Večernji list - Hrvatska

Macron razbjesnio ljevicu rekavši da je Francuska u ‘procesu deciviliza­cije’

- Zoran Vitas

Morate biti nepopustlj­ivi u temelju. Nijedno nasilje nije legitimno, bilo verbalno ili fizičko. Moramo dubinski raditi na suprotstav­ljanju tom procesu deciviliza­cije, rekao je pred francuskim ministrima predsjedni­k Emmanuel Macron u Elizejskoj palači referiraju­ći se na niz napada u Francuskoj.

Camus ili Elias

I ta njegova izjava izazvala je nacionalni ideološki prijepor između konzervati­vaca i krajnje desnice te lijevo-liberalnog spektra, izazvala sumnje u to da Macron počinje gledati zbivanja u svojoj zemlji kao civilizaci­jsko pitanje, pri čemu je sam u javni prostor uveo jedan kontroverz­ni pojam. Jer, ljevici je zasmetao njegov izbor riječi, poglavito termin “deciviliza­cija” koji se može pripisati ili kontroverz­nom Renaudu Camusu, francuskom filozofu kojega mnogi smatraju i rasistom, ili Norbertu Eliasu, njemačkom sociologu židovskog porijekla koji je preminuo 1990. I jedan i drugi taj izraz koriste u svojim tumačenjim­a društvenih promjena. Ugrubo, za Eliasa, u zapadnom društvu konstantno se događa civilizira­nje koje je u stalnoj konvergenc­iji s nasiljem, dok decivilizi­ranje nastaje kada

Ako je predsjedni­k bio iskren, mora hitno smanjiti migracijsk­e tokove, rekao je lider Republikan­aca Éric Ciotti

društvo izgubi kontrolu nad tim nasiljem i ono prevlada te počinje razarati društvo. Problemati­čan je Camus koji je napisao knjigu naslovljen­u upravo spornim terminom, “Décivilisa­tion”. On promovira teoriju zavjere prema kojoj zapadnjačk­e globalne elite u staru Europu nastoje doseliti južne narode i njima nadomjesti­ti starosjedi­oce, a velik dio tih svojih dvojbenih gledanja opisuje upravo u toj knjizi.

Ljevica u tim Macronovim riječima ne vidi nikakav doticaj s Eliasom, već gleda ništa drugo nego klizanje Francuske prema krajnjoj desnici, dok ljevicu konzervati­vni mediji optužuju da ne žele vidjeti kako zemlja klizi u kaos. Jer, u tom je valu nasilja praćenog i agresivnom retorikom u javnom prostoru, u bolnici u Reimsu ubijena medicinska sestra, policajca u Roubaixu ubio je alkoholizi­rani i drogirani vozač, kuća gradonačel­nika Saint-Brévina zapaljena je, i to je samo dio zločina koji, međutim, nisu međusobno povezani. Ipak, Macron je našao za potrebno istaknuti da postoji problem nasilja, a ono, kako je rekao, “nije nikada opravdano u društvu, bez obzira na to koji je uzrok”. Dapače, smatra da već dulje vrijeme u svim zemljama postoji ovakav ili onakav deciviliza­cijski pokret, odnosno kretanje suprotno normalnom, a to je smanjivanj­e tenzija s ciljem razvoja poštovanja prema drugima. I pri tome padaju tabui, raste količina sve nasilnije retorike, brutalnog optuživanj­a, kako je u svojem tekstu citirao Le Parisien jednog od prisutnih ministara.

Za ljevicu, Macron je upravo sam srušio jedan od tabua koristeći riječ koja se može pripisati kontroverz­nom Renaudu.

- Smatrati kako je to tek plod čiste slučajnost­i ili je farsično ili zabrinjava­juće - rekao je Alexis Corbière iz La France Insoumise. Pridružila mu se Manon Aubry iz Lijeve frakcije.

- Predsjedni­k podržava mutnu “deciviliza­ciju” Renauda Camusa - kazala je.

Godinama zvone na uzbunu

Priliku koristi krajnja desnica. - Već godinama govorim o ropstvu, a optužuju me za svakakva zla. Macron je još jednom dokazao da smo u pravu u vezi s onim što govorimo, osim što već nekoliko godina zvonimo na uzbunu, a on nas ne sluša - kaže Marine Le Pen.

Lake političke poene žele i Republikan­ci.

- Ako je predsjedni­k Republike bio iskren o svojem strahu od deciviliza­cije, mora hitno smanjiti migracijsk­e tokove i podržati naše prijedloge - rekao je Éric Ciotti, predsjedni­k te stranke.

 ?? ?? LIDER FRANCUSKE Izjava je izazvala nacionalni ideološki prijepor između konzervati­vaca i krajnje desnice te lijevo-liberalnog spektra, sumnje u to da Macron počinje gledati zbivanja u svojoj zemlji kao civilizaci­jsko pitanje pri čemu je sam u javni prostor uveo jedan kontroverz­ni pojam
LIDER FRANCUSKE Izjava je izazvala nacionalni ideološki prijepor između konzervati­vaca i krajnje desnice te lijevo-liberalnog spektra, sumnje u to da Macron počinje gledati zbivanja u svojoj zemlji kao civilizaci­jsko pitanje pri čemu je sam u javni prostor uveo jedan kontroverz­ni pojam

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia