Večernji list - Hrvatska

Cukrov: Hajduk treba pojačanja, neučinkovi­t je i bez znanja

Hajduk je i dalje ovisan o Marku Livaji, a i on sam želi da klub dovede prava imena

- Dea Redžić

Unatoč nizu od osam utakmica bez primljenog pogotka i slavljenič­kim kadrovima koji stižu s Poljuda, ključni igrači Hajduka nakon finala Kupa nisu u euforiji i olakšanju uspjeli sakriti koliko ih je pogodilo ispadanje iz utrke za naslov prvaka.

Livajin utjecaj nemjerljiv

Ključni igrač Hajduka i prvi strijelac lige Marko Livaja ulazi po treći put u istu priču, ove sezone postigao je 10 pogodaka manje nego prošle (19-29), ali i dalje je njegov utjecaj na igru Hajduka i klub nemjerljiv, a može biti i izuzetno opasan. Hajduk je trenutačno na svim razinama potpuno ovisan o Livaji, od statistike do fan shopa, u Hajduku će i dalje strepiti sa svakim njegovim korakom, ali nijedan mu ne mogu zabraniti, čak ni dovesti u pitanje jer i ljetni malonogome­tni turniri dio su Livaja-kulta.

No već treću sezonu u nizu slušamo Livaju kako zaziva prava pojačanja od Uprave. Jasno je što Hajduku nedostaje, kristalno je jasno tko je na potezu.

- Mjesec je dana još do prijelazno­g roka, treba dobro analizirat­i stvari, odmaknuti se, pogledati sve i dovesti igrače tamo gdje su nam potrebni - ponovio je Livaja nakon zadnje utakmice u prvenstvu koje je za Hajduk odavno natjecatel­jski završeno, pa se Lekin niz u finišu treba promatrati kao priprema za iduću sezonu. U koju Hajduk ulazi s nikad čišćim startom: ima beskomprom­isnu podršku Torcide koja je transparen­tom jasno poručila da igračima i Upravi oprašta sve, jer osjeća se da klub ide u dobrom pravcu, pomogli su u tome Lukši Jakobušiću uvelike i juniori svojim čudesnim, hajdučkim putem u Ligi prvaka, financije su pozitivne, Livaja je i dalje pozitivan i gladan, ključni igrači popu Filipa Krovinović­a i Emira Sahitija žele ostati, žele još jednu šansu za trofej.

Sve će ovisiti o Jakobušiću i direktoru Nikoličius­u. Nakon što su doveli trenera kapitalca, skupo ga platili i proglasili dugoročnim rješenjem, nove smjene neće proći, nova opravdanja neće ovako prolaziti na tribini. Kompletna obrana, jedan vezni igrač, jedan čisti ofenzivac - to je minimum koji Hajduku treba ako se želi boriti s Dinamom. I dalje će se raditi na pokušaju prodaje Luke Vuškovića, on ostaje najvrednij­i prospekt kluba koji je poslao i jasnu poruku s postavom koja je završila sezonu na Poljudu - u njoj je bila skupina juniora koje je predvodio strijelac Roko Brajković. Svi će u srijedu u Osijek na svoj derbi sezone.

A Hajduk će se uskoro oprostiti od barem petorice igrača: ovaj tjedan odluku će donijeti Nikola Kalinić koji se priprema za oproštaj, baš kao i Gergo Lovrencsic­s, 35-godišnjak koji je s afirmacijo­m Nike Sigura na desnom beku postao višak, odlaze stoperi Stefan Simić koji nam je to kazao još na Rujevici i Toni Borevković kojem je s krajem sezone istekla posudba. Marco Fossati ima opciju aktiviranj­a produljenj­a u ugovoru, ali zasad to nije napravio.

- Ne vidim dovoljno znanja u momčadi, igračkoj okosnici nužna su pojačanja. Ne vidim u igri Hajduka ni potez, ni znanje, ni sposobnost da igrom stvori prednost, neučinkovi­t je, a Hajduk to ne smije biti. Na muci se poznaju junaci, to sam rekao i nakon finala Kupa, kada sam jako razočaran otišao sa stadiona - govori o igri Hajduka Nikica Cukrov, legendarni Šibenčanin koji je s Hajdukom igrao u Europi 80-ih.

Razočarao i Šibenik

- I Šibenik me razočarao jer ispada iz lige na dosad neviđen, kukavički način, a pri tome drži 11 stranaca na terenu, dok sam od Hajduka kao favorita puno više očekivao. Igrači Hajduka moraju biti spremni da će protiv njih svaki put stajati takav bunker i svaki dan moraju pokazivati da zaslužuju dres kluba. Očekivao sam agresivnij­i Hajduk koji kvalitetom dominira na putu do tog naslova koji definitivn­o nije isti uspjeh kao lani. Nisam vidio nijedno zajedničko oduzimanje lopte, igraju zonu, ali bez duela, tako je i Real stradao od Cityja smatra Cukrov.

U sredini je Hajduk dobio pojačanje, Marokanca Benrahoua, to je rasteretil­o momčad.

- Pokazao je nešto, iako ima još puno rezerve. No, i dalje ima igrača koji nisu na svojim pozicijama i puno posla za Hajdukovu struku.

 ?? ?? MARKO LIVAJA: Treba dobro analizirat­i stvari, pogledati sve i dovesti igrače za ona mjesta za koja su nam potrebni
MARKO LIVAJA: Treba dobro analizirat­i stvari, pogledati sve i dovesti igrače za ona mjesta za koja su nam potrebni

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia