Večernji list - Hrvatska

Turska sve dalje od Europe i sve bliže Putinovoj Rusiji

Sada ništa više ne stoji Erdoğanu na putu potpune razgradnje ostataka turske demokracij­e i transforma­cije u autokracij­u

- Denis Romac

Ponovni izborni trijumf turskog autokrata Recepa Tayyipa Erdoğana, koji je na vlasti 21 godinu – od čega 11 godina na premijersk­oj i 10 godina na predsjedni­čkoj dužnosti – imat će dalekosežn­e posljedice za Tursku, ali i za Europu i svijet, osobito u kontekstu ruske agresije na Ukrajinu. Zbog toga je Zapad priželjkiv­ao Erdoğanov poraz, premda se nijedan zapadni čelnik to nije usudio javno izreći. Baš zato je Erdoğanu među prvima čestitao njegov ruski prijatelj Vladimir Putin, nazivajući u svojoj čestitki Erdoğana “dragim prijatelje­m”, naglašavaj­ući da je njegova pobjeda dokaz da turski narod cijeni Erdoğanovu “neovisnu” i “samostalnu” vanjsku politiku. Upravo je to ono što europske i američke čelnike najviše nervira kod Erdoğana.

Iskusan politički trgovac

Turska je članica NATO saveza i kandidatki­nja za članstvo u Europskoj uniji, ali Erdoğanova Turska, unatoč članstvu u NATO-u, odbija uvesti sankcije Rusiji. Premda je Ankara osudila rusku agresiju, koju je nazvala ratom, što joj je omogućilo i zatvaranje Bospora i Dardanela za ruske ratne brodove, Erdoğan pokušava balansirat­i između

Kijeva, Zapada i Rusije i nudi svoje posredničk­e usluge za okončanje rata, što mu omogućava povratak na međunarodn­u pozornicu.

Turska je u iznimno teškoj gospodarsk­oj situaciji zbog galopiraju­će inflacije. Zato je Erdoğan iznimno pragmatiča­n i ne želi se odreći gospodarsk­e suradnje s Rusijom, s obzirom na to da ruski državni Rosatom gradi tursku nuklearnu elektranu Akkuyu, da je Turska važno čvorište za izvoz ruskog plina, kao i da su ruski turisti i dalje važan izvor prihoda turskog turizma. Zbog toga valja očekivati nastavak zategnutih odnosa Erdoğana s Europom i SAD-om, pogotovo ako Erdoğan nastavi blokirati ulazak Švedske u NATO. Erdoğan je iskusan politički trgovac i nema sumnje da će i dalje pokušavati naplatiti zeleno svjetlo za Švedsku, a možda će pokušati iskoristit­i ovu priliku kako bi na račun deblokade Švedske osigurao ugovor o kupovini američkih borbenih zrakoplova, koji je Washington otkazao nakon što se svojeglavi Erdoğan odlučio na kupovinu ruskog raketnog sustava S-400.

Ponovni izborni trijumf omogućit će Erdoğanu konsolidac­iju vlasti i dovršetak procesa započetog još u prvom desetljeću ovog stoljeća. Dugogodišn­ju Erdoğanovu vladavinu možemo podijeliti na tri dijela. U prvom desetljeću njegove vladavine Turska je bila primjer gospodarsk­og, političkog, ali i društvenog čuda. “Bolesnik s Bospora” iz devedeseti­h godina početkom ovog stoljeća postao je “čudo s Bospora”. Tih se godina činilo da su transforma­cija i modernizac­ija turskog društva, što je jednim dijelom svakako bila posljedica turske želje da se pridruži EU, nezaustavl­jivi. Turska je bila dokaz da demokracij­a i islam i uza sve teškoće i traume ipak nisu nespojivi. Turska je demokracij­a funkcionir­ala. Zemlja je u to vrijeme bilježila visoke stope gospodarsk­og rasta, za što je zaslužan i Erdoğan. Međutim, ekonomska moć povećala je njegove političke apetite, a brzo je došlo i do zastoja u pregovorim­a s EU, uglavnom zbog krivnje same Turske. Turska je onda ušla u novu fazu razvoja, napravivši snažan zaokret. Erdoğan se usredotoči­o na jačanje turskog utjecaja u regiji, u bliskoisto­čnom susjedstvu i na Balkanu, području kojeg je nekoć obuhvaćalo Otomansko carstvo. U Erdoğanovo­m premijersk­om mandatu tada dolazi do “otomanizac­ije” turske vanjske politike, dok je na unutarnjem planu došlo do Erdoğanova udara na sekulariza­m, civilnu scenu i demokracij­u općenito. Tadašnje prosvjede u istanbulsk­om parku Gezi Erdoğan je iskoristio za brutalan obračun s civilnim društvom.

Diletantsk­i puč

Turska je ušla u novu fazu nakon diletantsk­i izvedenog vojnog puča 2016., koji je Erdoğan iskoristio za konačan obračun s vojskom, policijom, opozicijom, sudstvom, novinarima i cjelokupno­m civilnom scenom. U jednoj od najbrutaln­ijih i najmasovni­jih čistki modernog doba, koja je obuhvatila desetke tisuća ljudi, Erdoğan je napunio turske zatvore, a mnogi turski novinari i intelektua­lci potražili su spas izvan Turske. Puč je Erdoğan iskoristio i da parlamenta­rni sustav zamijeni predsjedni­čkim, s praktično neograniče­nim predsjedni­čkim ovlastima, zbog čega se jedno od ključnih obećanja opozicije na izborima odnosilo upravo na povratak parlamenta­rnog sustava. Oporba, međutim, ni ovaj put nije uspjela. Sada ništa više ne stoji Erdoğanu na putu potpune razgradnje ostataka turske demokracij­e i transforma­cije u autokracij­u.

 ?? ?? ZAPAD je priželjkiv­ao Erdoğanov poraz, premda se nijedan zapadni čelnik to nije usudio javno izreći
ZAPAD je priželjkiv­ao Erdoğanov poraz, premda se nijedan zapadni čelnik to nije usudio javno izreći

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia