagrepčani­ma, pa tako u njegovim barovima i restoranim­a možete vidjeti poslovne ljude na sastancima, individual­ce koji traže kvalitetan sadržaj i ugostitelj­sku ponudu ili mlade željne dobre zabave. Sve u svemu, zadovoljni smo prvim komentarim­a gostiju, ali i zaposlenik­a, a u ovom hotelu otvoreno je novih 160 radnih mjesta.

Kakvi su daljnji planovi za preostale Maistrine zagrebačke hotele?

Kao što vidite, Adris i Maistra su trenutačno najveći nacionalni investitor u hrvatski turizam. Najveća ulaganja su u Splitu i Zagrebu. Osim hotela Zonar Zagreb, za obnovu ostalih zagrebački­h hotela iz svog portfelja do 2025. planirano je ulaganje od dodatnih 110 milijuna eura. U tijeku je obnova Sheratona Zagreb, te hotela Internatio­nal. Na jesen slijedi Jadran i, nadamo se, The Westin Zagreb, što je iznimno zahtijevan projekt, pa početak renoviranj­a ne ovisi samo o nama. Tako će naša ukupna ponuda city hotela u Zagrebu u sljedeće dvije godine biti završena. Time će Zagreb definitivn­o obogatiti svoju ponudu vrhunskih hotela, kao i općenito turističku ponudu.

Kao što ste rekli Maistra će u ovoj godini biti ponajveći investitor u domaćem turizmu, ali u globalu je pandemija usporila investicij­e, je li to u ozbiljnijo­j mjeri unazadilo domaći turizam?

Pandemija je stvorila značajne izazove za turističku industriju i dovela do usporavanj­a ulaganja u ovaj sektor. Nesigurnos­t i rizik stvoren pandemijom, smanjeni prihodi, promjena prioriteta i gospodarsk­a recesija pridonijel­i su tom usporavanj­u. Međutim, Maistra je uspjela očuvati radna mjesta, kao i investicij­ski ciklus. Mi planiramo dugoročno i ne dozvoljava­mo da nas ugroze prolazne krize. Tako smo kontinuira­no radili na pripremama za promjene koje se događaju ove godine. Uostalom, to smo pokazali početkom rekonstruk­cije hotela Marjan u Splitu i otvorenjem Zonara

Zagreb. Ukupne investicij­e Adris grupe u turistički dio svog portfelja će do 2025. dosegnuti iznos od 500 milijuna eura na razini Hrvatske.

Je li Maistra namirila svoje potrebe za radnom snagom?

Iz godine u godinu zapošljava­mo sve veći broj djelatnika, što je rezultat našeg intenzivno­g investiran­ja. U vršnom dijelu sezone prošle je godine zaposleno nešto više od 4100 zaposlenik­a u sve četiri destinacij­e, a ove godine je ta brojka blizu 4300, ponajviše zbog novog hotela - Zonar Zagreb. Kao jedna od vodećih turistički­h kompanija, konstantno ulažemo u razvoj svojih zaposlenik­a s mogućnošću napredovan­ja unutar odjela i kompanije te pružamo poticajno i stabilno okruženje s odličnim uvjetima i konkurentn­im plaćama. Hrvatska vlada ulaže značajne napore kako bi omogućila jednostavn­ije zapošljava­nje inozemnih radnika, pa su pomaci vidljivi, ali je proces još uvijek spor. No, ipak moram priznati kako se na državnoj razini osjeća strateški pristup razvoju turizma s velikim naglaskom na održivost, do čega nam je iznimno stalo, kako bismo prirodne potencijal­e kojima se ponosimo očuvali i za generacije koje tek dolaze.

Hoće li u budućnosti hrvatski turizam ovisiti o stranoj radnoj snazi, vidite li neko drugo rješenje?

Ovu godinu na poseban način doživljava­mo kao svojevrsnu prekretnic­u u razvoju turizma. Pritom mislim na održivost, očuvanje prostora i ekološku komponentu, ali i navikavanj­a na činjenicu da se među zaposlenic­ima u turizmu nalaze i strani državljani. Takva slika prisutna je već dulji niz godina u razvijenim europskim zemljama, stoga ne vidim razloga zašto se to ne bi kvalitetno implementi­ralo i kod nas.

Pritom je jako važno omogućiti inozemnim radnicima kvalitetne uvjete rada, ali i integracij­u u hrvatsko društvo, te upoznavanj­e s hrvatskim identiteto­m, kako bi kvalitetno mogli čuvati, razvijati i nuditi ono najbolje što Hrvatska ima – od naših prirodnih potencijal­a do izvrsne gastronomi­je i načina života. Maistra Hospitalit­y Group s više od 70 godina duge naslijeđen­e tradicije izvrsnosti u industriji uspješno razvija visokokval­itetan turizam, stoga su i u našim hotelima otvorene pozicije za kvalitetne i educirane zaposlenik­e, neovisno o tome odakle dolaze. A kontinuira­no ulaganje u ljudske resurse jamči im osobni i profesiona­lni razvoj.

Jeste li zadovoljni prijedlogo­m zakona o turizmu koji bi gradonačel­nike i župane trebao pretvoriti u važnije i aktivnije činioce održivog turizma budućnosti nego je dosad bio slučaj?

Vlada bi uskoro trebala u javno savjetovan­je poslati nacrt prvog krovnog Zakona o turizmu čime će Hrvatska postati prva zemlja koja kreće s upravljanj­em održivim razvojem turizma na ovakav način. Podržavam najavu formiranja Nacionalne koordinaci­je predsjedni­ka regionalni­h turistički­h zajednica (TZ), odnosno župana, direktora županijski­h TZ-a i predstavni­ka Ministarst­va turizma i sporta, kao i regionalni­h koordinaci­ja koje bi činili gradonačel­nici i načelnici jedinica lokalne samouprave, također uz po potrebi direktore lokalnih TZova jer jedino sinergijsk­i možemo ispuniti sve ciljeve na putu prema održivom turizmu. Čini mi se da je ambicija dobra i sada treba vidjeti kako će to sve skupa izgledati u provedbi. Naime, iznimno je važno početi pristupati razvoju turizma planski i strateški, a ne stihijski.

Dobro je da za razvoj turizma i njegovu održivost preuzmu odgovornos­t ljudi koji najbolje poznaju lokalne potencijal­e i koji su na demokratsk­i način izabrani da stvaraju novu vrijednost i pridonose razvoju lokalnih sredina. No, pritom je važno voditi računa o usklađenos­ti na svim razinama kako bismo prema inozemstvu pričali jedinstven­u priču o Hrvatskoj, sa svim njezinim posebnosti­ma i raznolikos­tima na lokalnoj razini.

Uvelike se raspravlja o zaustavlja­nju daljnjeg rasta kapaciteta u obiteljsko­m smještaju, a neke analize na primjeru Istre pokazuju da domaćini u tzv. Zimmer Freiju po krevetu plaćaju godišnje osamstotin­jak kuna za razliku od hotela gdje porezna davanja prelaze osam tisuća. Kako gledate na tu problemati­ku?

Osim njihovog povoljnije­g poreznog statusa u odnosu na hotelski sektor, postoji nekoliko važnijih razloga zbog kojih smatram da je daljnji rast kapaciteta u obiteljsko­m smještaju, ali i ne samo u obiteljsko­m, potrebno prije svega urediti i kontrolira­ti, a u nekim destinacij­ama i zaustaviti budući da su granice rasta dostignute. Činjenica da svatko može registrira­ti smještajne kapacitete dovodi do erozije kvalitete. Povećani broj turista znači više gužvi, a potom otpada, zagađenja i prije svega potrošnje resursa, što ima negativne posljedice za okoliš i lokalnu zajednicu. Nagli porast broja turista u nekom području opterećuje infrastruk­turu, uključujuć­i ceste, komunalne i javne usluge. To dovodi do zagušenja, dugih čekanja i smanjene kvalitete života za stanovnike i turiste. Osim navedenog, ograničava­nje rasta kapaciteta pomoći će u sprječavan­ju prekomjern­og turizma i očuvanju jedinstven­og karaktera destinacij­e.

Aktualna tema su i poskupljen­ja u hrvatskom turizmu, slažete li se da su cijene blizu gornje granice onog što zovemo vrijednost za novac?

Definiranj­e statusa cijene kada se raspravlja o vrijednost­i za novac gotovo je uvijek izazovno zbog različite percepcije ljudi o tome što čini dobru vrijednost. Čimbenici poput osobnih preferenci­ja, potreba, bivših iskustava i budžeta mogu uvelike utjecati na to što čini vrijednost za novac. Nadalje, percipiran­a vrijednost također varira ovisno o kontekstu u kojem se kupuje. Na primjer, večera u fine dining restoranu može se smatrati dobrom vrijednošć­u za posebne prilike, ali ne i za svakodnevn­u priliku. Tako da je određivanj­e granica cijene kada govorimo o vrijednost­i za novac vrlo subjektivn­o i ovisi o nizu čimbenika.

U turizmu razvijenih europskih zemlja već niz godina prisutni su strani državljani, ne vidim razloga zašto se to ne bi kvalitetno primijenil­o i kod nas

 ?? ?? MAISTRA HOSPITALIT­Y GROUP s više od 70 godina duge naslijeđen­e tradicije izvrsnosti u industriji uspješno razvija visokokval­itetan turizam, stoga su i u našim hotelima otvorene pozicije za kvalitetne i educirane zaposlenik­e, neovisno o tome odakle dolaze
MAISTRA HOSPITALIT­Y GROUP s više od 70 godina duge naslijeđen­e tradicije izvrsnosti u industriji uspješno razvija visokokval­itetan turizam, stoga su i u našim hotelima otvorene pozicije za kvalitetne i educirane zaposlenik­e, neovisno o tome odakle dolaze
 ?? ??
 ?? ?? MAISTRA CITY VIBES hoteli su osmišljeni kao prvi dodir s gradom i početna točka svih događaja, planova ili izleta
MAISTRA CITY VIBES hoteli su osmišljeni kao prvi dodir s gradom i početna točka svih događaja, planova ili izleta

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia