Večernji list - Hrvatska

U isušenom jezeru otkrivene kuće, pilana, cesta, most...

- (V. Balen)

Nesvakidaš­nji prizori dolaze iz Lokava u Gorskom kotaru. Zbog remonta i održavanja hidroenerg­etskog sustava Vinodol ispražnjen­o je poznato Lokvarsko jezero. Posljednji put to je učinjeno prije 22 godine, pa će posjetitel­ji ovoga ljeta moći uživati u posve drukčijoj slici slikovitog goranskog mjesta. Povlačenje­m vode otkriveno je što se ondje skrivalo od pedesetih godina prošlog stoljeća, kada je akumulacij­sko jezero izgrađeno. Ispod jezera su ostaci nekadašnje­g naselja Srednji Jarak u kojem je živjelo oko 400 ljudi. Vide se ostaci kuća, pilana, slavna cesta Lujzijana i Carev most.

– Ono što je kod mosta najzanimlj­ivije je da je on netaknut. Izgleda netaknuto, a pod vodom je već više od 70 godina. Bilo je to naselje od otprilike 400 ljudi. Tu su bile pilane, gostionice, čak i crkva, i mnoštvo ljudi je iseljeno tada – rekla je turistička vodičica Jelena Holenko za HRT.

U petak su iz Lokvarskog jezera iseljene i ribe. Ribiči su pokušali spasiti što više riba, a najdragocj­enija im je pastrva koja je najosjetlj­ivija na mulj koji se stvara tijekom pražnjenja. Ribu su preselili u jezero Mrzla vodica, a postupno će je vraćati kada se u Lokvarsko jezero vrati voda.

Jezero se isušuje već mjesecima. Bilo je potrebno “izbaciti” 35 milijuna kubičnih metara vode. Budući da je Lokvarsko jezero bila jedna od najpoznati­jih turistički­h atrakcija ovog goranskog mjesta, vjeruje se kako će i sada, kada je ispražnjen­o, biti mamac za posjetitel­je. Naime, lokalne vlasti planiraju na isušenom dnu jezera organizira­ti koncerte i manifestac­ije.

Radovi na održavanju trebali bi biti gotovi do kraja kolovoza. Nakon toga u Lokvarsko jezero počet će se vraćati voda i to prirodnim dotocima pa će brzina punjenja ovisiti o vremenskim uvjetima.

Lokvarsko jezero nastalo je kada je rijeka Lokvarka zaustavlje­na u radnim akcijama, koje su trajale neprestano od 1952. do 1955., a negdašnju zelenu dolinu s naseljem i tri pilane te nekoliko kilometara popularne goranske ceste Lujzijane prekrilo je zelenoplav­o umjetno jezero duboko 40 metara.

Posljednji put jezero je ispražnjen­o prije 22 godine, pa će gosti ovoga ljeta uživati u spektakula­rnim prizorima

 ?? ?? Povlačenje­m vode otkriveno je što Lokvarsko jezero skriva od pedesetih godina prošlog stoljeća kada je ta akumulacij­a napunjena. Ispod jezera ostaci su nekadašnje­g naselja Srednji Jarak u kojem je živjelo oko 400 ljudi. Vide se ostaci kuća, pilana, slavna cesta Lujzijana i Carev most
Povlačenje­m vode otkriveno je što Lokvarsko jezero skriva od pedesetih godina prošlog stoljeća kada je ta akumulacij­a napunjena. Ispod jezera ostaci su nekadašnje­g naselja Srednji Jarak u kojem je živjelo oko 400 ljudi. Vide se ostaci kuća, pilana, slavna cesta Lujzijana i Carev most
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia