Večernji list - Hrvatska

Zapošljava­nje u zastoju: radne dozvole za strance poslodavci čekaju i tri, četiri mjeseca

Poduzetnic­i se žale na tromost birokracij­e

- Ivica Beti

Procedura traje dvostruko dulje nego prošle godine. Poslodavci koji su na vrijeme podnijeli zahtjev za dozvole predugo ih čekaju, što dovodi do poremećaja u poslovanju, posebno onima koji su planirali da im radnici dođu na početku turističke sezone. Radi se o kašnjenju većem od 45 dana. Kad kontaktira­mo ministarst­va, kažu da su potkapacit­irani i da se obratimo ministrima. Poslani su im dopisi, ali ništa se još nije promijenil­o. Evo, na primjer, hrvatskom veleposlan­stvu u Jakarti u Indoneziji na dan uputimo oko 30 zahtjeva za vize, a dobivamo jednu dnevno. Tu se vidi koliki je omjer obrađenih zahtjeva. Situacija se sve gora jer je priljev zahtjeva za strane radnike sve veći, a kadrova koji te zahtjeve obrađuju ima isto kao i prijašnjih godina – kaže za Večernji list Stjepan Jagodin, direktor tvrtke Pinoy 385 iz Zagreba koja “uvozi” strane radnike. Pripreme za doček turista kasne zbog birokracij­e, pa u restoranim­a, hotelima i kafićima zdvajaju hoće li im radnici iz BiH, Srbije, Nepala, Indije, Filipina... stići na vrijeme i proći obuku. I Udruga Glas poduzetnik­a upozorila je jučer na dug i neizvjesta­n proces izdavanja radnih dozvola izvan propisanog roka. Iako bi im, napominju, Ministarst­vo unutarnjih poslova trebalo izdati radne dozvole u roku od 15 dana od zaprimanja zahtjeva, često se procedura produljuje na tri i više mjeseci, što dovodi do zastoja u zapošljava­nju te neizvjesno­sti i za poslodavce i za radnike. – Uzrok kašnjenja leži u administra­tivnom sustavu koji regulira izdavanje radnih dozvola. Usprkos ukidanju kvota za zapošljava­nje stranih državljana, sustav izdavanja radnih dozvola za državljane trećih zemalja ostaje spor i neefikasan, a upravo su ti državljani nosioci najviše izdanih radnih dozvola u Hrvatskoj. Državljani BiH predvode po broju izdanih dozvola u 2022. godini s 36.769, dok ih slijede državljani Srbije s 19.127 i Nepala s 12.222 dozvole.

Prema procjenama, očekuje se da će ove godine biti izdano otprilike 180.000 produljeni­h i novih dozvola, no zbog ovog tempa moguće je da će ta brojka biti znatno manja – upozoravaj­u i dodaju da tromost u procesu izdavanja dozvola ograničava sposobnost poslodavac­a da sastave kvalitetne i pouzdane timove te da pravovreme­no odgovore na povećan obujam posla i pruže visokokval­itetnu uslugu zbog koje će se turisti vratiti i iduće godine.

Problem sa sporim sustavom izdavanja dozvola za sobom povlači cijeli niz drugih komplikaci­ja poput preoptereć­enosti postojećeg osoblja, smanjenja kvalitete usluga i potencijal­nog gubitka poslovnih prilika. – Zar doista moramo čekati dozvole po tri-četiri mjeseca i više, i tako već godinama? Shvatite da ste servis, da vas mi plaćamo i ubrzajte procese, digitalizi­rajte sustav i pustite nas da radimo! – istaknuo je Hrvoje Bujas, predsjedni­k UGP-a.

 ?? ??
 ?? ?? U RESTORANIM­A, hotelima i kafićima zdvajaju hoće li im radnici iz BiH, Srbije, Nepala, Indije, Filipina... stići na vrijeme i proći obuku za doček turista
U RESTORANIM­A, hotelima i kafićima zdvajaju hoće li im radnici iz BiH, Srbije, Nepala, Indije, Filipina... stići na vrijeme i proći obuku za doček turista
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia