Večernji list - Hrvatska

Gavella proslavila 70. rođendan u beskućništ­vu

Ravnatelj Dražen Ferenčina nada se da će Frankopans­ka zaživjeti na jesen

- Bojana Radović

Bio je 29. svibnja 1953. kada se u hrvatskom kazalištu zbila revolucija. Skupina mahom mlađih glumaca HNK Zagreb (Nela Eržišnik, Drago Krča, Pero Kvrgić, Sven Lasta, Josip Marotti, Mia Oremović, Mladen Šerment, Duka Tadić, Vjera Žagar...) i redatelja (Kosta Spaić, Mladen Škiljan) preuzela je zgradu Malog kazališta, dotad područne pozornice HNK, u Frankopans­koj 10. Tamo su osnovali Zagrebačko dramsko kazalište, koje danas svi znamo jednostavn­o kao Gavellu. Počast je to dr. Branku Gavelli, redatelju koji je tada bio neimenovan­i duhovni vođa pokreta koji se zalagao za izvrsnost, u prvom redu glumačku.

Ništa bez Krleže

Mnogo je simbolike u činjenici da je Gavella oduševila svojom zadnjom premijerom, “Legendom” Miroslava Krleže, koju izvodi u tunelu Grič, u režiji Ivana Planinića, jer upravo je Krleža bio autor izvođen te 1953. godine. Baš kao i sada, tada je kazalište u Frankopans­koj bilo gradilište, pa su prve predstave, “U logoru” i “Golgota” Miroslava Krleže, izvedene na gostovanju u Subotici u ožujku 1954. godine. Novoadapti­rana zgrada otvorena je 30. studenoga 1954. izvedbom “Golgote” u Gavellinoj režiji. Kazalište svoj današnje ime nosi od 1970. godine, a brojne je svoje predstave upisalo u anale hrvatskoga glumišta. Upravo zbog toga veseli činjenica da su u teškom statusu beskućnika nastavili raditi, gostujući u svim prostorima Zagreba koji su ih željeli ugostiti, preko Laube i Scene Travno sve do tunela pod gradom i Centra za kulturu Trešnjevka. Baš tamo Gavella je premijerno izvela veliku ansambl-predstavu “Naš razred” Tadeusza Słobodzian­eka, u režiji Jasmina Novljakovi­ća, prema prijevodu Mladena Martića. Bila je to predstava koju smo prvi put vidjeli 31. ožujka 2022. i koja je unatoč činjenici da nije puno izvođena, zbog svih već spomenutih problema i obnove, bila djelo koje je obilježilo kazališnu 2022. godinu u Hrvatskoj.

Traži se novi Gavella

Zbog svega toga “slučaj” Gavella možda i najbolje pokazuje da je kazalište u Hrvatskoj imalo i svoje mnogo bolje i kreativnij­e dane. Legitimno je stoga i pitati je li stiglo vrijeme za novu revoluciju, za nekoga novoga Gavellu, koji će mlade i u budućnost zagledane kazalištar­ce povesti u neko novo, drukčije kazalište. I ne treba pri tome zaboraviti da je od zadnje velike kazališne “pobune” u nas prošlo više od četvrt stoljeća. Naime, Teatar Exit Matka Raguža svoj 25. rođendan proslavio je 2019. Je li to samo jedan od niza dokaza da je kapitaliza­m na naš način zla maćeha kazalištu i kulturi u cjelini?

Gavella je počela s Krležom, a i te 1953. morali su na gostovanje jer im se zgrada obnavljala

 ?? ?? OBNOVA JE PRI KRAJU Iako su radovi na novoj, maloj dvorani Gavelle počeli prije zagrebačko­g potresa, on je sve dodatno zakomplici­rao, ali svi se nadaju da će u novoj sezoni biti na svojoj matičnoj sceni i u novoj maloj dvorani
OBNOVA JE PRI KRAJU Iako su radovi na novoj, maloj dvorani Gavelle počeli prije zagrebačko­g potresa, on je sve dodatno zakomplici­rao, ali svi se nadaju da će u novoj sezoni biti na svojoj matičnoj sceni i u novoj maloj dvorani

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia