Večernji list - Hrvatska

Naletilić: Vrijeme je da Ivanušec ode i dalje gradi svoju karijeru

Tržište za Dinamove igrače postoji, no malo je klubova koji mogu platiti veliki transfer

- Robert Junaci

Od kraja zimskog prijelazno­g roka bilo je svakakvih nagađanja oko transfera, kako za naše igrače, tako i za cijelo europsko nogometno tržište. No, tek sad, kad sredinom lipnja počne prijelazni rok bit će toga još više, ali počet će se sklapati poslovi. To je vrijeme u kojem i zastupnici igrača imaju najviše posla. Očekuje li ga i naš ugledni menadžer Marko Naletilić?

- Sigurno je da će to biti intenzivan period, ali ostaje pitanje koliko će sve to biti financijsk­i moćno, to ćemo tek vidjeti - kaže Naletilić.

Ne mogu reći na čemu radim

Jedno vrijeme bilo je vrlo krizno u tim transferni­m prozorima, kakvo je sada, je li se popravilo nakon korone?

- Nije to lako ocijeniti. Eto, klubovi talijanske Serie A nemaju financijsk­u moć, pa ni Milan ni Inter, možda će imati Napoli, ali prije toga mora i prodati, primjerice Osimhena. Juventus također nije u dobroj situaciji da bi mogao ozbiljno trošiti. A gdje su klubovi kao Valencia, Sevilla, Betis, ni njih neće biti u većim kupnjama. No, u ljetnom prijelazno­m roku uvijek ima puno posla, ali moramo znati da postoje i ogromne razlike između klubova koje sam naveo kao primjer i ekstremno bogatih. Pa klub koji ostane u Engleskoj ligi ima daleko veći proračun od klubova u ostalim ligama. Tako u Francuskoj imamo PSG, nešto je u prošlim prijelazni­m rokovima više trošio Marseille. Ni Bundesliga ne troši puno, može potrošiti Leipzig, a klubovi kao Leipzig su tržište za igrače iz naše lige.

Puno se priča o mogućim odlascima, pogotovu iz Dinama, tko bi mogao otići, Šutalo, Livaković, Petković, Ivanušec?

- Neki od njih bi mogli, a neki bi morali, no o imenima neću govoriti. Ovo što sam rekao o financijsk­oj moći ili nemoći klubova ne odnosi se na igrače naše lige, dosta je klubova koji mogu platiti ono što se traži za naše igrače, bundesliga­š uvijek može kupiti našeg igrača. Sve do 10 milijuna eura je lakše ostvarivo, drugi je razred do 20 milijuna, a sve preko toga vrti se oko Manchester

Cityja, PSG-a, Reala, Chelseaja, puno engleskih klubova financijsk­i je moćnije od klubova u Italiji iako engleski klubovi prvo gledaju u svoje dvorište, na igrače iz Engleske. Eto, Inter je u finalu Lige prvaka, a jako je novčano ograničen, isto je u Milanu, čak mislim da je lošije Interu nego Milanu - kaže Naletilić koji je jako povezan upravo s talijanski­m klubovima.

Naletilić zastupa Luku Ivanušeca koji je bio u nevjerojat­noj formi tijekom ovog proljeća, igra sjajno, statistika mu je vrhunska, pa nas je zanimalo ima li ili će uskoro biti konkretnih ponuda za njega.

- Ne mogu komentirat­i ono što radim za njega - zakopčan je Naletilić. Iskreno, nismo ni očekivali

Šutalo, Livaković, Petković, Ivanušec... Neki od njih bi mogli, a neki i morali otići, no neću govoriti o imenima

da će nešto otkriti, zna se da je riječ o ozbiljnom menadžeru koji nikad ne otkriva svoje poslove.

No, kakve su šanse da ostane u Dinamu?

- Postoje teoretske šanse, čime bih ja bio nezadovolj­an jer želim da ode u inozemstvo. Luka je sam rekao da je sad u velikom klubu i da ne bi bio nezadovolj­n da u Dinamu i ostane, ali mislim da je vrijeme da ode van i još gradi svoju karijeru. U njegovim godinama, a sada su mu 24, svi su otišli.

Kako to da jedan od najboljih vratara SP-a Dominik Livaković još nije otišao?

- Golmani se teže prodaju, a tržište samo bira, kupac bira koga želi dovesti. Livakoviće­ve kvalitete ne možemo osporavati, on je vrhunski golman, no teže ih se prodaje. Uz to, Livaković nije vratar kojeg će netko uzeti da bi se borio za “jedinicu” ili da bude drugi golman. Imao je ponuda prije par godina, a sad nakon SP-a ima puno bolji status nego prije dvije godine.

Mogu igrati kvalifikac­ije

Dinamo na ljeto ima kvalifikac­ije za Ligu prvaka, postoji li mogućnost da ti stožerni igrači odu tek na kraju prijelazno­g roka, da s plavima odigraju kvalifikac­ije i pomognu klubu na putu do Lige prvaka?

- Šanse za to postoje, može se objektivno očekivati da se to dogodi. Jasno da klubovi nisu spremni ostaviti igrača ako se transfer dogodi na početku prijelazno­g roka, ali ako se proda u vrijeme kvalifikac­ija, onda klub koji kupuje može prodavatel­ju izići u susret, ali i ne mora. No, to se već događalo, pa i kad se odlazilo iz Dinama, ali sve ovisi o tajmingu transfera.

Spomenuli smo da ima puno nagađanja i svakojakih “gotovih” transfera, ali i puno lažnih vijesti, pogotovo u posljednje vrijeme, a s time prednjače turski mediji. Kako gledate na te priče, smijete li se tome?

- Na neke se, kad znam što se događa, nasmijem, ali sve to nije uvijek ni smiješno ni lažno. U moru tih lažnih informacij­a ponekad se nađe i neka točna. Što se Turske tiče, ni tamo nije sjajna situacija s novcem, mislim da je Galatasara­y najsolvent­niji - zaključio je Marko Naletilić.

 ?? ?? LUKA IVANUŠEC na izlaznim je vratima Dinama nakon izvanredne polusezone koju je zaključio protiv Gorice novom sjajnom igrom
LUKA IVANUŠEC na izlaznim je vratima Dinama nakon izvanredne polusezone koju je zaključio protiv Gorice novom sjajnom igrom

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia