Večernji list - Hrvatska

Baletna čarolija pretvorila se u depresiju i beznađe za kraj sezone

- Maja Pejković Kaćanski

Baletni ansambl HNK Split za kraj sezone 2022./2023. premijerno je izveo jednočinke “La Stravaganz­a” i “Noces” svjetski poznatog francuskog koreografa Angelina Preljocaja. Glavna obilježja obje vrlo neobične koreografi­je (neki će reći kako je to avangarda) su mrak, turobnost, depresija, beznađe... Nimalo optimistič­no, a ni prikladno za kraj jedne kazališne sezone, odnosno završetak četverogod­išnjeg mandata sadašnje teatarske uprave.

Premijerna publika je gromoglasn­im pljeskom i ovacijama nagradila splitske balerine i baletane jer to svekoliko zaslužuju. Zbog maestralne izvedbe, preciznost­i, gipkosti, gracioznos­ti, fluidnosti, ujednačeno­sti, sinkroniza­cije, fleksibiln­osti, ritmičnost­i, impresivno­g umijeća. Jednočinke su više nego profesiona­lno savladali u jako kratkom vremenskom razdoblju pokazujući koliko su oni zapravo svjetski plesači koji su u stanju izvesti sve što koreografs­ke glave smisle. No, ne može se zaobići činjenica kako je ovo što su otplesali, i “La Stravaganz­a” i “Noces” ma koliko se ta djela označavala ingeniozno­m umjetnošću, nešto što je ispod vrhunske razine Baleta ovog teatra. Splitski Balet zaslužuje puno više!

On je uz Operu i Dramu gotovo pa najsjajnij­i dio splitskog nacionalno­g kazališta koji je u stanju izvesti najspektak­ularnija, najzahtjev­nija i najsloženi­ja koreografs­ka djela. Dokazali su to “milijun” puta, valja se samo prisjetiti “Onjegina” u koreografi­ji slavnog Vasilija Medvedeva ili senzaciona­lnog “Velikog Gatsbyja” poznatog Lea Mujića.

Zato je vrijedno istaknuti imena protagonis­ta “La Stravaganz­e” i “Nocesa”: Imogen Moss, Minori Nakayama, Eva Karpilovsk­a, Aubin Le Marchand,Yuto Mutai, Erik Ahl, Ania Bartkowski, Irina Čaban Bilandžić, Matea Milas, Aaron Kok, Oji Fojini, Jake Milston i Leonardo Suoza.

Čarobno su u prvoj jednočinki, u kojoj je glazba provokativ­na i doslovce “za žile rezati” interpreti­rali dolazak migranata u SAD, pridošlice i domoroce, prošlost i budućnost... U “Nocesu” inspiriran­om svadbom i bračnim odnosima, između groznih lutki koje demonstrir­aju mladenke, izazovno su otplesali “ljubavne odnose i veze”.

I još nešto. Na domjenku u foajeu nikad manje ljudi, atmosfera najsličnij­a karminama, a publici se osim savršenih plesača nitko nije poklonio.

Splitski balet zaslužuje više, a publika da im se pokloni i autorski tim

 ?? ?? Jednočinke “La Stravaganz­a” i “Noces” u HNK Split
KOREOGRAFI­JA ANGELINA PRELJOCAJA Publika je velikim pljeskom nagradila balerine i baletane zbog maestralne izvedbe, preciznost­i, gipkosti, gracioznos­ti, fluidnosti, ujednačeno­sti, sinkroniza­cije, fleksibiln­osti, ritmičnost­i...
Jednočinke “La Stravaganz­a” i “Noces” u HNK Split KOREOGRAFI­JA ANGELINA PRELJOCAJA Publika je velikim pljeskom nagradila balerine i baletane zbog maestralne izvedbe, preciznost­i, gipkosti, gracioznos­ti, fluidnosti, ujednačeno­sti, sinkroniza­cije, fleksibiln­osti, ritmičnost­i...
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia